Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Τό Ίσχυρό άντίδοτο στήν κρίση

2012-10-05 00:06

 

Η κρίση δηλώνει πανταχού παρούσα. Ακόμη και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό του θεσμού -που αποτελεί ωδή στη συλλογική πολιτιστική ταυτότητα- με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που και φέτος περιστρέφεται γύρω από το φλέγον ζήτημα των κρίσεων αλλά και των τρόπων με τους οποίους αυτές φανερώνονται στην Ιστορία.

 

Από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 60 πολιτιστικά ιδρύματα και μνημεία ανά την επικράτεια ανοίγουν τις πύλες τους και μας προσκαλούν να γνωρίσουμε τους θησαυρούς τους μέσα από ειδικές ξεναγήσεις.

 

Η πρώτη ημέρα (Παρασκευή) είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη.

 

Θεατρικές παραστάσεις στις «Φυλακές του Σωκράτους» στον Λόφο των Μουσών, θεματικές ξεναγήσεις για την Εικονομαχία και την Αλωση αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μνημεία της Αθήνας του 17ου αιώνα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που ανακοινώθηκαν από τους πολιτιστικούς οργανισμούς, «ξεσκονίζοντας» όμως το πρόγραμμα θα διαπιστώσει κανείς ότι οι προτάσεις για το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι άκρως δελεαστικές.

 

Το Μουσείο της Ακρόπολης συμμετέχει στους εορτασμούς των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών (29-30/09) αφήνοντας ανοιχτές τις πύλες του για τους επισκέπτες από τις 17.00 έως τις 20.00. Στο διάστημα αυτό το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει θεματικές παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά χρώματα» από τους αρχαιολόγους- φροντιστές του μουσείου. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι την Πέμπτη (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) το πολιτιστικό ίδρυμα θα φιλοξενήσει ειδική συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που οργανώνει το υπουργείου Τουρισμού, η οποία θα κινηματογραφηθεί με σκοπό τη διεθνή προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και θα ξεκινήσει στις 19.15.

 

Το έργο του Αισχύλου «Πέρσες» θα ανεβάσει το θέατρο «Αιχμή» στις 29 Σεπτεμβρίου στον Λόφο των Μουσών, στο μέρος όπου είχε φυλακιστεί ο Σωκράτης. Η παράσταση ξεκινάει στις 17.00.

 

Τα μνημεία της Αθήνας από τον 17ο έως και τον 20ό αιώνα, όπως αυτά απεικονίζονται σε ζωγραφικούς πίνακες και χαρακτικά από τις συλλογές του, μας παρουσιάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία, στο πλαίσιο ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος για σχολεία το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

 

Εκπαιδευτικού περιεχομένου -τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους- όμως θα είναι και το εικαστικό εργαστήρι που φιλοξενεί στις 30 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με θέμα «Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας: η ιστορία συνεχίζεται μέσα από τα έργα των παιδιών».

 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ξεναγήσεις σε εμβληματικά μνημεία της περιφέρειας είναι εκείνες που δεσπόζουν στο πρόγραμμα. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, στις 28 Σεπτεμβρίου θα γίνουν περιηγήσεις σε δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στους ναούς των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ενώ στην Πάτρα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του κάστρου της πόλης αλλά και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον τρόπο κατασκευής του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου.

 

Ακόμη στη Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στην μεσαιωνική πόλη του νησιού εννέα κτίρια, που τον υπόλοιπο χρόνο είναι κλειστά, ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό. Ποια είναι αυτά; Το «Σπίτι του Τζεμ», ο Αγιος Μάρκος, ένα αρχοντικό από την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά και μερικά ακόμη ιστορικά κτίσματα, τα οποία για μία ημέρα (30 Σεπτεμβρίου) θα γεμίσουν με κόσμο.

 

Οπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρας, «το θέμα των φετινών εορτασμών μάς αγγίζει όλους, όχι μόνον εμάς τους Ελληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες - γιατί η κρίση δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός δοκιμάζει τις αντοχές του, στηρίζοντας την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να φτάσει στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και να βγει ξανά στο φως. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ομφαλοσκοπούμε και να δαιμονοποιούμε την πραγματικότητα. Οφείλουμε να κοιτάζουμε μπροστά προβάλλοντας δημιουργικές ιδέες και αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, με όχημα τον πολιτισμό, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση».

 

 

Γιώτα Βαζούρα