Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Τί συμβαίνει μέ τά διαβατήρια τών Άλβανοπαίδων ;

2012-10-16 21:08

 

Ελένη Μανώλη.

SYNORAΟι Ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν σε ανήλικα παιδιά Αλβανών, γεννημένα στην Ελλάδα, τα οποία ταξίδεψαν τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες περίπου στην Αλβανία, να επιστρέψουν στην χώρα μας, γιατί στα αλβανικά τους διαβατήρια, δεν ήταν καταγεγραμμένο με τον ενδεδειγμένο τρόπο, το όνομα της πόλης γέννησής τους στην Ελλάδα. Τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών «Ιλλυρία» Εντουάρ Ταφάι, ο οποίος κάνει λόγο για«πολιτικό παιχνίδι που όμως πληγώνει τα παιδιά μας». Ανέφερε μάλιστα ότι ήδη το θέμα έχει απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας κι Αλβανίας ενώ σήμερα παρενέβη εκ νέου ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα για να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα. Μάλιστα ο κ. Ταφάι ανέφερε ότι ποτέ ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ότι τα παιδιά θα πρέπει να προμηθευτούν νέα διαβατήρια. Προειδοποίησε δε ότι αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν δοθεί λύση, οι Αλβανοί μετανάστες στην περιοχή μας θα κάνουν απεργία πείνας μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Ειδικότερα όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου, μητέρα 10χρονου παιδιού, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η ίδια με το σύζυγο και το παιδί της ταξίδεψαν στην Αλβανία για να βοηθήσει την άρρωστη μητέρα της που έχρηζε ανάγκη νοσηλείας. Όμως την περασμένη Κυριακή το απόγευμα όταν επιχείρησαν να εισέλθουν από τα ελληνικά σύνορα, οι αστυνομικές αρχές τους είπαν ότι το διαβατήριο του παιδιού έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να μπει στη χώρα, με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω στην Αλβανία και ν’ αφήσει το παιδί σε μία γειτόνισσα. Στη συνέχεια επέστρεψαν εκείνη και ο σύζυγός της στην Ελλάδα, η μεν πρώτη για να εργαστεί για να ζήσουν και ο σύζυγος να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης νέου διαβατηρίου. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε σχετικά πριν φύγουν από τη χώρα, και τον περασμένο Αύγουστο και πάλι είχαν ταξιδέψει στην Αλβανία κι επέστρεψαν με το παιδί χωρίς πρόβλημα. «Αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση βρίσκομαι. Το παιδί μόνο του με μια ξένη γυναίκα, δεν γνωρίζει πώς να κινηθεί, χάνει μαθήματα, και δεν ξέρω πόσο καιρός θ’ απαιτηθεί για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία από την αρχή. Θα μπορούσαν να μας δώσουν ένα περιθώριο να εκδώσουμε νέο διαβατήριο, όπως το θέλουν ή να μην μας επιτρέψουν να ταξιδέψουμε προς Αλβανία». Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες της ίδιας, δεκάδες ήταν οι Αλβανόπαιδες που οι γονείς τους αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και ν’ αφήσουν πίσω στην Αλβανία σε συγγενείς και φίλους για να επιστρέψουν να εργαστούν και να εκδώσουν νέα διαβατήρια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών «Ιλλυρία» στη Μαγνησία, Εντουάρ Ταφάι, δήλωσε στην ΕΡΑ Βόλου ότι το θέμα ήδη έχει συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Ελλάδας κι Αλβανίας Δημ. Αβραμόπουλου και Εντουάρ Παναρίτι, αντίστοιχα, καθώς το φαινόμενο παρατηρήθηκε πριν ένα μην περίπου με παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Και σήμερα επικοινώνησε με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα κ. Ντερβίσι και τον ενημέρωσε για να γίνει νέα παρέμβαση, και να επιτραπεί  στα παιδιά να επιστρέψουν. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ελλάδα, η χώρα όπου γεννήθηκαν τα παιδιά μας, τα πληγώνει με αυτόν τον τρόπο. Εδώ ζούμε και εργαζόμαστε για χρόνια και έχουμε καλές σχέσεις με όλους. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Δεν δίνουν την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μας και ζητούν να έχουν αλβανικά διαβατήρια. Τώρα γιατί λένε ότι δεν ισχύουν και θέτουν προσκόμματα. Κι αν ζητούν να εκδοθούν νέα, να το κάνουμε. Αλλά αυτό κοστίζει και απαιτεί χρόνο. Δεν μπορεί παιδιά, μικρά, μεγαλύτερα, φοιτητές να αναρωτιούνται γιατί τους συμπεριφέρεται έτσι η χώρα που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν. Γιατί πληγώνουν τα παιδιά μας;».