Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Στό στόχαστρο οί Θεσμοί

2012-09-29 14:42

 

 

Εξαρτήσεις, παρεμβάσεις, πιέσεις και εκβιασμοί του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας μας δεν είναι ανεκτές

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Αντιπροσωπείας, που προήλθαν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, έχουμε θέσει ως βασικό μέλημά μας την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την εμπέδωση της πίστης τους στο κράτος δικαίου. Η απλοποίηση των διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες θα επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα στη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης, ανάπτυξης και διαιώνισης της διαφθοράς. Η διαφάνεια, η επιβράβευση των έντιμων και αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων και το θάρρος της τεκμηριωμένης καταγγελίας των επίορκων θα συμβάλουν στην αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς.

Η χρηματοδότηση των κομμάτων, απαραίτητη για την ύπαρξή τους, συμβάλλει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Πρέπει, όμως, ο τρόπος και η διαδικασία χρηματοδότησης των κομμάτων να τεθούν σε νέες βάσεις. Στο φως της πλήρους διαφάνειας και του δημοσίου ελέγχου. Το «μαύρο» χρήμα, αν και όπου υπάρχει, για να εξαγοράζει συνειδήσεις, θα τελειώσει. Και τα κόμματα, όμως, οφείλουν να εξορθολογήσουν τα οικονομικά τους. Με τη νέα νομοθετική πρόταση που σχεδιάζουμε στο υπουργείο μας, θα τίθενται κανόνες και όρια στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών.

Εξαρτήσεις, παρεμβάσεις, πιέσεις και εκβιασμοί του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας μας δεν είναι ανεκτές. Η πίστη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημά μας θα ενισχυθεί και με τη ριζική αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του ζητήματος της ασυλίας των βουλευτών, θέματα για τα οποία έχει δεσμευθεί δημόσια ο πρωθυπουργός. Σε μια ευνομούμενη και δικαιοκρατική χώρα δεν νοούνται πολίτες δύο κατηγοριών. Ο Σαμαράς ήταν σαφής: τέρμα στην ατιμωρησία οποιουδήποτε παραβάτη. Από την άλλη πλευρά, έχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε και τον πολιτικό κόσμο από συκοφαντίες, αβάσιμες κατηγορίες, υπαινιγμούς, που στοχεύουν να πλήξουν όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και κυρίως τους θεσμούς. Δεν είναι δυνατόν να σπιλώνονται συνειδήσεις με ασύστολες κατηγορίες, οι οποίες και, αν τελικά, πέσουν στο κενό, εντούτοις τα σύννεφα της αμφιβολίας δεν θα έχουν διαλυθεί. Βλέπουμε τελευταία τι γίνεται με τις φημολογούμενες λίστες ποινικών παραβατών.

Διερωτάται κάποιος γιατί δεν αναμένονται τα πορίσματα και οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών οργάνων; Γιατί σ' αυτήν την κρίσιμη, για τη χώρα, περίοδο πλήττονται το κύρος και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματός μας; Είναι δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και υποχρέωση ενημέρωσης της κοινής γνώμης ή υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες; Να γιατί απαιτούνται αυτοσυγκράτηση, θωράκιση των θεσμών και ταχύτητα περαίωσης του προανακριτικού και ανακριτικού έργου, χωρίς, βέβαια, να βλάπτεται η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω αυτό που πολλές φορές έχω πει: Το τεκμήριο της αθωότητας είναι μια κατάκτηση της ανθρωπότητας. Μια κατάκτηση του ελληνικού νομικού πολιτισμού. Και αν για τους δικαστικούς λειτουργούς η προσήλωσή τους σ' αυτήν αποτελεί ύψιστη νομική υποχρέωση, για τους λειτουργούς της ενημέρωσης είναι, πρέπει να είναι δεοντολογία.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών