Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Πολιτική δήλωση στήριξης άναμένει ή Έλλάδα

2012-11-12 16:03

 

Αποφασισμένος πηγαίνει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, αργά το βράδυ της Κυριακής, στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση αναμένει μια δήλωση στήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και ότι σύντομα η χώρα θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. 

Η έκθεση της τρόικας επιδόθηκε τη νύκτα της Κυριακής στους ευρωπαίους ηγέτες και είναι "θεμελιωδώς θετική" επειδή η Αθήνα "τήρησε τις υποσχέσεις της", δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση των πιστωτών της Αθήνας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), από την οποία εξαρτάται η καταβολή μιας δόσης της βοήθειας ύψους 31,2 δισεκ. ευρώ, "είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο Γιούνκερ. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε πως δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης κατά τις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, καθώς αρκετά θέματα παραμένουν ανοικτά - περιλαμβανομένου του ζητήματος αν θα δοθούν στην Αθήνα επιπλέον δύο χρόνια για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

"Θα συζητήσουμε τα θέματα σήμερα. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε τελική απόφαση", δήλωσε ο Γιούνκερ προσθέτοντας πως τα εθνικά κοινοβούλια έχουν επίσης λόγο.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013 από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί ένα, ακόμη, βήμα προς την αποδέσμευση της δανειακής βοήθειας. 
 
«Η ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2013 αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, η οποία ικανοποιήθηκε», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, σημειώνοντας παράλληλα, πως μένει να εξεταστεί η τελική μορφή του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι, στο σημερινό Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Παράλληλα, η τρόικα θα συμβάλει στη συζήτηση για άλλα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, τα οποία αφορούν, κυρίως, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ανάγκες μελλοντικής χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση. «Η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.  Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας και εξήγησε ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ δήλωσε ότι η σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Αθήνα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη ζητήματα χρηματοδότησης που πρέπει να απαντηθούν. «Όλοι εργάζονται υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να διευθετήσουν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά», επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι είναι μάλλον απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν απόψε απόφαση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τελική απόφαση σήμερα, καθώς πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει και η Μπούντεσταγκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι έτοιμη, στο σύνολό της, η έκθεση της τρόικας.