Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ή ώρα τής άλήθειας γιά κυβέρνηση - κόμματα

2012-09-30 18:55

 

 

Από την άλλη υπάρχουν και οι σκεπτικιστές των επιτελείων που δεν αποκλείουν, με αφορμή την ιστορία αυτή και τα όσα ακολούθησαν, να δημιουργηθεί μια ενδοκυβερνητική κρίση. Κι αυτό γιατί παραμένει άγνωστο το τι θα πράξει ο εν αναστολή αρμοδιοτήτων πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., που το όνομά τους ενεπλάκη στην ιστορία των καταγγελιών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε μέσω τηλεοπτικού καναλιού (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους», στέλνοντας σαφώς μήνυμα στο Μαξίμου. Βέβαια στο πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι αυτή την ώρα το μέλημά τους είναι να «τελειώνουν» και να προχωρήσει το σχέδιο απεμπλοκής της δόσης με τη διασφάλιση της επιμήκυνσης και της ρήτρας ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Οσο για τα υπόλοιπα δείχνουν προς την πλευρά της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι εκείνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της και μάλιστα γρήγορα, ώστε το θέμα να μη σέρνεται.

 

Επί της ουσίας, όμως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τους τρεις εταίρους. Διότι μπορεί να τα βρήκαν στους βασικούς άξονες, αλλά έχουν μπροστά τους τη δοκιμασία των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα-σοκ. Για την ώρα μετρούν τις διαφοροποιήσεις στα δάκτυλα του ενός χεριού και υποστηρίζουν ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καταψήφιση των μέτρων.

 

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει μια σιωπηλή ομάδα που κινείται εντός της Ν.Δ. και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος το πώς θα αντιδράσει. Η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. θα δείξει και τις προθέσεις των βουλευτών της Ν.Δ. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η όποια καταψήφιση θα σημάνει ταυτόχρονα και την αποπομπή τους από το κόμμα της Ν.Δ. Σ' αυτό το κλίμα άλλωστε κινήθηκε και η εισήγηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί την περασμένη Πέμπτη. Δεν άφησε πολλά περιθώρια, μια και σε δραματικούς τόνους ζήτησε την έγκριση των μέτρων. Σήμερα η κυβέρνηση θα πάρει την πρώτη «κρυάδα», καθώς οι δάνειες δυνάμεις επιστρέφουν ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» και να ετοιμάσουν την περιβόητη έκθεσή τους για να πάρει η χώρα τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επιστροφή της τρόικας και οι συναντήσεις που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού σχηματισμού. Αύριο πάντως ο μήνας θα ξεκινήσει με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2013, στο οποίο θα περιέχονται οι περικοπές δημοσίων δαπανών και νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπει ότι οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν το 2013 κοντά στα 62,5 δισ. ευρώ, έναντι 70 δισ. ευρώ το 2012.

 

Τα έσοδα θα τοποθετούνται κοντά στα 56,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στα φετινά επίπεδα.

 

Στόχος της κίνησης να πειστεί η τρόικα ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι είναι αξιόπιστος εταίρος, που με όποιο πολιτικό κόστος θα προχωρήσει στις αποφάσεις της.

 

Παράλληλα θα επιχειρηθεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το Eurogroup, σε μια προσπάθεια να πάρει το... καρότο της επιμήκυνσης αλλά και να προετοιμαστεί καλύτερα για τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

 

Παράλληλα και οι τρεις εταίροι γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν ένα σκληρό απεργιακό κύμα και διαδηλώσεις που θα κλιμακώνονται, καθώς ήδη πολλοί ευαίσθητοι κλάδοι είναι στα κάγκελα.

 

Η... επιμήκυνση του χρόνου ψήφισης των μέτρων, που αρχικά υπολογιζόταν να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αλλά τώρα πάει για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η συμφωνία να ψηφιστεί πακέτο, κάνει τα χτυποκάρδια των εταίρων να ακούγονται ακόμη πιο δυνατά. Οσο για το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, ακόμη αναζητείται ο τρόπος και τα επιχειρήματα ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα εκείνο του κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

Νίκος Ελευθερόγλου