Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Φόρος 45% γιά τίς άδήλωτες καταθέσεις τού έξωτερικού

2012-10-05 15:26

 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ
Φόρος 45% για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

Της Μαρίας Βουργάνα

Η εφορία καλεί 15.000 Eλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατ. ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, χωρίς ωστόσο, τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα, καλούνται με προσωπική επιστολή να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε «θησαυρός» αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» μέσω των διασταυρώσεων που ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό άνω των 22 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009 - 2011.

Τροποποιητικές 
Για τους 15.000 καταθέτες του εξωτερικού το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης του Taxis χτύπησε «κόκκινο». Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα τελευταία χρόνια στην εφορία. Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για το καθένα. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση - επιστολή στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα.

Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δυο επιλογές:

Eίτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Eίτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.

Ειδικότερα με την πρόσκληση που θα λάβουν, οι μεγαλοκαταθέτες θα καλούνται εντός προθεσμίας 10- 15 ημερών να υποβάλουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη. Στη δήλωση αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επικαλεστούν και να παρουσιάσουν έσοδα που απέκτησαν το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές, δωρεές χρηματικών ποσών από συγγενείς ή τρίτους, κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ κ.λπ.

Όσοι καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν έξτρα φόρους. Ωστόσο δεν θα πρέπει να... κοιμούνται ήσυχοι.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογούμενων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές. «Όσοι σκεφτούν να εμφανίσουν ανακριβή στοιχεία θα εντοπιστούν και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και υπέρογκα πρόστιμα ενώ θα βρίσκονται ετησίως στην κορυφή της λίστας των ελεγχόμενων» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ελεγχοι 
Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες. Οσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, σε όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους, το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικά στοιχεία με τα εμβάσματα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η λίστα έφθασε στο ΣΔΟΕ στις 20 Αυγούστου και αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέταξε να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι προκειμένου ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα εισοδήματα τους σε σύγκριση με τις καταθέσεις τους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Είναι σαν μην ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα που είχαν από το 2009 μέχρι και το 2011. Οι 35.000 θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά σε δεύτερη φάση και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους.

Διαφορές
Tο συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Αλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές