Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΥΓΕΙΑ: Έπαναστατικά "όπλα" στά χέρια τών γιατρών

2012-10-25 16:04

 

 

Ολοένα και περισσότερα «όπλα» για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου αποκτούν στη φαρέτρα τους οι γιατροί.
Για αυτά τα νεότερα «όπλα» θα ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις χειρουργοί από όλο τον κόσμο στη διάρκεια του 18ου Διεθνούς Σεμιναρίου Χειρουργικής Ογκολογίας το οποίο γίνεται στην Αθήνα και ξεκινάει σήμερα τις εργασίες του.
Το σεμινάριο διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Χειρουργών Γαστρεντερολόγων και Ογκολόγων (IASGO) σε συνεργασία με την Κινέζικη Χειρουργική Εταιρεία και την Κινέζικη Εταιρεία Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν επιστήμονες από 45 χώρες με κορυφαίους καθηγητές Χειρουργικής από την Κίνα αλλά και διακεκριμένους επιστήμονες από την Ιαπωνία, Κορέα, Ινδία, Γαλλία όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ν. Αμερικής και της Αφρικής.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που τονίστηκε από τον γ.γ. της IASGO καθηγητή κ. Νικόλαο Λυγιδάκη ότι στόχος του σεμιναρίου είναι η παγκοσμιοποίηση της ιατρικής γνώσης και εμπειρίας και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο μέσω της συνεχιζόμενης μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης χωρίς εθνικές, θρησκευτικές και οικονομικοκοινωνικές διακρίσεις. Στο πνεύμα αυτό, συνεχίζει ο κ. Λυγιδάκης, γίνεται και η πρόσκληση στη διοργάνωση επιστημόνων από το Σουδάν, την Αιθιοπία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που έχουν διακριθεί στην επιστήμη τους παρά τις ελλείψεις σε ιατρικές υποδομές που αντιμετωπίζουν στις χώρες προέλευσής τους.
Από τα σημαντικότερα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι τόσο οι νεότερες απόψεις για τη χειρουργική ήπατος - παγκρέατος, ο ρόλος των καρκινικών βλαστοκυττάρων στην εξέλιξη και στην επιθετικότητα του καρκίνου αλλά και όλες οι νεότερες απόψεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου και ο ρόλος της κληρονομικότητας.
Ακόμη θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα και τεχνικές εξελίξεις στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική και βέβαια οι νεότερες εξελίξεις στη στοχευμένη χημειοθεραπεία μέσω χημειοεμβολισμού για καρκίνο ήπατος - πνεύμονος.
Η διοργάνωση του σεμιναρίου υποστηρίζεται από την Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών ο οποίος έχει επιλεγεί ως το μοναδικό κέντρο προχωρημένης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην υπηρεσία της Ιατρικής χωρίς σύνορα και χωρίς διακρίσεις.
«Θέτουμε την ιατρική μας εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία μας στην υπηρεσία της παγκόσμιας κοινότητας» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος. «Ετσι στις υπερσύγχρονες νοσοκομειακές μας εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δίνουμε τη δυνατότητα μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης σε αριστούχους επιστήμονες από όλο τον κόσμο που έχουν σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις στην Κλινική έρευνα και υποστηρίζονται με υποτροφίες από την IASGO». 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις και ανακοινώσεις και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος και κυρίως του ανεγχείρητου καρκίνου του ήπατος. Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου, όπως σημειώνεται από τον καθηγητή κ. Λυγιδάκη, που η χειρουργική επέμβαση είναι μέθοδος επιλογής και ενώ μέχρι πρόσφατα είχαμε ενδείξεις ηπατεκτομής μόνο για μεταστατικό καρκίνο ήπατος από το παχύ έντερο, σήμερα υπάρχουν επιστημονικές ανακοινώσεις σε όλο τον κόσμο που η ηπατεκτομή για μεταστατικό καρκίνο από στομάχι και γυναικολογικά όργανα επιφέρει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο από πλευράς χρόνου επιβίωσης όσο και από πλευράς ποιότητας ζωής των ασθενών.
Ωστόσο το μεγάλο θέμα, σημειώνει ο καθηγητής κ. Λυγιδάκης, είναι οι ασθενείς με χαρακτηρισμένο ανεγχείρητο καρκίνο που αφορά το 80-90% των περιπτώσεων.
Οι καρκίνοι ήπατος χαρακτηρίζονται ως πρωτοπαθής και ως μεταστατικοί.
Σε ό,τι αφορά τον πρωτοπαθή καρκίνο με κίρρωση που έχει πάρα πολύ δυσμενή πρόγνωση επιβίωσης με την εφαρμογή της σύγχρονης συστηματικής χημειοθεραπείας δεν υπερβαίνει τους 6-8 μήνες. Σήμερα όμως για αυτή την κατηγορία ασθενών έχουμε μια «πραγματική επανάσταση» που είναι η τοπική κατευθυνόμενη χημειοθεραπεία μέσω χημειοεμβολισμού που αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις γιατί εφαρμόζεται η κατευθυνόμενη χημειοθεραπεία αλλά με χρησιμοποίηση όχι μόνο σκιαγραφικών μέσων αλλά και άλλων ουσιών.
Με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσω επεμβατικής ακτινολογίας σφαιρίδια ειδικά, τα οποία έχουν φορτωθεί με ραδιενέργεια και χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Τα σφαιρίδια εγκλωβίζονται στην περιοχή του ήπατος που έχει τον όγκο και αποδεσμεύουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μαζί με την ακτινοβολία προοδευτικά και επί 20-25 ημέρες προκαλώντας μια εντυπωσιακή νέκρωση του όγκου χωρίς όμως να καταστρέφουν το υπόλοιπο ήπαρ.
Πρόκειται για μια συνταρακτική επιστημονική εφαρμογή, αναφέρει ο κ. Λυγιδάκης, εξαιτίας των ποσοστών επιτυχίας αφού έχουμε επιβίωση 80% για το πρώτο έτος και 70% για το 2ο και 3ο έτος την στιγμή που το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυτών ήταν μόλις λίγοι μήνες!
Πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία μπορεί να ενισχυθούν εφόσον μετά από περίοδο 20 ημερών που έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνική, συμπληρώσει ο χειρουργός τη θεραπευτική προσέγγιση με Ablation, δηλαδή με θερμική καταστροφή του όγκου λαπαροσκοπικά και υπό την οδηγία υπερήχων. Πρόκειται για μια επιστημονική - χειρουργική προσέγγιση που συμπληρώνει το αποτέλεσμα που υπάρχει από τον προηγηθέντα χημειοεμβολισμό προσφέροντας επιπλέον χρόνο επιβίωσης στους ασθενείς.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον μεταστατικό καρκίνο ήπατος όχι μόνο από το παχύ έντερο αλλά και από τον μαστό, τον πνεύμονα, τις ωοθήκες και άλλα όργανα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται χημειοεμβολισμός χορηγώντας ραδιοσημασμένα σφαιρίδια φορτισμένα με ραδιενέργεια αλλά και τα κατάλληλα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Συγχρόνως γίνεται συνδυασμός με Ablation, δηλαδή με θερμική καταστροφή του όγκου χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα ή μικροκύματα. Αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβίωση των ασθενών με υψηλή ποιότητα ζωής που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3-4 χρόνια όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατες μελέτες, όταν το προσδόκιμο επιβίωσης έφτανε τους 18-20 μήνες.
Αυτή η μορφή τεχνικής που θα συζητηθεί ιδιαίτερα στο σεμινάριο μπορεί να εφαρμοστεί, ολοκληρώνει ο κ. Λυγιδάκης, όχι μόνο στον μεταστατικό καρκίνο ήπατος αλλά και σε άλλα όργανα όπως καρκίνο μαστού, καρκίνο πνεύμονα, καρκίνο ωοθηκών, καρκίνο νεφρού και καρκίνο παγκρέατος. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θα είναι οι συζητήσεις και ανακοινώσεις που θα γίνουν στο σεμινάριο και θα αφορούν στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου.
Συγκεκριμένα στο σεμινάριο θα γίνει αναφορά στις καινούργιες εξελίξεις της μοριακής βιολογίας και στην ταυτοποίηση της μοριακής ταυτότητας καθενός ασθενούς μέσω αξιολόγησης μιας σειράς βιολογικών δεικτών που θα μας επιτρέπει, σημειώνεται από τον γ.γ. της IASGO καθηγητή κ. Ν. Λυγιδάκη, εκ των προτέρων να επιλέξουμε το χημειοθεραπευτικό φάρμακο, εκείνο που έχει 100% τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα καταπολέμησης του καρκίνου του συγκεκριμένου ασθενούς.
Αυτή η εξατομικευμένη αντιμετώπιση έρχεται σήμερα σε όλα τα μεγαλύτερα κέντρα ογκολογίας του κόσμου να ανοίξει μια καινούργια σελίδα ελπίδας για τους καρκινοπαθείς, ελπίδα βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους και επιμήκυνσης του προσδόκιμου επιβίωσής τους. Πρόκειται για τεχνική που εφαρμόζεται στον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στον καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου, στον επιθήλιο καρκίνο ωοθηκών και στο μελάνωμα. 
Με βάση αυτές τις εντυπωσιακές εξελίξεις των γνώσεων που έχουμε, προσθέτει ο καθηγητής κ. Ν .Λυγιδάκης, γύρω από τη σύνθεση από πλευράς μοριακής βιολογίας του καρκίνου έχουμε και μια άλλη επαναστατική εξέλιξη στον τομέα του εντοπισμού των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο αίμα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο. Με «όπλο» αυτές τις τελευταίες εξελίξεις έχουμε τη δυνατότητα να απομονώσουμε τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα σε έναν καρκινοπαθή ασθενή παρότι είναι πολύ δύσκολο γιατί η παρουσία τους στο αίμα διαρκεί λίγο και επιπλέον μπορούμε να προχωρήσουμε και στη γονιδιακή ταυτοποίηση αυτών των κυττάρων να τα απομονώσουμε, να τα μελετήσουμε και έτσι να προχωρήσουμε και να επιλέξουμε τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο εξατομικευμένης θεραπείας αφού γνωρίζουμε ακριβώς τα αδύνατα σημεία του υπό αντιμετώπιση καρκίνου και τα οποία διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.
Αυτή η γενετική ταυτότητα, τονίζει καταλήγοντας ο καθηγητής κ. Λυγιδάκης, μαζί με τη μοριακή ταυτότητα ενός καρκινοπαθούς ασθενούς αποτελεί «το διαβατήριο» για μια επιμήκυνση της επιβίωσής του και μια εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής του.