Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ώς πρόεδρος λαϊκού δικαστηρίου έμφανίστηκε ό Τσίπρας

2012-11-08 13:35

 

 Θυελλώδης από την αρχή μέχρι το τέλος υπήρξε η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για το νέο πακέτο των μέτρων. Το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο πολλές φορές στις 11,5 ώρες συζήτησης, χτύπησε κόκκινο, ιδίως κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Η πολιτική αμετροέπεια και ο κομματικός μεγαλοϊδεατισμός του Αλ. Τσίπρα, που επιχείρησε να εμφανιστεί ως πρόεδρος λαϊκού δικαστηρίου, προκάλεσαν τη γενική θυμηδία και αποδοκιμασία. Ειδικά οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε επικήδειο της κυβέρνησης δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος κάνοντας ένα σύντομο ψυχογράφημα του Αλ. Τσίπρα, είπε ότι σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας. 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ 
Έτοιμος για τη μεγάλη έφοδο στα «χειμερινά ανάκτορα της εξουσίας» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε μια επίδειξη μικρομεγαλισμού είπε ότι θα ζητήσει εκλογές και το αίτημά του αυτό θα το επιβεβαιώσει ο λαός. Αφού παρομοίασε την ομιλία του πρωθυπουργού με «επικήδειο μιας κυβέρνησης που επί τέσσερις μήνες δεν έκανε τίποτα άλλο από το να διαψεύδει τις προεκλογικές της υποσχέσεις», άρχισε τις ειρωνείες του τύπου «ελπίζουμε να ξαναδούμε στη Βουλή τον κ. Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που θα σταματήσει την καταστροφή και θα ανασυγκροτήσει τη χώρα». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι παίζουν τα ρέστα τους για να παραμείνουν στην εξουσία, με εκβιασμούς και κινδυνολογία. Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, μίλησε για νομοσχέδιο «λαιμητόμο» που καταστρέφει τις ζωές των συμπολιτών μας, εκτίμησε ότι η ύφεση με τα μέτρα αυτά θα φτάσει το 2013 το 7% και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ληφθεί και νέα μέτρα, καθώς τα προηγούμενα θα έχουν εκτροχιαστεί. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 
Ιοβόλα βέλη στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα, εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας «σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας και επιχαίρει με την όξυνση της κρίσης, νομίζοντας ότι με αυτόματο τρόπο το κόμμα του θα βρεθεί στην εξουσία». Χωρίς να του χαριστεί, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιείται ως όχημα από δυνάμεις που δίνουν μια μάχη οπισθοφυλακής, εκφράζοντας έναν δήθεν αριστερό συντηρητισμό μιας κοινωνίας που πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε παράλληλα τον Αλ. Τσίπρα για ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων, καθώς -όπως είπε- επενδύει σε πολιτικές αθλιότητες, όπως αυτές για τη λίστα Λαγκάρντ. Κλείνοντας ο Ευ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ακόμη και στο εσωτερικό που στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίζονται άνισες, ανισότητες ευθύνες, όμως το τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ -όπως είπε- δεν υπεκφεύγει, δεν κρύβεται και δεν παίζει μικροκομματικά παιχνίδια. «Ζει ένα δράμα με ένταση και συγκρούσεις, γιατί έχει αίσθηση της ευθύνης και συναίσθηση της κατάστασης της χώρας», τόνισε. 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ 
Την ξεκάθαρη θέση ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να υπονομεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, δημιουργώντας πολιτική αστάθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης, εμμένοντας ωστόσο μέχρι τελευταία στιγμή στις αντιρρήσεις του για τα εργασιακά ζητήματα. «Δεν μπορώ να δεχθώ την επί της ουσίας κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν μπορώ να δεχθώ την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και δεν μπορώ να δεχθώ πως μετά το πέρας της ισχύος τους οι εργαζόμενοι θα δουν τα ήδη μειωμένα εισοδήματά τους να μειώνονται περαιτέρω», είπε ο Φ. Κουβέλης, αναφερόμενος στους λόγους που υπαγόρευσαν στη ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ακόμη, πως κάνουν τουλάχιστον λάθος όσοι συμψηφίζουν την επιλογή τους να υπάρχει κυβέρνηση, με την σταθερή θέση του κόμματος να υπερασπίζεται τα εργασιακά. 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ 
«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε χωρίς τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένος. Αφού προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση στις 16 Νοεμβρίου, διερωτήθηκε για ποια Ευρώπη μιλάμε σήμερα, την Ευρώπη στην οποία έβαλε την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή την Ευρώπη ομοσπονδία στην οποία θα παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει αν η επιμήκυνση θα είναι το δώρο των 10 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την επαναγορά των ομολόγων που έχουν λήξει. 

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ 
«Ο μεγάλος εχθρός δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία, αλλά η πολιτική και ηθική χρεοκοπία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, λέγοντας ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι με την εξαθλίωση και τον οικονομικό όλεθρο θα υποτάξουν έναν περήφανο λαό, όπως είναι οι Έλληνες. Αφού υποστήριξε ότι τα περί εμφυλίου πολέμου είναι λόγια για να φοβίσουν τους νοικοκυραίους, επέμεινε ότι ο λαός θα παραμείνει ενωμένος απέναντι στον εχθρό που είναι οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι που θέλουν να αλώσουν τη χώρα. 

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ 
«Η βαρβαρότητα αυτών των μέτρων έχει και ορισμένα καινούργια στοιχεία, ένα στοιχείο που δεν υπήρχε προ κρίσης, η ενιαία επίθεση που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της μισθωτής εργασίας και της φτωχής αγροτιάς», ανέφερε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα. Ρίχνοντας τα βέλη της κατά της Κουμουνδούρου, η Α. Παπαρήγα μίλησε για συμμαχίες που σπάνε, αλλά και για εργατική αριστοκρατία που αναζήτησε και βρήκε πολιτική στέγη σε διάφορα κόμματα και κυρίως σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.