Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Σφοδρές άντιδράσεις γιά τό μερικό άπαγορευτικό πορειών καί... συναθροίσεων

2012-10-08 19:03

 

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστικούς φορείς έχει προκαλέσει η απαγόρευση «υπαίθριων συναθροίσεων» και πορειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. Οι απαγορεύσεις αφορούν σε μία εκτεταμνένη ακτίνα γύρω από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα καταλύσει η γερμανίδα καγκελάριος καθώς και σε όλα τα τμήματα της διαδρομής που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις της.

Σφοδρές αντιδράσεις για το μερικό απαγορευτικό πορειών και... συναθροίσεων

Από τη ΓΑΔΑ διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένο τμήμα της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής και ως εκ τούτου οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί για αύριο σε Ομόνοια και Σύνταγμα θα γίνουν κανονικά.

Στην απόφαση της ΓΑΔΑ αναφέρεται

Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Για τους οδηγούς
Σε σχέση με την κίνηση των οχημάτων, σε σχετική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρεται οτι λόγω της άφιξης της κ. Μέρκελ και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν, από τις 13:30 έως τις 19:00, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας με διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες και εκτροπές αυτής σε άλλους.

Σφοδρές αντιδράσεις για το μερικό απαγορευτικό πορειών και... συναθροίσεων

Εκκληση Δένδια - αντιδράσεις από τα κόμματα
Έκκληση σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν «να προφυλάξουν αφενός μεν την ειρήνη στην πρωτεύουσα και κυρίως και πάνω από όλα την προοπτική της χώρας μας, την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό» απηύθυνε από τον Έβρο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αυριανή επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίοησε τη διαφωνία του με τη «γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων», λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, η απόφαση «δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί, πρώτον, φοβούμαστε ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, και δεύτερον, εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή, για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η μαζική και ειρηνική συμμετοχή στις διαδηλώσεις «θα είναι η δυναμική απάντηση του ελληνικού λαού στα κοινά σχέδια της κυβέρνησης με την γερμανίδα καγκελάριο» και ένα «ηχηρό όχι στα νέα μνημονιακά μέτρα με τα οποία η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη». Σημειώνεται επίσης ότι «τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας» στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκράτησης ενόψει των συγκεντρώσεων και αποτροπής του κόσμου από να συμμετέχει σε αυτές».

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «Μετά την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική «απόφαση» που εξέδωσε η ΓΑΔΑ για την απαγόρευση των συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας, απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής» ανακοίνωσαν ότι «το σημείο προσυγκέντρωσης μεταφέρεται στους Στύλους Ολυμπίου Διός» (17:00) καθώς και ότι «σε κάθε περίπτωση το Ψήφισμά μας θα επιδοθεί στη Γερμανική Πρεσβεία».

Σε σχόλιό της, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η ανακοίνωση τύπου της ΓΑΔΑ «δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων». Η ΔΗΜΑΡ προστίθεται στο σχόλιο, «απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές».

Για επίδειξη πυγμής της κυβέρνησης που «δεν θα περάσει», κάνει, τέλος, λόγο το ΠΑΜΕ: «Η επίδειξη πυγμής που επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση μπροστά στο ερχομό της Μέρκελ στη χώρα μας, για να προστατεύσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις δεν θα περάσει αναφέρει το ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι η καλύτερη απάντηση είναι η μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 1μ.μ.»

ΓΣΕΕ: Κανονικά τα συλαλλητήρια
«Καταγγέλλουμε τις αστυνομικές απαγορεύσεις, την επίδειξη πυγμής, την αστυνομική βία, τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστικών στελεχών, οι οποίες στοχεύουν να ακυρώσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ που τονίζει ότι τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα και αύριο στις 13.00 στο Σύνταγμα, θα γίνουν κανονικά.

Η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «τα συνδικάτα μαζί με ολόκληρη την κοινωνία θα δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της Μέρκελ και των ευρωπαίων ισχυρών που επιβάλλονται από τους δανειστές και υιοθετούνται από την κυβέρνηση».