Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Παρέμβαση τής ΕΛ.ΑΣ στήν ύπόθεση Καρούζου

2012-09-27 01:16

 

 
Είχε συλλάβει για εκβιασμό τον επιχειρηματία Ιωσήφ Λιβανό - Είχαν βρεθεί στα χέρια του προσημειωμένες επιταγές 650.000 ευρώ
Παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Καρούζου

 

Μέχρι και η ΕΛ.ΑΣ είχε παρέμβει στην διαμάχη των επιχειρηματιών κ. Γιάννη Καρούζουκαι Ιωσήφ Λιβανού που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των αναφορών για εμπλοκή των κ.κ. Ε. ΜεϊμαράκηΓ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος. 

Η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής τον Απρίλιο του 2009 είχε συλλάβει τον κ. Ιωσήφ Λιβανό για εκβίαση του κ. Καρούζου αφού στην κατοχή του πρώτου είχαν βρεθεί επιταγές συνολικής αξίας 650.000 ευρώ που είχαν προσημειωθεί. 

Ο κ. Λιβανός, ο οποίος μαζί με έναν Κρητικό επιχειρηματία φέρεται να έχει προχωρήσει σε έγγραφες αναφορές για παράνομες συναλλαγές του κ. Καρούζου με πολιτικά πρόσωπα, είχε υποστηρίξει ότι οι προσημειωμένες επιταγές ήταν «κανονική οφειλή» και δεν προχώρησε σε κανέναν εκβιασμό.

Νέα διάσταση στην πολύκροτη «υπόθεση Καρούζου» προσδίδουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει «το Βήμα» με το περιεχόμενο ενός φακέλου που είχε σχηματίσει η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφαλείας Αττικής.

Η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ είχε ξεκινήσει μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο 57χρονος επιχειρηματίας κ. Γ. Καρούζος εναντίον του Ιωσήφ Λιβανού ή Ζοζέφ Χαλίμ, όπως μνημονεύεται στο σχετικό έγγραφο. 

Ο κ. Καρούζος παλαιότερα είχε σειρά καφετεριών και νυκτερινών κέντρων στο Κολωνάκι, στην Γλυφάδα, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας ενώ αργότερα είχε προχωρήσει σε μαζικές αγορές ακινήτων σε όλη την Αττική αλλά και στην Κρήτη τα οποία πουλούσε κυρίως σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ελάμβανε δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες. Σύμφωνα με αντιδίκους του ο κ. Καρούζος του όφειλε μεγάλα χρηματικά ποσά και ήταν αφερέγγυος στις πληρωμές του...

Στη μήνυσή του λοιπόν ο κ. Καρούζος κατά του κ. Λιβανού, που κατατέθηκε στις αρχές του 2009, ανέφερε ότι «από τον Μάιο του 2004 ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με το μεσιτικό γραφείο του κ. Ιωσήφ Λιβανού προκειμένου να μας υποδεικνύει με την δική του διαμεσολάβηση ακίνητα προς αγορά και περαιτέρω αξιοποίηση. Αρχικά η συνεργασία μας ήταν ομαλή και πράγματι αγοράσαμε με τη δική του διαμεσολάβηση κάποια ακίνητα. 

Η συμφωνηθείσα μεσιτική αμοιβή (η οποία αντιστοιχεί σε 1% επί του τιμήματος αγοράς των ακινήτων) για τις υπηρεσίες του κ. Χαλίμ έχει καταβληθεί και εκκρεμούν τα αντίστοιχα τιμολόγια. Όμως, στην πορεία αυτής της συνεργασίας, ο μηνυόμενος άρχισε να επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά, να μπαινοβγαίνει στην εταιρία μας με περισσή άνεση και να αναμειγνύεται σε διάφορες συζητήσεις σχετικά με ακίνητα και συναλλαγές, με τις οποίες ο ίδιος δεν είχε ουδεμία σχέση ή διαμεσολάβηση. 

Από τις αρχές του έτους 2007 επί ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρίας μας, ο κ. Χαλίμ ανήρτησε αυθαίρετα πινακίδα της δικής του εταιρίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μονοπωλήσει τις διαπραγματεύσεις και τις περαιτέρω πωλήσεις των ακινήτων με σκοπό να επηρεάζει το ύψος του τιμήματος εκάστης συναλλαγής προκειμένου να επιτυγχάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μεσιτική αμοιβή του, επί πλέον δε, να προβάλει τη δική του εταιρία ως αποκλειστικό διαχειριστή της δικής μας περιουσίας, αποκλείοντας έτσι άλλους πιθανούς διαμεσολαβητές και συνεργάτες. 

Επειγόντως τότε του ζητήσαμε να αποσύρει τις πινακίδες του και όταν επιτέλους αποσύρθηκαν με καθυστέρηση τριών (3) μηνών, ξεκίνησε ένας συνεχής εκβιασμός με απειλές για καταγγελίες προς την πολεοδομία Αργυρούπολης και Γλυφάδας και προς όποιες άλλες δημόσιες αρχές
».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Λιβανός είχε αποστείλει σχετικά έγγραφα και σε αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προκειμένου να καταγγείλει τις ύποπτες δραστηριότητες του κ. Καρούζου σχετικά με τα ακίνητα που βρίσκονταν στην κατοχή του.

Με βάση αυτή τη μήνυση και τις αναφορές του κ. Καρούζου κινήθηκε από την Ασφάλεια Αττικής διαδικασία επ' αυτοφώρω σύλληψης του κ. Ι. Λιβανού την ώρα που έπαιρνε επιταγές από τον μηνυτή προκειμένου «να σταματήσει τις καταγγελίες του στις δημόσιες αρχές».

Ετσι λοιπόν στις 9 Απριλίου 2009 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν στην οδό Λασκαράκη, στην Γλυφάδα, τον κ. Λιβανό την ώρα που λάμβανε τις επτά προσημειωμένες επιταγές που ανήκαν στον κ. Καρούζο. Ο κ. Λιβανός έχει παραπεμφθεί δια βουλεύματος σε τακτική δικάσιμο και έχει υποστηρίξει ότι δεν έχει διαπράξει την κακουργηματική πράξη που του αποδίδεται και ότι η σύλληψή του ήταν «στημένη». 

Το δικαστήριο εκείνο αναβλήθηκε και αναμένεται να οριστεί νέα δικάσιμος. Πάντως ο τότε νομικός εκπρόσωπος του κ Γ. Καρούζου κ. Θέμης Σοφός σημειώνει ότι «στο διάστημα εκείνο που εκπροσώπησα τον κ. Καρούζο ουδέποτε είχε υπάρξει οποιαδήποτε έγγραφη αναφορά ή είχε διατυπωθεί ισχυρισμός από οποιονδήποτε περί παράνομων συναλλαγών του με πολιτικά πρόσωπα».