Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Πρωθυπουργός: Ή κοινή άνακοίνωση προεξοφλεί τήν παραμονή μας στό εύρώ

2012-10-19 15:13

 

«ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ»

Η εκταμίευση της δόσης θα προχωρήσει αμέσως μόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας και χωρίς να απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής εκτίμησε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σαμαράς: Η κοινή ανακοίνωση προεξοφλεί την παραμονή μας στο ευρώ

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το κλίμα έχει αλλάξει και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του κοινού άνακοινωθέντος που εξεδόθη σήμερα τα ξημερώνατα για τη χώρα μας.

«Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου δεν υπήρχε κανένα θέμα για περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού. Υπήρχαν όμως για μας τρία πράγματα που μας εναδιαφέρουν: 1. Η προτεραιότητα στην ανάπτυξη. 2. Η χρηματοοικονομική Ενωση που αφορά μεταξύ άλλων το πως ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών και από την οποία, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επωφεληθεί και η Ελλάδα. 3. Η δημοσιονομική Ενωση.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα. Ολοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει θετική πρόοδος», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς που σημείωσε ότι εξήγησε προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι «ακόμη και η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτίθεται σε κίνδυνο από υπερβολικές δηλώσεις και απαιτήσεις». «Αυτό δεν είναι Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά».

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς:
Υποστήριξε ότι βρήκε ιδιαίτερη κατανόηση από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών.

Ερμηνεύοντας την κοινή ανακοίνωση των 17 τόνισε ότι μέσω αυτής αυτή ουσιαστικά προεξοφλείται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ευχαρίστησε τους 2 κυβερνητικούς εταίρους για την «ενεργό συμπαράστασή τους». «Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πότε θα κλειδώσει η επιμήκυνση, είπε:

«Επιμήκυνση, έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και δημοσιονομικό κενό είναι όλα θέματα που συνδέονται. Πιστεύω ότι όλα θα καταλήξουν με την έκθεση της τρόικας και αφού ξεπεραστούν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις των εταίρων μας».

Ρωτήθηκε για τις συνεχείς του επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Απάντησε: «Η κυρία Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας στα όσα σήμερα εξελλίσσονται στην Ευρώπη. Μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις μεγάλες προσπάθειες που κάναμε για να πετύχουμε τη συμφωνία με την τρόικα».

Αναφέρθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας: «Οι σχέσεις μας με τον κ. Ολάντ είναι εξαιρετικές. Η στήριξη που παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος για την ανακοίνωση για την Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική. Κάλεσα στην Αθήνα τον κ. Ολάντ ο οποίος αποδέχθηκε να έλθει και η ημερομηνία θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού».

Αποκάλυψε ότι ανάλογη πρόταση έχει υποβάλει και στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος επίσης την έχει αποδεχθεί.

Απέκλεισε για το άμεσο μέλλον -σχετικά ερωτηθείς - το ενδεχόμενο ανασχηματισμού:
«Οταν είμαι στο εξωτερικό δεν θέλω να συζητάω εσωτερικό ζητήματα. Αυτή τη στιγμή των σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα. Οι πάντες προσδοκούν τα οφέλη από αυτή την τελική συμφωνία με την τρόικα. Αυτός είναι και ο κεντρικός πυρήνας της σκέψης μου. Δεν έχω πολυτέλεια για δευτεροβάθμιες πολιτικές εξισώσεις. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα και κενά αλλά όλα αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα με τον καλύτερο τρόπο».