Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Στήν κόψη τού ξυραφιού κινήται ή ΔΗΜΑΡ

2012-09-22 18:18

 

 
Είναι έτοιμη για τον «μεγάλο συμβιβασμό» αλλά η συγκροτημένη εσωκομματική αντιπολίτευση είναι πλέον ορατή
Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ΔΗΜΑΡ

 


Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ΔΗΜΑΡ, που είναι έτοιμη για τον «μεγάλο συμβιβασμό», με επίκεντρο την απόφαση για το τελικό πακέτο των μέτρων των 11,5 δις ευρώ. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη, όπως όλα δείχνουν, έχει εξασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των στελεχών του θα συμφωνήσει στη στήριξη των μέτρων, ως αναγκαίο κακό. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ προετοιμάζεται για να επουλώσει τα τραύματα στη σχέση της με την πληττόμενη κοινωνία αλλά και με την βάση του κόμματος, που επιθυμεί να διευρυνθεί με το βλέμμα στην ανασυγκρότηση του χώρου δημοκρατικού σοσιαλισμού. Από την άλλη, έχει απέναντί της μια αναδυόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία είναι πιθανό να βρεθεί να ισορροπεί στο δίλημμα «φεύγω ή μένω»….

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, με δεδομένη την απόφασή της να μην προκαλέσει κυβερνητική κρίση, στέλνει το μήνυμα -και με τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στις οργανώσεις της σε όλη τη χώρα- ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος της ως κυβερνητικού εταίρου στην ανάσχεση ακόμα πιο επώδυνων περικοπών αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να ανοίξουν για τη χώρα.
Προτάσσει στις επιλογές της τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και τις επερχόμενες -κατά την άποψή της - αλλαγές πολιτικής στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης!

Την ίδια ώρα, η διαμόρφωση εσωκομματικής τάσης από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές ( οι κ.κ. Γ. ΜιχελογιαννάκηςΟδ. Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς) αποτελεί προανάκρουσμα μιας -μειοψηφικής βέβαια - συγκροτημένης αντιπολίτευσης εντός του κόμματος που προσανατολίζεται, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνολική ρήξη με την ηγεσία του κόμματος, στο πλαίσιο της γραμμής του ιδρυτικού συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

Το πρώτο βήμα είναι κείμενο υπογραφών στελεχών της ΔΗΜΑΡ και δημόσια ανακοίνωσή τους τις επόμενες ημέρες, που θα εκφράζει την αντίθεση με τα μέτρα και θα προτείνει την καταψήφισή τους από τη ΔΗΜΑΡ, αντιπροτείνοντας ένα «εναλλακτικό πακέτο μέτρων, μακρυά από τη λογική της νεοφιλελεύθερης αφαίμαξης της κοινωνίας» . Εκ παραλλήλου, θα τίθεται το ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος, που κατά την άποψη των διαφωνούντων χάνει τα αριστερά χαρακτηριστικά του και τείνει στην εκδοχή …κόμματος Μπαϊρού, αναζητώντας την φυσιογνωμία ενός κεντρώου χώρου χωρίς αριστερό πρόσημο.

Οι διαδικασίες επιταχύνονται τόσο ενόψει των τελικών αποφάσεων της ΔΗΜΑΡ για την ψήφιση του πακέτου των 11,5 δις ευρώ, όσο και του ανοίγματος που ξεκινά η ΔΗΜΑΡ για διεύρυνση με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ηχηρή ήταν η τοποθέτηση του κ. Ν. Μπίστη (υφυπουργός επί κυβέρνησης Σημίτη) -με πολιτικό συντονιστή τον γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδη- ως επικεφαλής της επιτροπής αυτής στην οποία επίσης μετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Βασίλης Οικονόμου και Δημήτρης Αναγνωστάκης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σταύρος Λιβαδάς.

Η επιλογή Μπίστη σηματοδοτεί, κατά τις εκτιμήσεις στελεχών, το ξεκίνημα των επαφών ΔΗΜΑΡ με στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, με «άστεγους» εκσυγχρονιστές ή και το επίσημο ΠΑΣΟΚ - αν και είναι σκληρός ο διαγκωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στο ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας - έως και προσωπικότητες του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου. Πέρα από τους πρώην «λοχαγούς» του ΠΑΣΟΚ (Στ. Μανίκα κ.α.), με τους οποίους ξεκινά στενή συνεργασία, η φημολογία …σφυρίζει για διάλογο, που θα ανοίξει με τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη ενώ το …βλέμμα της Αγ. Κωνσταντίνου δεν αποστρέφεται στο ενδεχόμενο επαφών με κινήσεις που δημιουργούνται από στελέχη τα οποία απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ, (όπως οι κ.κ. Αν. Λοβέρδος, Ηλ. Μόσιαλος κ.ά). ή σε συμμετοχή σε φόρουμ συζητήσεων με συντηρητικούς μεταρρυθμιστές , που κινούνται στον κύκλο του κ. Στ. Μάνου ή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Πάντως ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι το κρίσιμο είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός των λεγόμενων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και ο χώρος του ΣΥΝ, «όπως τον γνωρίσαμε, παλιά, και όχι με το λαϊκισμό και τα αριστερίστικα χαρακτηριστικά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ», θα μπορούσε να ανήκει σε αυτό το πλαίσιο.

Η ώσμωση των εξελίξεων με τα κυβερνητικά μέτρα αλλά και τη συζήτηση για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς ή κατά άλλους του κέντρου , προκαλεί διαφωνίες. Όλα αυτά, όπως τονίζει στο «Βήμα» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Νεφελούδης, δείχνουν ότι «υπάρχει εμφανής δεξιά μεταστροφή της φυσιογνωμίας ΔΗΜΑΡ» . Ο κ. Νεφελούδης προτείνει την καταψήφιση των μέτρων και σημειώνει ότι στην Κεντρική Επιτροπή , που πρόκειται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες, ομάδα στελεχών της ΔΗΜΑΡ , με αντιπαραθετικό κείμενο, θα τοποθετηθεί και στο ζήτημα της πορείας του κόμματος και του πολιτικού προσανατολισμού της. Μάλιστα, θα επιδιωχθεί η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου -είτε με απόφαση των 2/3 των μελών της ΚΕ είτε ύστερα από αίτημα του 20% των μελών του κόμματος.

 
Δεν θα ψηφίσω τα μέτρα, δηλώνει στο «Βήμα» ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Πάρις Μουτσινάς.
 
Το «ρεύμα» που συγκροτείται στη ΔΗΜΑΡ και θα κάνει σαφές το στίγμα του με κείμενο-διακηρυξη , όπως τονίζει στο Βήμα ο βουλευτής Μαγνησίας της ΔΗΜΑΡ κ. Πάρις Μουτσινάς , τοποθετείται με βάση τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. Εκτιμά ότι «η ΔΗΜΑΡ οδηγείται πλέον σε αποδοχή σκληρών μέτρων που χτυπούν την καρδιά της κοινωνίας. Διαφωνούμε με τις κυβερνητικές επιλογές , γιατί οδηγούν την κοινωνία σε φτωχοποίηση, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, βίαιη αναδιανομή πλούτου υπέρ αυτών που δημιούργησαν την κρίση». Οσον αφορά στο αν θα ψηφίσει τα μέτρα τόνισε:«Αν τα μέτρα είναι αυτά που έρχονται στην δημοσιότητα , και σε αυτή την κατεύθυνση της φτωχοποίησης του λαού, δεν έχω λάστιχο-συνείδηση για να τα στηρίξω. Είναι άδικα και οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και την οικονομία».