Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Στουρνάρας: Δέν θά πάνε χαμένες οί θυσίες τών Έλλήνων

2012-11-13 20:39

 

Τη διαβεβαίωση ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες έδωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,  μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος», δήλωσε σχετικά ο κ. Στουρνάρας  και σημείωσε πως «στις 20 Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένει την τελική απόφαση». 

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εργασίας τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αποτελέσματα πρωτόγνωρα για μια χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τις θυσίες και τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν αποκλείει το "ενδεχόμενο ατυχήματος" σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup o Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ξεκίνησε δύσκολα, αλλά εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Εξέφρασε, ειδικότερα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Eurogoup για την Ελλάδα παρέχει πολιτική στήριξη και ηχηρό πολιτικό μήνυμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, ενώ παράλληλα θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση της δόσης.     

«Η Ελλάδα πλήττεται και υποφέρει λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά και τόνισε ότι η χώρα πέτυχε τα μέγιστα αποτελέσματα σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην  υψηλή ανεργία που πλήττει τη χώρα και ιδιαίτερα τους νέους σε ποσοστό 55%, αλλά και στη βαθειά ύφεση η οποία αποδείχθηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, εξαιτίας της ύφεσης. 

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας της τελευταίας τριετίας καθώς και η παρατεταμένη ύφεση, διαφορετικά η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Τόνισε μάλιστα, ότι η χώρα υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας την οποία θα μπορούσε να επαναφέρει το ΕΣΠΑ. Ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να ασκήσει πιέσεις» για μια πιο ακριβοδίκαιη κατανομή των κονδυλίων για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ.  
 
Σχετικά με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας βάζοντας το 
πρόγραμμα σε σωστό δρόμο, θα υπάρξει ροή επενδύσεων.

Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει βιώσιμα σχέδια σε προγράμματα υποδομών που αξίζουν χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής. Επεσήμανε δε, ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν θα υπάρχει πλεόνασμα στον κοινωνικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ και πως μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι η ισχυρή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί «ζωντανό» το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπήρξαν στα εργασιακά, σημειώνοντας ότι δημιουργείται ένα ελκυστικό κλίμα για τον επιχειρηματικό κόσμο.