Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Σέ διαθεσιμότητα άνώτερος άξιωματικός γιά τήν είσβολή στό Πεντάγωνο

2012-10-04 18:53

 

 

Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την άνευ προηγουμένου εισβολή διαδηλωτών στο Πεντάγωνο διέταξε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ενώ ταυτόχρονα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομκός διευθυντής που είχε την ευθύνη για τη φύλαξη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός για την εισβολή στο Πεντάγωνο

Τα πρωτοφανή επεισόδια ξεκίνησαν στις 10.00 το πρωί όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είχαν από τις 9.30 αποκλείσει και τα δύο ρεύματα της οδού Μεσογείων, εισέβαλαν αβρόχοις ποσί στο Πεντάγωνο, σπάζοντας τα ρολά ασφαλείας και αναγκάζοντας τους φύλακες της πύλης, ουσιαστικά, να τραπούν σε φυγή.

Αμέσως μετά την εισβολή, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στις σκάλες της κυρίας εισόδου του κτιρίου την οποία και απέκλεισαν.
Χρειάστηκε να περάσει περίπου μισή ώρα εσωσότου εμφανισθούν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες αρχικά περιορίστηκαν σε ρόλο παρατηρητή.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του Πενταγώνου, η πρόσβαση στον 4ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, είχε προληπτικά φραγεί με τα κάγκελα ασφαλείας.

Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός για την εισβολή στο Πεντάγωνο

Τις πρώτες απόπειρες να κατευνασθούν τα πνεύματα ανέλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος παίρνοντας μία ντουντούκα στο χέρι επιχείρησε να συνομιλήσει με τους εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι «καταλαβαίνει τη κατάσταση». Εισέπραξε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.

 

Στις 11.00 το πρωί, την ένταση διαδέχθηκαν πλέον επεισόδια όταν τα ΜΑΤ επενέβησαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τις σκάλες του υπουργείου κάνοντας μεταξύ άλλων και χρήση χημικών.

Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός για την εισβολή στο Πεντάγωνο

Άνδρες από τουλάχιστον τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έθεσαν σε κλοιό τους διαμαρτυρόμενους. Εγιναν συνολικά 106 προσαγωγές ενώ από την επέμβαση των ΜΑΤ τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Στη 1.00 η ώρα οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το Πεντάγωνο και συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές συναδέλφων τους. Η ένταση δεν έλειψε ούτε από εκεί καθώς οι συγκεντρωμένοι πέταξαν κροτίδες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας

Εως τις 6.00 το απόγευμα έξω από τη ΓΑΔΑ παρέμεναν περίπου 300 άτομα, συνάδελφοι των προσαχθέντων αλλά κσι συνδικαλιστές.

Επί τόπου έφθασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορεί όσοι «έχουν καταπατήσει κάθε ιερό και όσιο, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να συλλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους που διεκδικούν τα δίκαιά τους». Παρών επίσης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός για την εισβολή στο Πεντάγωνο

Εξι μήνες απλήρωτοι
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα από το σωματείο τους επισημαίνεται ότι «το Ναυπηγείο βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της ιστορίας του και οι εργαζόμενοι σε εξαθλιωτική κατάσταση».
Και καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της:

Σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός για την εισβολή στο Πεντάγωνο

«Δεν ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δύο Υφυπουργοί και εκπρόσωπος του Υπουργού μας υποσχέθηκαν ότι το περιβόητο βοήθημα ήταν θέμα ημερών. Έχει περάσει ένας μήνας και το βοήθημα πουθενά. Τουναντίον του κρύβονται από προφάσεις και ασταθείς δικαιολογίες. Επίσης οι ίδιοι μας διαβεβαίωναν ότι έρχονταν εξελίξεις για το Ναυπηγείο. Πέρασαν ήδη τόσες μέρες και όλα είναι στον αέρα», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια
Τη βαθειά του λύπη για τα επεισόδια εξέφρεσε από τη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, σημειώνονται οτι δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο τι έγινε με τη φύλαξη του Πενταγώνου, αφού είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Φωτογραφία: Εθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτογραφία: Εθνος/Χάρης Γκίκας

«Είμαι βαθιά λυπημένος γιατί τα άκρα στην ελληνική κοινωνία δεν εχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σε περίοδο βαθιάς κρίσης βρίσκονται τα άκρα να δείξουν οτι δεν σέβονται τίποτα και βρίσκονται βουλευτές που ενισχύουν αυτά τα άκρα στην κατάλυση κάθε θεσμού, κάθε ιερού», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. «Η κοινωνία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση, είναι υποχρέωσή μας να απομακρύνουμε τα άκρα και οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία γιατί το εναλλακτικό σενάριο είναι η καταστροφή», επισήμανε ο υπ. Δημόσιας Τάξης.

Ο ίδιος καταδίκασε τη στάση βουλευτών που, όπως είπε, ενισχύουν τα άκρα, φωτογραφίζοντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και το βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή που βρέθηκαν το πρωί στο Πεντάγωνο. «Αυτή τη στιγμή της υπαρξιακής αγωνίας βρίσκονται τα άκρα για να δείξουν ότι δεν σέβονται τίποτα», πρόσθεσε.

«Εξω από το στρατόπεδο. Φύγετε από το... σπίτι μου». Με αυτές τις φράσεις, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσπάθησε να αποτρέψει την εισβολή των διαδηλωτών. Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας
«Εξω από το στρατόπεδο. Φύγετε από το... σπίτι μου». Με αυτές τις φράσεις, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσπάθησε να αποτρέψει την εισβολή των διαδηλωτών. Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής καταλόγισε στον κ. Δένδια «ένδεια επιχειρημάτων», επικρίνοντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης γιατί καταφέρθηκε, όπως είπε, κατά βουλευτών «που προσπάθησαν μέσα από καλόπιστο διάλογο να συμβάλουν στην εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης».

«Τελικά η κυβέρνηση, αντί να πάει κατηγορούμενους αυτούς που πούλησαν τα ναυπηγεία και τα εγκατέλειψαν, αφήνοντας τρία πλοία κρίσιμης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό σε εκκρεμότητα και τους εργαζόμενους στην πείνα, έσυρε με τη βία στη ΓΑΔΑ διαδηλωτές που έχουν να πληρωθούν έξι μήνες», πρόσθεσε.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ που σε σχόλιό του ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Δένδια αποτελούν επίθεση στο δικαίωμα της εργατικής τάξης να παλεύει για τα δικαιώματά της». Σύμφωνα με το κόμμα, «η κυβέρνηση είναι βαθειά νυχτωμένη αν πιστεύει ότι μπορεί να τσουβαλιάζει τους εργαζόμενους με τους τραμπούκους που είναι δημιούργημα του δικού της συστήματος».