Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΡΩΣΙΑ: - Αλλες δύο φρεγάτες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα για την άσκηση Sea Breeze-2014

2014-09-08 10:09

Τα στενά του Βοσπόρου πέρασαν άλλα δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ το Σάββατο το βράδυ και από χθες βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Itar Tass, το οποίο επικαλείται στρατιωτική διπλωματική πηγή, δύο φρεγάτες, η καναδική HMCS Toronto και η ισπανική Almirante Juan de Borbon έχουν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ Sea Breeze-2014.
Την περασμένη Παρασκευή, άλλα δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, η γαλλική κορβέτα Commandant Birot και το αντιτορπιλικό USS Ross πέρασαν από το Βόσπορο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το ρωσικό Επιτελείο αναφέρει ότι στην περιοχή βρισκόταν από τις 16 Αυγούστου, το πλοίο συλλογής πληροφοριών του γαλλικού ναυτικού Dupuy de Lôme, όμως σύμφωνα με τη σύμβαση του Montreux, η οποία προβλέπει χρονικούς περιορισμούς έως και τις 21 ημέρες στην παραμονή πολεμικών πλοίων, που δεν ανήκουν σε χώρες του Εύξεινου Πόντου, το γαλλικό πλοίο αποχώρησε με κατεύθυνση τη Μεσόγειο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις Sea Breeze -2014, που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το στόλο του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει η τουρκική φρεγάτα Oruc Reis, η ρουμανική Regele Ferdinand καθώς και ένα περιπολικό της Γεωργίας,το Sukhumi. Κατά την παραμονή τους στη Μαύρη Θάλασσα τα πλοία μπορούν να προσεγγίσουν τηνΚωστάντζα της Ρουμανίας και την Οδησσό της Ουκρανίας, όπως είπε η στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, το Κίεβο θα διαθέσει πέντε πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, καθώς και αεροπλάνα και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ασκήσεις θα πρέπει να επιβλέπονται από διεθνείς παρατηρητές, κυρίως από την Γεωργία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Και η άσκηση Rapid Trident 2014 από τις 16 Σεπτεμβρίου

Εξάλλου νέες ασκήσεις του NATO θα διεξαχθούν στην Ουκρανία από τις 16 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Λβίβ της βορειοδυτικής Ουκρανίας, στις οποίες θα συμμετάσχουν πάνω από 1.300 στρατιώτες από 15 χώρες: Ουκρανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Καναδάς, Ισπανία, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία και δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν πάνω από 200 αμερικανοί στρατιώτες. Οπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος του Στέτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι «δεν πρόκειται για “απάντηση” κρίση στην Ουκρανία». 
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αποφασίστηκε η σύσταση Δύναμης Ταχείας Επέμβασης 4.000 ανδρών, με αποστολή την ανάπτυξή τους κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε ότι η δύναμη θα στελεχώνεται από στρατεύματα των κρατών-μελών της Συμμαχίας εκ περιτροπής και την χαρακτήρισε ως ένα μείγμα τακτικών και ειδικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν «να μετακινούνται εύκολα και θα επιφέρουν ισχυρά πλήγματα», ενώ όταν θα καθίσταται αναγκαίο, οι ενέργειες των χερσαίων δυνάμεων θα υποστηρίζονται από αέρος και θαλάσσης.

Ο Ράσμουσεν αρνήθηκε να αναφερθεί στον όγκο αυτού του στρατιωτικού σχηματισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της RBTH, τη δύναμη θα αποτελούν περίπου 4.000 άνδρες, οι οποίοι θα αναπτύσσονται σε οποιαδήποτε χώρα της Συμμαχίας μέσα σε 48 ώρες, ενώ θα λειτουργούν, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του ΝΑΤΟ, σαν «μέσο αποτροπής σε πιθανά σχέδια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Βαλτικής». Να υπενθυμίσουμε πως οι χώρες της Βαλτικής και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, απ’ την αρχή της ουκρανικής κρίσης αξίωσαν από τη Συμμαχία να λάβει άμεσα μέτρα για την «ασφάλειά» τους.