Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΣΥΡΙΖΑ: ... μέ νέο κύκλο τριβών, έπιστροφή στό 4%

2012-10-20 14:37

 

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ

Ενστάσεις από τις συνιστώσες για τις θέσεις του κειμένου. Αλλοι θεωρούν ότι κινείται «δεξιά», άλλοι ότι απευθύνεται στο 4% και όχι στο 27%

 

Σε έναν νέο κύκλο εσωτερικών διενέξεων κινδυνεύει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το... προσχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης του νέου φορέα. Στο κείμενο που επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή έγινε μια πρώτη «ανάγνωση» στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, όπως φαίνεται, εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη... επεξεργασία πριν φτάσει στην τελική του μορφή το κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης. Μέσα σε 14 σελίδες το προσχέδιο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε».

Στο κείμενο περιλαμβάνεται ένα μεγάλο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά τους προγραμματικούς στόχους του νέου πολιτικού φορέα. Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές στην Αριστερά και με αφορμή ιδεολογικά ή προγραμματικά κείμενα έχουν αρχίσει σφοδρές αντιπαραθέσεις, κάτι ωστόσο το οποίο επ' ουδενί δεν επιθυμεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για αντιπαραθέσεις, εάν -όπως λένε στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-, υιοθετηθεί, πριν συζητηθεί με την τελική του μορφή στα όργανα της παράταξης.

Το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη ή θα καταθέσει εναλλακτικό κείμενο ή θα προχωρήσει στην τακτική του «λευκού» στην ψηφοφορία
Το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη ή θα καταθέσει εναλλακτικό κείμενο ή θα προχωρήσει στην τακτική του «λευκού» στην ψηφοφορία

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της διακήρυξης, προκειμένου να φτάσει στην τελική του μορφή για να αποσταλεί στις οργανώσεις εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος είναι η ΚΠΕ του ΣΥΝ να υπερψηφίσει το προσχέδιο - έστω με παρατηρήσεις- και στη συνεδρίαση της Γραμματείας οι συνιστώσες το απορρίψουν...

Ενστάσεις και στον ΣΥΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες και στο εσωτερικό του ΣΥΝ υπάρχουν πολλές ενστάσεις και παρατηρήσεις για το προσχέδιο της διακήρυξης -και όχι μόνο από τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος- καθώς άλλοι θεωρούν ότι κινείται πιο «δεξιά» και... ρεαλιστικά και άλλοι ότι απευθύνεται κυρίως σε ένα ΣΥΡΙΖΑ του 4% και όχι του 27%. Το ερώτημα είναι αν σήμερα το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη καταθέσει εναλλακτικό κείμενο ή θα προχωρήσει στην τακτική του «λευκού» στην ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των άλλων ο κ. Λαφαζάνης θα ήθελε να υπάρχει σαφής αναφορά για συνεργασία με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ διαφωνεί και με αναφορές για την ΕΕ καθώς θεωρεί ότι πρέπει να αφήνεται ανοικτό και το θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ. Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΔΕΑ, το Κόκκινο και άλλες θέλουν σαφή αναφορά στο αίτημα «καμία θυσία για το ευρώ».

Ταυτόχρονα ενστάσεις και παρατηρήσεις έχουν και οι δυνάμεις του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου (Α. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής κ.ά.) οι οποίοι ετοιμάζουν τις παρατηρήσεις για το σχέδιο διακήρυξης, το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να εκφράζει τη μεγάλη αριστερή παράταξη.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, σκοπός της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είναι να συζητηθεί το προσχέδιο, αναγνωρίζοντας ότι στην πορεία και μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο θα υποστεί αλλαγές.

«Η απόφασή μας θα είναι μια βάση για συζήτηση στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωναν στελέχη του ΣΥΝ, προσθέτοντας πως μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο θα έχουν τα μέλη και φυσικά η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που αναμένεται να διεξαχθεί αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς θα πρέπει να ετοιμαστούν τα κείμενα, να συζητηθούν στις οργανώσεις και φυσικά να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για τη Συνδιάσκεψη.

Οι θέσεις της διακήρυξης
Αλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη

Σύμφωνα με το 14σέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε» υπάρχει σαφής αναφορά για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη σχέση του με την Ευρώπη, καθώς σημειώνεται ότι «η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της Ευρώπης». Οπως αποσαφηνίζεται, όμως, «η δική μας Ευρώπη βρίσκεται στοναντίποδα της Ευρώπης του νεοφιλελευθερισμού και του εντεινόμενου αυταρχισμού».

Στους προγραμματικούς στόχους περιγράφεται η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί το κρατικό χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να θέσει υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, να επαναφέρει σταδιακά υπό δημόσιο έλεγχο τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πολιτικό φορέα σημειώνεται πως επιδιώκει την κοινή δράση και ενότητα της Αριστεράς, και πως στους κόλπους του συσπειρώνει δυνάμεις και ρεύματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αλ. Μητρόπουλος
Οι λεγόμενες «ΠΑΣΟΚογενείς» δυνάμεις του ΕΚΜ διοργανώνουν την Τρίτη πολιτική εκδήλωση εν όψει των συζητήσεων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Αντ. Νταβανέλος
Συνιστώσες όπως η ΔΕΑ, το Κόκκινο θεωρούν ότι κακώς διέρρευσε το προσχέδιο. Θα επιδιώξουν την επαναφορά του συνθήματος «καμία θυσία για το ευρώ».

Ρούντι Ρινάλντι
Το ηγετικό στέλεχος της ΚΟΕ Ρ. Ρινάλντι έχει αρθρογραφήσει για τη συγκρότηση μιας μεγάλης παλλαϊκής, δημοκρατικής, αντιμνημονιακής συμμαχίας.