Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ό άγνωστος Χ. στό κάδρο μέ τίς μίζες

2012-10-10 17:59

 

Σε ένα νέο πρόσωπο το οποίο υπάρχει στις σημειώσεις του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει την ανάκριση, εστίασε ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, κατά τη διάρκεια της απολογίας του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος τη Δευτέρα το βράδυ.

 

Οπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την απολογία του Γιάννη Σμπώκου, το ενδιαφέρον του ειδικού ανακριτή έχει κεντρίσει μία συγκεκριμένη σημείωση -με την αναφορά ενός άγνωστου μέχρι σήμερα προσώπου στην ανάκριση- του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οποία έγραφε: «Απαιτητική σήμερα, τώρα πλέον πιεστική η επιστροφή από τον Σμπώκο του πακέτου των 10.000.000 ευρώ που παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά από τον Β.Χ. στο σπίτι του, τον Φεβρουάριο του 2003, όπου είχε κληθεί με υπόδειξή μου, ανέλαβε απέναντί μας -εμένα και τον Β.Χ.- την ευθύνη ασφαλούς διακίνησης για μένα της παραπάνω σχετικής αποστολής. Η επιστροφή μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε η παραλαβή της αποστολής τότε, το 2003, από τον Ι. Σμπώκο με πρόσκληση για επίσκεψη… με εμβάσματα από εξωχώριες… εκ των πολλών, που με την ύπαρξή τους εδώ και χρόνια στηρίζουν τον κεντρικό τροφοδότη λογαριασμό, όπως η REAL LTD». Σε άλλη σημείωση του πρώην υπουργού υπάρχει πάλι το ίδιο επώνυμο και αναφέρεται: «… Ζητώ τα 10 βιβλία (Χ...), που σου έδωσα πριν από πέντε χρόνια να διακινήσεις και να αξιοποιήσεις καθαρά προσωπική υπόθεση, να μου τα επιστρέψεις τώρα πλέον ατομικά σε εμένα από εσένα που τα είχες αναλάβει…» Οταν ο κ. Μαλλής ερωτά τον κατηγορούμενο ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, απαντά ότι το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει με αυτό το επώνυμο «είναι στέλεχος στον Ομιλο Λάτση», το οποίο είχε συναντήσει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και έχει να του μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια.

 

Εν τω μεταξύ, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή σχετικά με το περιεχόμενο των σημειώσεων του Ακη Τσοχατζόπουλου, στις οποίες ο πρώην υπουργός αναφέρεται με εμμονή στο όνομά του ζητώντας του πίσω μεγάλα χρηματικά ποσά, ο Γιάννης Σμπώκος δίνει τη δική του εξήγηση: «Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο ο υπουργός αναφέρεται στο όνομά μου. Ενδεχομένως μια ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι να αναφέρεται κωδικοποιημένα στο όνομά μου και στην πραγματικότητα να εννοεί κάποιον άλλον. Εξάλλου την τελευταία περίοδο (σ.σ.: από την άνοιξη του 2010 και μετά) ο πρώην υπουργός μού έδινε την εντύπωση ανθρώπου που δεν ήταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση». Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Σμπώκος στην απολογία του αρνείται τις κατηγορίες, λέει ότι δεν γνωρίζει την πλειονότητα των συγκατηγορουμένων του και δίνει τη δική του εξήγηση για την επιμονή του Ακη Τσοχατζόπουλου να του ζητά χρήματα: «Κατά τη συνάντησή μας μέσα στο 2010, μου ζήτησε να τον βοηθήσω οικονομικά γιατί είχε μεγάλη οικονομική ανάγκη και όχι επειδή του όφειλα χρήματα. Πιθανολογώ ότι, με αφορμή κατάλογο που μου έδειχνε με εξοπλιστικά προγράμματα που διεκπεραιώθηκαν επί θητείας μου, θεωρούσε και άφηνε υπονοούμενα για δήθεν κάτω από το τραπέζι συναλλαγές μου. Αυτά τα υπονοούμενα ήθελαν να δείξουν ότι πιθανά έχω χρήματα για να τον βοηθήσω». Τονίζει επίσης ότι η Βίκυ Σταμάτη τηλεφωνικά του είχε ζητήσει, με «ασαφείς και δυσνόητους υπαινιγμούς» και αυστηρό τόνο στη φωνή, να βοηθήσει οικονομικά τον σύζυγο της και αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεχόταν απειλές, μέσω ανώνυμων τηλεφωνημάτων, για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του και καταστροφή του σπιτιού του, εάν δεν βοηθούσε τον πρώην υπουργό.

 

 

Ελεύθερος ο Καρατζάς (του «Ιανός») μετά την απολογία του

 

Ενας ακόμα κατηγορούμενος πέρασε χθες από το γραφείο του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ιανός Νίκο Καρατζά, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Η κλήση για απολογία του κ. Καρατζά για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα συνδέεται με το γεγονός ότι στο αρχείο του πρώην υπουργού βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις και ιδιωτικά συμφωνητικά και αφορούσαν αγορά μετοχών της αλυσίδας βιβλιοπωλείων έναντι 1.500.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι υποστήριξε ότι όλα τα χρήματα επιστράφηκαν πίσω στον πρώην υπουργό, χωρίς αυτός όμως να του επιστρέψει τις μετοχές.

 

Ειδικότερα, όπως φέρεται ότι περιέγραψε ο κ. Καρατζάς στην απολογία του στον ανακριτή, ο Ακης Τσοχατζόπουλος του είχε πει ότι μεσολαβεί για λογαριασμό μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, της οποίας εταιρία με έδρα την Ελβετία ενδιαφερόταν να επενδύσει στην Ιανός Α.Ε. Η επένδυση αυτή, δηλαδή το 1.500.000 ευρώ, χρησιμοποιήθηκε, όπως κατά πληροφορίες υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο, στη συνέχεια, εκείνος αποφάσισε να ονομαστικοποιήσει τις μετοχές ώστε να μπορεί να μετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός, όπως φέρεται ότι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Ιανός Α.Ε., δεν του αποκάλυπτε τα τελικά φυσικά πρόσωπα της ελβετικής εταιρίας, με αποτέλεσμα αγανακτισμένος να του ζητήσει αναστροφή της πώλησης και να του δώσει πίσω το 1.500.000 ευρώ.

 

 

Βάσω Παλαιού