Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ο Ντράγκι βγάζει το «μπαζούκας» - Σχέδιο για αγορά ελληνικών ABS από την Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα

2014-09-30 20:55
FINANCIAL TIMES

Ο Mario Draghi θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχτεί «πακέτα» ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων με αξιολογήσεις «junk», σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επιτυχία της πιο πρόσφατης προσπάθειας των ρυθμιστών να σώσουν την οικονομία της ευρωζώνης από την στασιμότητα.

Ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Draghi, θα αποκαλύψει μέσα στην εβδομάδα τις λεπτομέρειες σχεδίου για την αγορά δανείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν μοιραστεί σε πακέτα, και είναι γνωστά ως Asset-Backed Securities (ABS), καθώς και καλυμμένων ομολόγων, ώστε να αναθερμανθεί η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και να αυξηθεί ο δανεισμός στις μικρότερες επιχειρήσεις της ευρω-περιφέρειας, που «διψούν» για ρευστότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του κ. Draghi, θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υπάρχουσες απαιτήσεις για την ποιότητα των ενεργητικών που αποδέχεται η κεντρική τράπεζα, ώστε να μπορέσει ο νομισματικός θεματοφύλακας να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από ABSs της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με αυτή την κίνηση θα απελευθερωθούν δισεκατομμύρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες, σε δύο από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε: «Θα υπάρχει σημαντική θετική επίδραση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ελλάδας».

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να χαλαρώσουν οι νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια, υπέστη πλήγμα από τους κανόνες που αφορούν τα χρεόγραφα χαμηλής αξιολόγησης, τονίζει ο τραπεζίτης.

Ωστόσο, η χαλάρωση των κανόνων πιθανόν να προκαλέσει έντονη αντίδραση από την Γερμανία, επιδεινώνοντας τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους αξιωματούχους της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο για την αγορά ABS, το οποίο όπως ισχυρίζεται αφήνει υπερβολικά εκτεθειμένο σε κινδύνους τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Την αντίθεση του έχει εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως οι αγορές θα επαναφέρουν την συζήτηση για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των καθηκόντων της ΕΚΤ για την άσκηση νομισματικής πολιτικής και την εποπτεία των τραπεζών.

Από τη στιγμή που τα στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά τραπεζών άλλων χωρών της ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα προσφέρει «αποζημίωση» με την αγορά μικρότερης ποσότητας των τίτλων, ανέφερε ο αξιωματούχος του ευρωσυστήματος.

Η κίνηση έχει σαν στόχο να κάνει πιο περιεκτικό το πρόγραμμα αγοράς ABS. Αν στηριχτεί από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει τίτλους από τις τράπεζες και των 18 μελών της ευρωζώνης.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ δέχεται ABS μόνο ως collateral για την χορήγηση των φθηνών της δανείων, εφόσον έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον «BBB», την χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Επειδή η αξιολόγηση στα πακέτα υψηλότερης διαβάθμισης (senior tranches) περιορίζεται από την αξιολόγηση της χώρας στην οποία εδράζεται η τράπεζα, αν οι κανονισμοί εφαρμόζονταν στο σχέδιο της EKT, η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δεχθεί τιτλοποιήσεις Ελλήνων και Κύπριων εκδοτών. Η Standard & Poor's αξιολογεί την Ελλάδα και την Κύπρο με «Β» - κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με «Β» και την Κύπρο με «Β-». Η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα με «Caa1» και την Κύπρο με «Caa3».

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο την Τρίτη, λέγοντας πως οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι εμπιστευτικές.