Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Χαλκίδα: Ή πόλη τής Ίερής πηγής Άρέθουσας

2012-10-12 18:19

 

 
 
 Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου στη ΧαλκίδαΗ παλιά γέφυρα του Ευρίπου στη Χαλκίδα
 

Η Χαλκίδα, η πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας, πρωτεύουσα της Εύβοιας, είναι χτισμένη στο στενό του Ευρίπου και το ένα κομμάτι της βρίσκεται στην Εύβοια και το άλλο στη Στερεά Ελλάδα.

Το όνομά της ετυμολογικά το οφείλει στον χαλκό και στα εργαστήρια χαλκού που υπήρξαν εκεί.

Σήμερα το κάστρο Καράμπαμπα που βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της και στο λόφο Κάνηθο, μαζί με τον πορθμό του Ευρίπου και το παλιρροϊκό φαινόμενο που είναι παγκόσμια μοναδικό, είναι τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματά της.

Στην πόλη θα περάσετε από την εντυπωσιακή καλωδιακή γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα που έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πόλη της Χαλκίδας.

Στην παραλία της πόλης θα δείτε το Δημαρχείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα, το Κόκκινο σπίτι με τα αγάλματα που χτίστηκε το 1884, το αρχοντικό Κριεζώτη και τον Πύργο της σειρήνας - κομμάτι της μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης φιλοξενούνται ευρήματα από όλη την Εύβοια, ενώ στο Λαογραφικό μουσείο θα γνωρίσετε τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Στην παλιά γέφυρα του Ευρίπου θα δείτε το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των νερών ανά έξι ώρες. Πρόκειται για γεωσεληνιακό φαινόμενο, που βρίσκει την ερμηνεία του στην έλξη που ασκεί η Σελήνη, αλλά και ο Ήλιος στη Γη. Οφείλεται στη διαφορά στάθμης των υδάτων μεταξύ Βορείου και Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της σεληνιακής έλξης.

Στη Χαλκίδα, στις κοντινές παραλίες και στη Λάμψακο θα απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά, ενώ η βόλτα στην προκυμαία της πόλης θα αναζωογονήσει τις αισθήσεις σας.

Κάθε χρόνο τον Οκτώβρη, η Χαλκίδα γίνεται το κέντρο του κινηματογραφικού κόσμου, αφού εδώ χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest. Φέτος από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου, θα προβληθούν 60 ταινίες ντοκιμαντέρ, 20 μεγάλου μήκους και 40 μικρού μήκους, ενώ από αυτές οι 30 ταινίες κάνουν στο Φεστιβάλ την επίσημη πρεμιέρα τους.

Η τελετή έναρξης του 6ου Φεστιβάλ –Docfest είναι αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με την προβολή της ταινίας «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» του 1983.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης 20 ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων σε σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, αλλά και ένα αφιέρωμα για τα «60 χρόνια από την ίδρυση του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας». Στο αφιέρωμα αυτό, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ, θα προβληθούν 2 ντοκιμαντέρ. Στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μιλήσει ο γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ, συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου καθώς και άνθρωποι του Ραδιοφώνου και της Τέχνης. Το Φεστιβάλ που είναι πλέον θεσμός για την πόλη της Χαλκίδας, εδώ και πολλά χρόνια, έχει γίνει σημείο συνάντησης των δημιουργών, προβάλλοντας καλλιτέχνες που βάζουν ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών τους. Στηρίζει και αναδεικνύει τους ανεξάρτητους δημιουργούς συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ.

Το ταξίδι του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας θα ολοκληρωθεί με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και την προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Το χρονικό της Προσφυγιάς».