Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Bloomberg: Ο Putin θα συνεχίσει τον «σκιώδη» πόλεμο στην Ουκρανία – Ποια τα σχέδια και ο τελικός του στόχος

2014-09-04 11:38
Δύση και Ουκρανία φοβούνται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πολέμου
Bloomberg: Ο Putin θα συνεχίσει τον «σκιώδη» πόλεμο στην Ουκρανία – Ποια τα σχέδια και ο τελικός του στόχος
Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin θα συνεχίσει τον «σκιώδη» πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία έως ότου τα «οιονεί κρατίδια» που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο αναφορικά με το μέλλον της Ουκρανίας διατυπώνουν Ρώσοι αξιωματούχοι και αναλυτές μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν συμφωνήσει στα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ύστερα από 5 μήνες συγκρούσεων, ο Putin δεν θα αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια ευρεία αυτονομία για τις ρωσόφωνες περιοχές του Donetsk και του Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος τους να απορρίπτουν αποφάσεις-«κλειδιά» σε εθνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο Putin προτίθεται να περιμένει έως το Νοέμβριο, όταν και θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσης του φυσικού αερίου, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους τους.
Όπως υπογραμμίζεται, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» του ακόμα και τη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.
«Στόχος του Putin είναι να ρίξει την Ουκρανία στα γόνατα του. Επιδίωξη του είναι μια ομοσπονδιακή δομή για να θέσει μέρος της Ουκρανίας υπό τον άτυπο έλεγχο της Μόσχας και να μπλοκάρει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ» αναφέρει σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Stanislav Belkovsky, πρώην σύμβουλος του Putin και επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Belkovksy, η Δύση φοβάται έναν μεγάλο πόλεμο και ο Putin το εκμεταλλεύεται αυτό
«Το ζήτημα είναι ότι φοβίζει τη Δύση και την Ουκρανία, με την απειλή να καταλάβει το Κίεβο και να αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης, εκτός και αν πάρει αυτό που θέλει. Μπλοφάρει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Belkovsky
«Μπλόφα ή όχι, η στρατηγική του Putin δουλεύει Η εκεχειρία είναι μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία. Εάν πραγματικά προχωρήσει, τότε η Ρωσία θα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Η πολιτική του Putin ξεδιπλώνεται. Τελικός του στόχος είναι μια Ουκρανία που λειτουργεί ως «κράτος-μαξιλάρι» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Dmitri Trenin, επικεφαλής του Carnegie Center στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται πως χθες οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν στο καθεστώς που πρέπει να ακολουθηθεί για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε, την ώρα που συνεδριάζει το ΝΑΤΟ με φόντο την ουκρανική κρίση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν έναν ακόμα γύρο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Αξιωματούχος της Γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η εκεχειρία τεθεί σε ισχύ, τότε θα αναβληθεί και η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Putin υποστήριξε ότι έχει ένα σχέδιο επτά σημείων, το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, στις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και σε εκπροσώπους των αυτονομιστών.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχώρηση τόσο των ουκρανικών στρατευμάτων όσο και των δυνάμεων των ανταρτών από τις θέσεις τους, προτείνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων καθώς και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Πάντως η πρώτη αντίδραση από το Κίεβο ήταν αρνητική. Ο πρωθυπουργός Arseniy Yatseniuk υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν ελιγμό από τη Ρωσία ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και προκειμένου να αποφευχθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.