Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Πρώτη ((καμπάνα)) γιά σύνταξη - μαϊμού

2012-10-04 10:33

 

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ 51ΧΡΟΝΟ

Τις πρώτες ποινές σε αετονύχηδες που επί χρόνια εξαπατούσαν ασφαλιστικούς οργανισμούς, αρπάζοντας συντάξεις που δεν δικαιούνταν, άρχισαν να επιβάλουν τα δικαστήρια.

Πρώτη «καμπάνα» για σύνταξη - μαϊμού

Τις πρώτες ποινές σε αετονύχηδες που επί χρόνια εξαπατούσαν ασφαλιστικούς οργανισμούς, αρπάζοντας συντάξεις που δεν δικαιούνταν, άρχισαν να επιβάλουν τα δικαστήρια. Στα Τρίκαλα 51χρονος δημοτικός υπάλληλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή, κατηγορούμενος για απάτη, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και κατ΄ εξακολούθηση, σε βάρος του ΙΚΑ, καθώς εισέπραττε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 τη σύνταξη της μητέρας του η οποία είχε πεθάνει το 2003.

Ο Β.Τ. από την περιοχή του Παλαιοκάστρου δεν εμφανίστηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, ενώ το ΙΚΑ έχει ήδη κινήσει νομική διαδικασία -προσφυγή και στα αστικά δικαστήρια- για την επιστροφή 66.000 ευρώ (54.000 κύρια οφειλή και επιπλέον προσαυξήσεις), χρήματα που εισέπραξε παράνομα για οκτώ χρόνια.

Νεκρή από το 2003!
Ο 51χρονος δημοτικός υπάλληλος ήταν συνδικαιούχος σε τραπεζικό βιβλιάριο της μητέρας του, μέσω του οποίου η γυναίκα έπαιρνε τη σύνταξή της, περίπου 600-700 ευρώ τον μήνα. Τον Φεβρουάριο του 2003 η συνταξιούχος απεβίωσε, αλλά ο γιος της δεν δήλωσε τον θάνατό της και από τότε συνέχιζε να εισπράττει κάθε μήνα τη σύνταξή της.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Στην απογραφή του 2011 η συνταξιούχος -φυσικά- δεν εμφανίστηκε και διακόπηκε η καταβολή της σύνταξης, ενώ το ΙΚΑ Τρικάλων αναζήτησε τον συνδικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού. Ο 51χρονος κλήθηκε και πήγε στο ΙΚΑ, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση για την απάτη. Ετσι κινήθηκε η νομική διαδικασία και σε χρόνο-εξπρές περίπου δύο μηνών -η προανάκριση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο- εκδικάστηκε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

«Το Ιδρυμα για την περιοχή έχει στείλει ήδη στη δικαιοσύνη άλλες 7-8 περιπτώσεις απάτης και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο όπου διαπιστώνει απάτη σε βάρος του. Μας ικανοποιεί ότι οι υποθέσεις εκδικάζονται ταχύτατα και συνεχίζονται οι διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών που εισπράχθηκαν παράνομα», είπε στο «Εθνος» ο διευθυντής του ΙΚΑ Τρικάλων, Ευάγγελος Γεωργολόπουλος.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ
Μπαράζ μηνύσεων από το ΙΚΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που έστειλε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, περίπου 2.500 συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αφορούσαν συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει.

Από αυτές έχουν διακοπεί μέχρι στιγμής 2.250 συντάξεις, ενώ από τον Ιούνιο του 2011 έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παράνομα εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.ά.).

Το ένα μετά το άλλο τα τοπικά υποκαταστήματα του Ιδρύματος καταθέτουν μηνυτήριες αναφορές για παρόμοιες υποθέσεις.

Πριν από λίγες μέρες ο διευθυντής του ΙΚΑ Ηρακλείου Νίκος Ροκαδάκης κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές σε βάρος έξι ατόμων που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις των νεκρών συζύγων τους και έχουν ζημιώσει το Ιδρυμα με περισσότερα από 120.000 ευρώ.

Τέσσερις άντρες και μία γυναίκα εισέπρατταν τη σύνταξη των νεκρών συζύγων τους, παρότι είχαν ξαναπαντρευτεί, ενώ σε μία άλλη περίπτωση ο γιος έπαιρνε κάθε μήνα τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του. Μόνο στην Κρήτη έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη 32 παρόμοιες υποθέσεις και παράλληλα το ΙΚΑ αναμένεται να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων.

Εν τω μεταξύ, εκπνέει αύριο η τελευταία προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ, διά της φυσικής τους παρουσίας, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιδρύματος οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης που δεν έχουν απογραφεί φτάνουν τους 150.000.