Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Τζάκ πότ άπό τόν Άλέξη

2012-10-02 15:08

 

 

Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ

Οι διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα κατά την περιοδεία του σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο ναι μεν έκαμψαν κατά τι το μέχρι πρότινος…επαναστατικό του φρόνημα – λέξη δεν ανέφερε περί καταγγελίας του Μνημονίου- αλλά επιστρέφοντας οίκαδε ενδύθηκε τον αντιπολιτευτικό του μανδύα. Πεδίο Βολής έγινε η πώληση του ΟΠΑΠ στην οποία η Κουμουνδούρου αντιδρά έντονα προκαλώντας την αντεπίθεση του Μαξίμου.
Κατά τη συνάντησή του με τους εργαζομένους του οργανισμού χθες ο Αλέξης Τσίπρας αντιτάχθηκε σφόδρα στην ιδιωτικοποίησή του χαρακτηρίζοντας την «οικονομικό και πολιτικό έγκλημα». Όπως ανέφερε αυτολεξεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου σε μια περίοδο που δεν αντέχει καμία επιπλέον ζημία». Ανέσυρε μάλιστα παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις», καταλήγοντας πως: «Είναι οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και πρέπει να αποφευχθεί».
Δε φείσθηκε βολών ούτε κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέροντας ότι «έχει επιλεγεί για να κάνει τη βρώμικη δουλειά». Αμφισβητώντας μάλιστα τη νομιμότητά του επεσήμανε ότι «πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί παράτυπα και παράνομα» και που «εμπλέκεται -στον ελάχιστο χρόνο της λειτουργίας του- σε δεκάδες υποθέσεις που πρέπει να ερευνηθούν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά».
Το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε αστραπιαία το γάντι της επίθεσης εγκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα για εμμονή με τον κρατισμό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Διά του εκπροσώπου της η κυβέρνηση, επιτέθηκε μετωπικά στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι: «Ως συνεπής εκφραστής των αντιλήψεων του παρελθόντος, για άλλη μια φορά λαϊκίζει ασύστολα, με αφορμή το θέμα του ΟΠΑΠ, υιοθετώντας αβασάνιστα ανυπόστατες καταγγελίες τόσο για τη διαδικασία της πώλησης μετοχών του Οργανισμού όσο και για τη λειτουργία και το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ».
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σίμος Κεδίκογλου επιχείρησε να αποκαταστήσει και την αλήθεια των αριθμών: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοστολόγησε σε μόλις 125 εκατομμύρια ευρώ της αξίας του ΟΠΑΠ τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου για την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος την περίοδο 2020-2030, όταν αυτή ανέρχεται στα 375 εκατομμύρια, και μόλις 190 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου για την άδεια 35.000 Βιντεολότο αντί για 475 εκατομμύρια ευρώ».
Με ανταπάντησή στις δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου επανήλθε η Κουμουνδούρου τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι: «Ο ΟΠΑΠ αυτή τη στιγμή κατέχει δύο άδειες, που αποτελούν περιουσιακό του στοιχείο, συνολικής αξίας 935.000.000 ευρώ. Στο Ελληνικό Δημόσιο, ως μετόχου με συμμετοχή 34%, μόνο από τις δύο άδειες, αντιστοιχεί περιουσία 317, 9 εκ. ευρώ» όπως εξήγησε «Το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να ξεπουλήσει τον ΟΠΑΠ για 500.000.000 ευρώ. Εάν δε το ποσό που αντιστοιχεί στο Ελληνικό Δημόσιο από τις δύο συγκεκριμένες άδειες είναι 849.000.000 ευρώ, όπως μας πληροφορεί ο κύριος Κεδίκογλου, ο ΟΠΑΠ πρόκειται στην πραγματικότητα να χαριστεί. Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει ο εισαγγελέας γι’ αυτό το απαράδεκτο ξεπούλημα;».