Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Προειδοποίηση γιά τήν κρίσιμη ψήφο

2012-11-05 21:21

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας. Δεν υπεκφεύγουμε. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Την ανάγκη σύμπλευσης με τη ΝΔ παρά τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές κατέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά
Την ανάγκη σύμπλευσης με τη ΝΔ παρά τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές κατέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά

Αποφασισμένος να προχωρήσει με αταλάντευτη «γραμμή» και με συνεπή στάση για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τον Φ. Κουβέλη να μείνει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.

Η χθεσινή συνάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μπορεί να ήταν σύντομη (διήρκεσε μόλις 40 λεπτά), αλλά η συμφωνία των δύο σαφής, αφού ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά κατέδειξε με τις δηλώσεις του την ανάγκη σύμπλευσης παρά τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές. Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες λένε ότι το τελευταίο διήμερο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επικοινώνησαν τηλεφωνικά ουκ ολίγες φορές και εξέτασαν αναλυτικά όλα τα σενάρια που διαμορφώνονται - ειδικά λόγω της «αμφιθυμίας» της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη μεθαυριανή ψηφοφορία.

«Θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να μείνει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και θα καταβάλουμε μέχρι τέλους κάθε δυνατή προσπάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες έχει ξεκαθαρίσει στον κ. Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί... ειδική χαριστική ρύθμιση για το κόμμα Κουβέλη - δηλαδή οι βουλευτές του να μην ψηφίζουν τα μέτρα, αλλά να προσβλέπει στη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είναι πασιφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να μην μπορεί να ανεχθεί νέα δεδομένα, που εκ των πραγμάτων φέρνει και τους «πράσινους» βουλευτές μπροστά στο δίλημμα της... φυγής από την υπερψήφιση για τέταρτη φορά σκληρών μέτρων.

«Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες και εντάσεις, γιατί οι αποφάσεις είναι δύσκολες και το κόστος μεγάλο. Η εμπειρία είναι τραυματική και για το κόμμα και για τα στελέχη του. Αλλά δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, δεν υπεκφεύγουμε, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε μισόλογα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» υπογράμμισε, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα και προς όλα τα επίπεδα. Κατ' αρχάς ο Ευ. Βενιζέλος αναγνωρίζει ότι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτικό κι ότι οι εξελίξεις κρέμονται από μια κλωστή.

Ταυτόχρονα διαμηνύει στη Δημοκρατική Αριστερά ότι δεν μπορεί να έχει «πολυτελή» αντιμετώπιση αν τελικώς αποφασίσει να αποφύγει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος στο... παρά πέντε. Το μήνυμα προς τη ΔΗΜΑΡ περιέγραψε με ενάργεια το Σάββατο με ομιλία του στη Βουλή ο Φίλιππος Σαχινίδης, λέγοντας στους συναδέλφους του στη ΔΗΜΑΡ:

«Δεν μπορεί να είμαστε μαζί στα εύκολα και χώρια στα δύσκολα». Κατά τον κ. Βενιζέλο άλλωστε δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα: «Δεν θα κάνουμε πίσω τώρα που μπαίνουμε στην τελική φάση. Το πίσω είναι τρισχειρότερο από το εμπρός και την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη μοίρα της χώρας και του λαού. Κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα και θα ανέβουμε μόλις η χώρα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Και αυτό θα γίνει».

Η «γραμμή»
Τη «γραμμή» του σκοπεύει δε να επαναλάβει και σε συνάντηση που θα έχει ενδεχομένως σήμερα με τον κ. Φώτη Κουβέλη, ζητώντας του να εγκαταλείψει τη διαφοροποίηση κατά την ψηφοφορία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην κλονιστεί η κυβέρνηση συνεργασίας και να μην προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στο εσωτερικό της «πράσινης» ΚΟ.

Βέβαια, η χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου είχε ως αποδέκτες και τους δανειστές μας: «Ας μην παίζουν με τη φωτιά, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει, αλλά και αυτοί πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι να τιμωρούν έναν ευρωπαϊκό λαό».

Οπως εξήγησε εν τω μεταξύ, οι στόχοι είναι δύο, η άμεση εκταμίευση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν επίσης δρομολογήσει επικοινωνία με κορυφαίους παράγοντες στην Ευρώπη, μέχρι το καθοριστικό Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.