Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ό Παπακωνσταντίνου στόν δρόμο (;) πρός τό είδικό δικαστήριο

2012-10-28 12:44

 

 

Τον δρόμο για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει σωρεία κατηγοριών κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου -και όχι μόνο- για τους χειρισμούς στο θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», ανοίγει -σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών- το «αυτογκόλ» του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται πλέον το πρωτότυπο αρχείο της επίμαχης λίστας!

 

Για τα καλά στο κάδρο όμως -όπως έγραψε από την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία- μπαίνει και ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την αποκάλυψη του κ. Παπακωνσταντίνου ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε δύο φορές για την ύπαρξη της «λίστας Λαγκάρντ», τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή της από τον τότε υπουργό. Ηδη μάλιστα η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την κλήση και του κ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία θα πρέπει να εξετάσει και το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τον διοικητή της τράπεζας HSBC στο Νταβός.

 

Για τους περισσοτέρους η συγκεκριμένη δήλωση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι ακόμα και να θέλει κάποιος να διασώσει τον κ. Παπακωνσταντίνου πλέον δεν μπορεί να το κάνει. Τα αδικήματα για τα οποία ήδη γίνεται λόγος πολλά: από υπεξαγωγή εγγράφου, καθώς το αρχείο δεν ανήκει στον κ. Παπακωνσταντίνου για να το κρατά στο συρτάρι του, μέχρι παράβαση καθήκοντος για την απόφαση να αξιολογήσει τη λίστα και απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

 

Η κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου είναι μάλιστα και η αιτία για την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του συνεργάτη του στον οποίο έδωσε για φύλαξη το CD, καθώς θα έπρεπε να πάει και αυτός -ή αυτή- κατηγορούμενος. Για άλλους βουλευτές, μάλιστα, υπάρχει ήδη η πρώτη ύλη όχι μόνο για εξεταστική αλλά και για απευθείας σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία θα παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη και ενδεχομένως στο Ειδικό Δικαστήριο, κατ' εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος.

 

Από βουλευτές της αντιπολίτευσης, πάντως, εκφράζεται και η άποψη ότι το καλύτερο όλων θα ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας να μη στείλει αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή, επειδή έπεσε πάνω σε ονόματα πρώην υπουργών, αλλά να απαγγείλει κατηγορίες στα μη πολιτικά πρόσωπα, ώστε να τα «μαρτυρήσουν όλα» και να γίνουν ευκολότερα η εύρεση της αλήθειας και ο καταλογισμός των ευθυνών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρέλαβε τον Αύγουστο του 2011 το περίφημο «στικάκι» από τον κ. Διώτη και το... κράτησε στο συρτάρι του!

 

Η εξοργιστική δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής ψυχικό ράκος και μη θυμίζοντας σε τίποτε τον επηρμένο και αλαζόνα παντοδύναμο υπουργό του παρελθόντος) ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του Προκόπη Παυλόπουλου της Ν.Δ., ο οποίος ρώτησε τι έχει γίνει το πρωτότυπο CD. «Μόλις το αντιγράψαμε σε στικάκι, έδωσα το CD μαζί με το διαβιβαστικό έγγραφο για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω πού βρίσκεται σήμερα το αρχείο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα». Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Παυλόπουλος, λέει ότι όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδειξαν πως όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν επί δυόμισι χρόνια ήταν ανίκανοι να χειριστούν ακόμα και ένα ασήμαντο θέμα: «Εξευτέλισαν την Ελλάδα διεθνώς. Αυτοί μας κυβέρνησαν δυόμισι χρόνια. Αυτοί μας έφεραν ως εδώ. Αυτούς σήμερα καταδικάζουν ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία όμως αυτά τους έκαναν ανθρώπους, όταν έπρεπε με κάθε τρόπο να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Υπέρ της περαιτέρω έρευνας της υπόθεσης τάσσεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και δόλο από πλευράς του κ. Παπακωνσταντίνου: «Η δήλωση Παπακωνσταντίνου μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο μια ολόκληρη πολιτική αντίληψη του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος διαχειρίστηκε το θέμα της φοροδιαφυγής μέχρι σήμερα. Οι αιτιάσεις Παπακωνσταντίνου αποτελούν ομολογία βαριάς αμέλειας και σίγουρα ισχυρή ένδειξη υπάρξεως δόλου και γι’ αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν περαιτέρω».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν, όμως, και η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη στην εφημερίδα μας. «Η κατάθεση Παπακωνσταντίνου αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο ο πρώην υπουργός θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα όσα έκανε ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι απολύτως έκθετος και υπόλογος στον ελληνικό λαό για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της ''λίστας Λαγκάρντ''. Είναι τραγικό η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν αξιοποίησε τη λίστα και αντ’ αυτού περιέφερε τη λίστα από υπουργό σε υπουργό και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πρώην εισαγγελεύς Χρ. Γιαταγάνα κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, υπεξαίρεση εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος επειδή δεν έδωσε εντολή για έρευνα.

 

 

Β. Πολύδωρας: Τους κρύβει...

 

Εξοργισμένος με τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε και ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ως μέλος της Επιτροπής παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την ακρόαση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ:

 

«Αυτά που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Οι ισχυρισμοί της επιλεκτικής επεξεργασίας και τελικά επιλογής 20 προσώπων είναι έξω από τη διοικητική και πολιτική πράξη ενός υπουργού. Είναι κρίσιμο σημείο. Πρέπει όλη η λίστα να πάει εξαρχής στην αρμόδια αρχή. Ακόμα και τώρα δεν μας λέει ποια είναι η κυρία με τα 500.000.000 ευρώ. Και ο κ. Καπελέρης δεν μπορεί να λέει ότι δεν θυμάται τα ποσά. Ενας κοινός θνητός αν δει καταθέσεις 500.000.000 ευρώ στο εξωτερικό θα πάρει χάπι για να συνέλθει» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.