Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Έπιτάχυνση ζητάει τό ΠΑΣΟΚ

2012-09-22 18:03

 

ΑΝΑΓΚΗ ΘΕΩΡΕΙ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως κάθε καθυστέρηση προκαλεί μόνο προβλήματα. Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος

Νέο κυκλο επαφων με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης θα επιδιώξει να έχει ο Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Νέο κυκλο επαφων με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης θα επιδιώξει να έχει ο Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στην άμεση οριστικοποίηση και ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων προσβλέπει το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση επιβαρύνει επιπλέον το πολιτικό κλίμα και μόνο προβλήματα στην κυβερνητική λειτουργία προκαλεί.

Παρότι ηγεσία και στελέχη δεν αποφεύγουν να υπονοήσουν δημοσίως ότι το οικονομικό επιτελείο και υπουργοί της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να κρατήσουν την αρχική πρόταση για την εσωτερική ισορροπία στην κατανομή των μέτρων (6,5-5 δισεκατομμύρια ευρώ), η δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας εκφράζει την απόφαση της Ιπποκράτους για υπερψήφιση του πακέτου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, έχει στόχο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε προ του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου να έχει «κλειδώσει» ολοκληρωμένη συμφωνία για την ταχύτατη εκταμίευση της δόσης των 31 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή, για παράδειγμα, τη συμμετοχή του στη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες την προσεχή Παρασκευή, θα επιδιώξει νέο κύκλο επαφών με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης.

Χθες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε πολύωρη σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να συζητήσουν για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας και τις «κόκκινες γραμμές» που το κόμμα τους θέτει.

Πρόταση για δύο έτη
Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι έγινε εκτενής αναφορά στην προτεραιότητα που εξαρχής επαναλαμβάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αφορά την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη και της ταυτόχρονης προώθησης αναπτυξιακών αντίβαρων ώστε να αποφευχθεί η «διαιώνιση» των μέτρων μετά το '14.

Το γεγονός, δε, ότι η πρόταση ετέθη από το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αντιμετωπίζεται από την Ιπποκράτους ως δικαίωση της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Η αίσθηση που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι ότι η επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα γίνει αργότερα από την Τετάρτη.

Αμέσως μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για το «διά ταύτα» της συνάντησης με τους αρχηγούς. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κατάθεση στη Βουλή του πακέτου θα είναι με τη μορφή ενός άρθρου, κάτι που εισηγείται και το ΠΑΣΟΚ.

Βολές κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
«Διμέτωπος» Λοβέρδου

Την ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, χωρίς ασαφείς προσδιορισμούς, θα επιχειρήσει να αναδείξει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Το πρώτο δείγμα γραφής κατέθεσε χθες με ομιλία του στη Βουλή, όπου, αφού «υπενθύμισε» με νόημα την αλυσίδα δεσμεύσεων για την αναπτυξιακή προοπτική, επέρριψε πυρά και ευθύνες στις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για το ότι βασικές πολιτικές έμειναν στα χαρτιά. «Πρέπει να μιλήσουν με συγκεκριμένους όρους για τηνανάπτυξη και το επιβάλλει μάλιστα η συζήτηση που θα προηγηθεί της ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένοντας, όπως προσθέτει, την τοποθέτηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των τριών αρχηγών για την εφαρμογή των δεσμεύσεων και κατά συνέπεια το «ένα άρθρο» των μέτρων.