Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συμφωνία τών ((3)) στούς βασικούς άξονες τού πακέτου

2012-09-27 14:59

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Σε συμφωνία γύρω από τους βασικούς άξονες του πακέτου κατέληξαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ύστερα από την διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμφωνία των «3» στους βασικούς άξονες του πακέτου

«Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες. Υπάρχουν ωστόσο σημεία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας ότι επιμένει στη ρήτρα αντικαταστασης μέτρων και ότι «θα αναζητηθεί 4ετής επιμήκυνση της προσαρμογής».

«Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες. Η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα έτσι ώστε όταν κληθεί η Βουλή να εγκρίνει τα μέτρα, αυτά να είναι ενταγμένα μέσα σε ένα συγκεκριμένο και γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε επίσης ο κ. Κουβέλης.

Για συμφωνία στους βασικούς άξονες μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών 
Την Δευτέρα εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας ότι θα παρουσιάσει στην τρόικα η ελληνική πλευρά το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στη σύσκεψη της Πέμπτης. «Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες. Η συμφωνία αυτή αποτελεί βάση για μία δυνατή διαπραγμάτευση», είπε προσθέτοντας ότι το πακέτο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αφού συμφωνήσουν η τρόικα και οι κυβερνητικοί εταίροι.

Συμφωνία των «3» στους βασικούς άξονες του πακέτου

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι για τα μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρήτρες επίτευξης στόχων και αντικατάστασης των μέτρων είπε ότι «οι ρήτρες θα είναι συμμετρικές».

Ο υπουργός Οικονομικών βγήκε από το γραφείο τού πρωθυπουργού μαζί με τον πρωθυπουργό και είχαν μια χειραψία στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ρωτήθηκε τι του είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Καλή τύχη και κουράγιο».

Συμφωνία των «3» στους βασικούς άξονες του πακέτου

Αναλυτικά ο διάλογος του υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου (οι ερωτήσεις και απαντήσεις στα αγγλικά έχουν μεταφραστεί):

Δημοσιογράφος: Έκλεισαν τα μέτρα;
Γ.Στουρνάρας: Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες.
Δημοσιογράφος: Θα γίνει άλλη συνάντηση αρχηγών, κύριε Υπουργέ;
Γ.Στουρνάρας: Μπορεί να γίνουν, αλλά όχι για τα μέτρα, όμως.
Δημοσιογράφος: Στη Βουλή πότε σκοπεύετε να τα φέρετε;
Γ.Στουρνάρας: Πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας, πρώτα. Τώρα, αυτή η βασική συμφωνία, εμένα μου δίνει μία βάση για μία δυνατή διαπραγμάτευση.
Δημοσιογράφος: Πότε το βλέπετε να τελειώνει αυτό, κύριε Υπουργέ.
Γ.Στουρνάρας: Θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την τρόικα πρώτα και με τους εταίρους μετά.
Δημοσιογράφος: Μετά τις 8 θα ψηφιστούν τα μέτρα ή πριν;
Γ.Στουρνάρας: Δεν ξέρω πότε θα ψηφιστούν. Θα πρέπει να έχουμε τη συμφωνία της τρόικας και των εταίρων μας.
Δημοσιογράφος: Με τις ρήτρες τι γίνεται;
Γ.Στουρνάρας: Θέλουμε να βάλουμε ρήτρες επίτευξης στόχων. Θα το κουβεντιάσουμε με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα.
Δημοσιογράφος: Και η τρόικα που θέτει ρήτρες σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους θα είναι μία διπλή ρήτρα, δηλαδή;
Γ.Στουρνάρας: Θα προσπαθήσουμε να είναι συμμετρική η ρήτρα αυτή. Και προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει τετραετής επιμήκυνση που είπε ο κύριος Κουβέλης ότι ζητάτε τετραετή επιμήκυνση, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Γ.Στουρνάρας: Όχι τετραετή, διετή επιμήκυνση. Όχι τετραετή.
Δημοσιογράφος: Τετραετή είπε ο κύριος Κουβέλης.
Γ.Στουρνάρας: Όχι. Διετή επιμήκυνση. Από το '13, μέχρι ΄16 θέλουμε.
Ξένος δημοσιογράφος: Υπάρχει συμφωνία;
Γ.Στουρνάρας: Με τους πολιτικούς εταίρους; Ναι, υπάρχει η βασική συμφωνία.
Δημοσιογράφος: Όταν λέτε ότι θέλετε την έγκριση των εταίρων, σημαίνει μετά τις 8 Οκτωβρίου η ψήφιση των μέτρων.
Γ.Στουρνάρας: Δεν ξέρουμε πότε. Πρέπει να έχουμε έγκριση των εταίρων μας.
Ξένος δημοσιογράφος: Συμφωνήσατε για τα 11,5 δισ, συμφωνήσατε πλέον για το πλήρες πακέτο;
Γ.Στουρνάρας: Βασικά ναι. Εχουμε συμφωνήσει με τους πολιτικούς εταίρους.
Ξένος δημοσιογράφος: Θα την παρουσιάσετε στην τρόικα την Κυριακή;
Γ.Στουρνάρας: Νομίζω την Δευτέρα.

 

Τρία μηνύματα από Βενιζέλο
«Έχουμε τους βασικούς άξονες. Βεβαίως πρέπει να εξειδικευτούν και καθοριστικό κριτήριο είναι η περίοδος εφαρμογής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τα αποτελέσματα της σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε οτι «παράλληλα με τις συζητήσεις πρέπει να αρχίσει πολιτική διαπραγμάτευση για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν έως το 2016, γιατί θα τα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά και για να λειτουργήσει η ρήτρα αντικατάστασης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας οτι «η επιμήκυνση είναι αυτή που μας επιτρέπει τελικά να έχουμε φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη. Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία και αυτή μπορεί να εμφανιστεί στη βουλή και τον λαό. Όχι μόνο για τα μέτρα. Να προβλέπει την άμεση και πλήρη εκταμίευση δόσης, το κοινωνικό πακέτο, αναπτυξιακό πακέτο, τη βιωσιμότητα του χρέους που οδηγεί στη συζήτηση για μείωση του χρέους με τρόπο ασφαλή προς την Ελλάδα και που δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες.

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε απευθύνοντας τρία μηνύματα:

«Θέλω να στείλω 3 πολύ καθαρά μηνύματα: Το 1ο απευθύνεται στους Ελληνες πολίτες που ψήφισαν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της γραμμής αυτής. Εχουμε αποδείξει ότι δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Κάθε άλλη πολιτική είναι ανασφαλής και επικίνδυνη.

Το 2ο αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες: Αγωνιζόμαστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια και να πιάνουν τόπο. Να είναι πραγματικά τα τελευταία. Και να μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τον κάβο.

Το 3ο αφορά τους εταίρους μας: Μας βοηθούν αναμφίβολα αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε να μας βοηθούν. Ισως δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται με την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού. Πρέπει να πούμε στους πολίτες όλων των χωρών ότι δεν έχουν χάσει τίποτε από τα δάνειά τους προς την Ελλάδα. Ενας μόνο τρόπος υπάρχει να χάσουν τα λεφτά τους. Να συνεχιστεί αυτή η ανιστόρηστη και μειωτική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ».