Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Π.Σκουρλέτης: Όρος έπιβίωσης ή άνατροπή τής Κυβέρνησης

2012-09-29 13:20

 

Π. ΣκουρλέτηςΠ. Σκουρλέτης φωτο αρχείου
 

Συνέντευξη με περιεχόμενο τις εκτιμήσεις του για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, στην εφημερίδα FREE SUNDAY.

Για την εκτίμησή του αν η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει: «Αν μακροημερεύσει η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, κατά συνέπεια θα σας έλεγα πως αποτελεί όρο επιβίωσης για τους περισσότερους, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανατροπή της. Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μια πορεία αντίστροφης μέτρησης μέχρι την πτώση της κυβέρνησης. Ο χρόνος της πτώσης της συναρτάται άμεσα από την ένταση των κοινωνικών αγώνων αλλά και την κατάρρευση της κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής της. Μην ξεχνάτε πως οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του λαού μας ήταν αυτές που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπαδήμου στις εκλογές».


Για την επιμήκυνση: «Η επιμήκυνση του προγράμματος από την στιγμή που δεν εντάσσεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής, θα σημάνει απλά παράταση της ύφεσης και είναι  βέβαιο πως θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων και νέα μνημόνια . Το ζήτημα δεν είναι να επιμηκύνουμε τον επιθανάτιο ρόγχο αλλά να αποφύγουμε τον θάνατο που μας οδηγεί η ακραία αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται μέσω του μνημονίου τα τελευταία δυόμιση χρόνια στην πατρίδα μας . Ήδη έχει αρχίσει να λέγεται πως μια διετής επιμήκυνση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως των 13 με 15 δις και βέβαια με αντίστοιχα μέτρα περικοπών και μειώσεων».


Για το χρέος και την αναδιάρθρωση: «Το θέμα ενός νέου κουρέματος του χρέους τίθεται όλο και πιο συχνά και από πολλές πλευρές. Το σημερινό μέγεθος του χρέους και η προβλεπόμενη αύξηση του παρά τα όσα μας έλεγαν τα τελευταία χρόνια το καθιστούν  μη βιώσιμο. Το μνημόνιο δεν μειώνει το χρέος και άλλωστε έχει φανεί πως σε αυτό που αποσκοπούσε  ήταν στο να ανατρέψει τις σχέσεις ανάμεσα στο κόσμο της εργασίας και στο κόσμο του κεφαλαίου προς όφελος του τελευταίου. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ταυτόχρονα να εγκαταλειφθεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός , να επιστρέψει η ανάπτυξη , η προστασία της εργασίας και η αποκατάσταση και η εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους».

Για το λόμπυ της δραχμής: «Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον πρωθυπουργό να μας εξηγήσει ποιους εντάσσει στο λόμπυ της δραχμής χωρίς να πάρουμε σαφή απάντηση .Το βέβαιο είναι ότι κάθε φορά  που ο κ. Σαμαράς θέλει να πάρει νέα μέτρα ανακινεί κατά τρόπο ανεύθυνο θέμα  νομίσματος . Πρόκειται για ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι . Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά, πως συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκόπησαν τα χρόνια του δικομματισμού και έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, με μεγάλη ευχαρίστηση θα έβλεπαν την επιστροφή στη δραχμή Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους έδινε την δυνατότητα να αγοράσουν κοψοχρονιά ότι έχει απομείνει».


Για τη Χρυσή Αυγή: «Κατ’ αρχάς, πρέπει να δούμε τι ενισχύει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Θεωρώ πως η ίδια η μνημονιακή πολιτική, με τη διάλυση της κοινωνίας που επιφέρει, δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιου είδους καταστάσεων. Εξάλλου η πολιτική ατζέντα και η ρητορική της κυβέρνησης ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Από κει και πέρα, οι διασυνδέσεις της με θύλακες εντός της Αστυνομίας και η ανοχή της Δικαιοσύνης απέναντί της την ενθαρρύνουν. Ο βασικός όμως ιδεολογικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής είναι ακραία ναζιστικός. Πρόκειται για μια φασιστική οργάνωση που εχθρεύεται τη δημοκρατία, τη διαφορετική γνώμη, κηρύσσει τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Χίτλερ, και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Για τις κοινωνικές εντάσεις και το εύρος τους: «Το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πολιτική αναξιοπιστία  της κυβέρνησης . Ποτέ άλλοτε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές δεν είχαμε την εικόνα μιας κυβέρνησης σε κατάσταση πλήρους απομόνωσης και ολοκληρωτικής διάρρηξης των σχέσεων της με την κοινωνία. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και η απελπισία έχει γίνει συνώνυμο της καθημερινότητας για τους περισσότερους , νομίζω όμως και κρίνοντας από την εικόνα των τελευταίων κινητοποιήσεων  πως μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων . Το ζητούμενο είναι να οδηγήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης , στην ανακοπή της σημερινής καταστροφικής πορείας και στην ανάδειξη  μιας αριστερής  κυβέρνησης που θα υλοποιήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Για το κλίμα στην Ευρώπη: «Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα ποιο είναι αυτό το κλίμα γατί βλέπουμε πως είναι μάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο .Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αρκετοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για τις δυνατότητες της Ελλάδας να πιάσει τους στόχους της , σήμερα όμως αρκετοί είναι εκείνοι που επανέρχονται με δηλώσεις που φανερώνουν σκεπτικισμό για το που και πως πάνε τα πράγματα. Πολλές από τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων και ευρωπαίων αξιωματούχων γίνονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Η δική μας εκτίμηση είναι πως σήμερα εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων δεν υπάρχει ένα βιώσιμο , σταθερό και αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση . Όχι μόνο για την Ελλάδα, μιας και δεν υπάρχει αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Η ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στην κρίση είναι επιτακτική ανάγκη και όσο δεν διαμορφώνεται η Ευρώπη θα αποδομείται. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το υπηρετήσουν οι σημερινές κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, άρα το θέμα τις αλλαγής των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τίθεται ως προϋπόθεση. Νομίζω πως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση μας δείχνει το δρόμο».

Για το αν η κυβέρνηση υπηρετεί συμφέροντα: «Ασφαλώς και υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της συγκεκριμένα συμφέροντα. Πιστεύει κανείς πως δεν υπάρχει ταξικό πρόσημο στη ασκούμενη πολιτική; Ή μήπως υπάρχει κοινωνικά ουδέτερη πολιτική; Κάποιοι στοχοποιούνται, απαξιώνεται η εργασία τους, χάνουν τις συντάξεις τους και κάποιοι άλλοι θα είναι οι κερδισμένοι. Για παράδειγμα, δεν είναι πολύ συγκεκριμένα τα συμφέροντα που σκανδαλωδώς ευνοούνται από την πώληση της αγροτικής τράπεζας; Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους».

ΠΗΓΗ: ert.gr