Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΥΓΕΙΑ: - ΕΡΕΥΝΑ -Ή άνακάλυψη άπό τή Δάγκειο έρευνα δημιουργεί δίλημμα για τη δημόσια υγεία

2014-08-13 20:11

 

LIM WEY WEN, Συμβολή συγγραφέα

Μια Aedes aegypti τα τσιμπήματα των κουνουπιών έναν άνθρωπο. Το κουνούπι είναι ο φορέας του ιού του δάγκειου πυρετού. © φωτογραφία από τη βιοϊατρική φωτογράφου, James Gathany

Kuala Lumpur - Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί την τρομακτική εξάπλωση του ιού Έμπολα σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, υπάρχουν κάποια καλά νέα από τη Νοτιοανατολική Ασία σε σχέση με ένα άλλη θανατηφόρα ασθένεια - ο δάγκειος πυρετός.

     Στις 11 Ιουλίου, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε στο The Lancet, σέ ένα ιατρικό περιοδικό, ότι το εμβόλιο δάγκειος είχε περάσει στή φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών στη Νοτιοανατολική Ασία, ένα από τα τελευταία στάδια των δοκιμών για ένα φάρμακο πού να μπορεί να διατεθεί στην αγορά. 

     Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε κανένας τρόπος να αποφευχθούν τά κουνούπια πού μεταδίδουν τίς ασθένειες.

     Νοτιοανατολική Ασία είναι το σπίτι για περισσότερα από 100 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια δάγκειος πυρετός λοιμώξεων στον κόσμο κάθε χρόνο αναφέρονται. Αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακό στη Μαλαισία, όπου 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 56,810 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από τις 2 Αυγούστου δύο-και-α-μισό φορές τον αριθμό από την ίδια εποχή πέρυσι. Στη Σιγκαπούρη, η "υψηλού κινδύνου δάγκειου cluster" εντοπίστηκε στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης αυτό το μήνα.

     Συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, πόνος πίσω από τα μάτια και των κοινών και μυϊκό πόνο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας για σοβαρή δάγκειος πυρετός είναι τόσο υψηλό όπως 20%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διστακτικοί ανακούφιση

Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της νόσου δεν γιορτάζουμε απλώς ακόμα. Μπορούν τώρα να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα για το αν τα οφέλη από το πρώτο εμβόλιο του δάγγειου πυρετού, το οποίο πέρασε από δοκιμές στην Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, υπερτερούν των κινδύνων.

     Το εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά το νωρίτερο στα μέσα του επόμενου έτους, δεν έχει εργαστεί σε όλα τα 6.851 παιδιά που έλαβαν κατά τη διάρκεια της δίκης, με 117 από αυτούς έχουν εμβολιαστεί ακόμα υπό ανάπτυξη δάγκειο πυρετό. Αυτό ήταν περίπου το ήμισυ το ποσοστό μόλυνσης από μια ομάδα ελέγχου στην οποία δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο, αλλά δεν είναι αρκετό για να πείσει ορισμένους αξιωματούχους της υγείας στην Ασία.

     Το εμβόλιο, που ονομάζεται το εμβόλιο Σιντ ο δάγκειος πυρετός, έδειξε επίσης την άνιση προστασία έναντι των τεσσάρων στελεχών δάγκειο ιό, με ισχυρότερη προστασία δείξει έναντι των στελεχών DEN-3 και DEN-4, μέτρια προστασία κατά του DEN-1 και ασθενέστερη προστασία έναντι DEN-2.

     Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη, καθιστώντας το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα στελέχη που είναι λιγότερο προστατευμένοι. Αυτό, φοβούνται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες περιπτώσεις θανατηφόρων δάγκειο αιμορραγικό πυρετό. 

     Ακόμα, ο δάγκειος πυρετός ερευνητές λένε ότι οι φόβοι αυτοί μπορεί να έχουν επισκιάσει άλλες σημαντικές διαπιστώσεις - μείωση 67,2% στις περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία και μια μείωση 88,5% από δάγκειο αιμορραγικό πυρετό μετά από τρεις δόσεις του εμβολίου.

     Ο Δρ S. Subramaniam, υπουργός Υγείας της Μαλαισίας, αυτό το μήνα, δήλωσε η χαμηλότερη προστασία έναντι του στελέχους DEN-2 ήταν «δεν είναι ικανοποιητική», αλλά δεν απέκλεισε τη χρήση της θεραπείας μετά από περαιτέρω μελέτη των πειραματικών δεδομένων.

     Ο Δρ Vivian Balakrishnan, το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους υπουργός της Σιγκαπούρης, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι το εμβόλιο ήταν «δεν είναι αρκετά καλό», επικαλούμενη τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της DEN-1 και DEN-2, τα οποία είναι τα πιο κοινά στελέχη σε Σιγκαπούρη.

     Οι υγειονομικές αρχές στις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη ήταν πιο θετικοί για την εισαγωγή του εμβολίου Σιντ, αλλά είναι ακόμη αναληφθεί για την έκδοση αυτή σε μεγάλη κλίμακα.

Το καλύτερο για την επιχείρηση

Ενώ ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των συμπληρωματικών μελέτη φάσης ΙΙΙ του εμβολίου CYD στη Λατινική Αμερική, οι υποστηρικτές του εμβολίου που προσπαθεί να πείσει τους αξιωματούχους της υγείας στην Ασία ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μέσο για τη μείωση των θανάτων από δάγκειο πυρετό, αντί για την πρόληψη του δάγκειου πυρετού συνολικά.

     Σύμφωνα με τον Δρ Lam Sai Kit, ένα ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Malaya ο οποίος έχει εμπλακεί στην έρευνα του δάγκειου πυρετού για πάνω από 40 χρόνια, τα δεδομένα από τη μελέτη μέχρι σήμερα υπήρξε μια "αρκετά καλό" λόγο να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου στις πληγείσες χώρες , όπως θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και την πρόληψη τεράστια δεινά και θανάτους.

     Μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο Malaya Medical Center και το Πανεπιστήμιο Brandeis στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το οικονομικό βάρος του δάγκειου πυρετού στη Μαλαισία να ανέρχεται σε 102 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αποκλειστικά από τον έλεγχο του δάγκειου πυρετού και έμμεσο κοινωνικοοικονομικό κόστος.

    Μερικοί ερευνητές έχουν επίσης λέει για τη χάραξη πολιτικής που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να περιμένουμε για τις φαρμακευτικές εταιρείες για να καταλήξει σε μια καλύτερη μεταχείριση. Rival εμβόλια που αναπτύσσονται από Butantan Ινστιτούτο της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας Takeda Pharmaceutical, Merck στις ΗΠΑ και το National Institutes of Health είναι ακόμα χρόνια μακριά από τις δοκιμές φάσης III.

     Καθηγητής Annelies Wilder-Smith, μια λοιμώδης νόσος ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, δήλωσε το εμβόλιο ήταν ακόμα η μόνη πιθανή επιλογή διαθέσιμη στην απουσία ενός αποτελεσματικού προγράμματος για τον έλεγχο των κουνουπιών Aedes, το φορέα του ιού του δάγγειου πυρετού.

     Υπάρχει πάντα το ζήτημα του κόστους, ωστόσο. Αυτή τη στιγμή, Sanofi δεν έχει κυκλοφορήσει την τιμή για το εμβόλιο. Παρ 'όλα αυτά, η εταιρεία έχει υποσχεθεί να το τιμολογεί "υπευθυνότητα". Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να είναι σε θέση να πάρει χρηματοδότηση από οργανισμούς όπως το Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί την δάγκειος Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο Παιδιατρική.