Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ((Δέν γνώριζα σχέσεις Καρούζου - πολιτικών)) λέει ό λογιστής του

2012-09-27 23:19

 

 
Τι αποκαλύπτει στο «Βήμα» - Πρόστιμο αναμένεται να επιβάλλει ο ΣΔΟΕ
«Δεν γνώριζα σχέσεις Καρούζου-πολιτικών» λέει ο λογιστής του

 


«Κανένας πολιτικός από οποιοδήποτε κόμμα δεν έμπλεξε στις συναλλαγές του κ. Καρούζου. Γνώριζα ότι ο ίδιος, σε διάφορες συζητήσεις του, επικαλείτο επαφές με τον κ. Μεϊμαράκη και άλλους πολιτικούς και του έλεγα να μην μπλέκει ανθρώπους και να μην λέει μεγαλοστομίες. Παρουσίαζε κύκλο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με την αγορά ακινήτων και την έκδοση δανείων, όμως τον τελευταίο καιρό είχε καταρρεύσει γιατί ύστερα από παρέμβαση της Πολεοδομίας σταμάτησαν τέσσερα "πρότζεκτ" με αγορά ακινήτων στην Γλυφάδα και στην Κρήτη».
 
Με αυτή τη δήλωση στο «Βήμα» απαντά ο κ. Παναγιώτης Καραλής, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν λογιστής του κ. Γιάννη Καρούζου και φέρεται να γνωρίζει όλες τις δοσοληψίες του. Ο κ. Καραλής κατέθεσε προ τεσσάρων περίπου μηνών στον αρμόδιο ελεγκτή, θεωρείται ο πιο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση Καρούζου και φαίνεται να φώτισε άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ θα επιβάλει πρόστιμο του ύψους ενός δις ευρώ στον επιχειρηματία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή λόγω πλαστογράφησης στοιχείων προκειμένου να αλλοιώνει τις αξίες ακινήτων και να λαμβάνει μεγαλύτερες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες. Στελέχη του ΣΔΟΕ σημείωναν ότι «η υπόθεση Καρούζου έχει για εμάς τεράστιο ενδιαφέρον από φορολογικής άποψης. Ηδη έχουν παγώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επιχειρηματία. Ωστόσο πουθενά μέχρι στιγμής δεν ανέκυψαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα...».
Σύμφωνα με αναφορές των επιχειρηματιών Γιώργου Ζωγραφάκη και Ιωσήφ Λιβανού,ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Καρούζος που ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων υποστήριζε ότι προχωρούσε σε εκτεταμένο ξέπλυμα χρημάτων των κ.κ. Ε. Μεϊμαράκη, Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη.
 
Ωστόσο ο κ. Καραλής σημειώνει: «είχα την ευθύνη των ισολογισμών των εταιρειών του κ. Καρούζου από το 2004 και μετά και γνώριζα που κατέληγε και το τελευταίο ευρώ του. Αυτό που έχει αναφερθεί για ξέπλυμα χρήματος από πολιτικούς δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Πουθενά δεν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε οποιαδήποτε συναλλαγή με πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Καρούζος αρεσκόταν να λέει σε πολλούς για την κουμπαριά του με τον κ. Μεϊμαράκη, για παρασκηνιακές συναλλαγές με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να δίνει την εικόνα οικονομικής και όχι μόνο ισχύος. Εγώ του έλεγα να μην μνημονεύει άσχετους ανθρώπους. Ολα του τα χρήματα προερχόταν από ανακύκληση χρημάτων μέσω τραπεζών, από πωλήσεις ακινήτων σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικών ειδών, ρούχων και άλλων. Καμία άλλη παράλληλη οικονομική δραστηριότητα δεν είχε».

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πηγές, σε προηγούμενες συζητήσεις του ο κ. Καρούζος είχε επικαλεσθεί ότι είχε σχέσεις με... τέκτονες και την Μασωνική Στοά και ότι είχε σχετική υποστήριξή της σε επιχειρηματικό και πολιτικό πεδίο.

Σύμφωνα με τον κ. Π. Καραλή «η μεγάλη "πτώση" του κ. Καρούζου ξεκίνησε όταν πολεοδομικές υπηρεσίες, ύστερα και από καταγγελίες του αντιδίκου του και κατηγορούμενου για εκβιασμό κ. Ιωσήφ Λιβανού, του "μπλόκαραν" σημαντικές επενδύσεις ακινήτων και δεν δίνονταν εγκρίσεις για τραπεζικό δανεισμό. Τον τελευταίο καιρό χρωστούσε στους πάντες», λέει.

Ωστόσο, όπως σημείωναν στελέχη του ΣΔΟΕ οι υπεύθυνοι πολεοδομικών υπηρεσιών εντόπισαν πλαστογραφίες σε συμβόλαια που είχε συντάξει ο κ Καρούζος προκειμένου να έχει μεγαλύτερα οφέλη από τις επενδύσεις του στα ακίνητα. Και σε αυτήν ακριβώς την παράβαση εστιάζεται ο έλεγχος των υπευθύνων του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναφέρεται ακόμη ότι ένας άλλος οικονομικός σύμβουλος του κ. Καρούζου απεβίωσε _προσβεβλημένος από νόσο που εξελίχθηκε ραγδαία_ προ μερικών μηνών, λίγες εβδομάδες πριν κληθεί για κατάθεση στον ΣΔΟΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρούζος (σ.σ. είχε στενή συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες συνεπώνυμης αλυσίδας ρούχων αλλά καμία επιχειρηματική επαφή τα τελευταία 15 χρόνια) είχε την δεκαετία του '90 δημιουργήσει οφειλή ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο λόγω φοροδιαφυγής από την εκμετάλλευση νυκτερινών κέντρων.