Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τό Eurogroup προσπαθεί νά σώσει τό εύρώ

2012-09-30 00:17

Европейский союз флаг Евросоюз

Φωτογραφία: EPA
 

Η ομίχλη γύρω από το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλες «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης πυκνώνει όλο και περισσότερο. Φθάνουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την ελληνική κυβέρνηση η αποστολή επιθεώρησης, αποτελούμενης από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download

Οι συμμετέχοντες δε στην άτυπη συνεδρίαση στην Κύπρο του Eurogroup, που ενώνει στις γραμμές του τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι έχουνι σαν σκοπό τους να εξασφαλίσουν ομοφωνία, μπέρδεψαν μόνο ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τύχη της Ελλάδας, απ’ ότι φαίνεται δεν θα αποσαφηνιστεί, νωρίτερα από την 8η Οκτωβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα συγκεντρωθούν στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να πάρουν μέρος στην επίσημη αυτή τη φορά συνάντηση. Είναι ενδεικτικό ότι ακριβώς αυτή την ημέρα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Αυτό έγινε δυνατό χάρι στην αντίστοιχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας,- υπενθυμίζει ο σχολιαστής του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» Πιότρ Ισκεντέροφ, αναλύοντας αυτό το θέμα.

Προηγήθηκε του σημερινού γύρου δραστηριότητας των Ευρωπαίων Υπουργών μιά αξιοσημείωτη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Αρνούμενος να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, στην πραγματικότητα ο Ελληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση των όρων της παραχώρησης της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων ευρώ γίνεται πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι αναμενόταν. «Ωστόσο, οι συναντήσεις συνεχίζονται και υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» - δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Στουρνάρας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι συγκεντρώμενοι στην Κύπρο υπουργοί Οικονομικών, παρά τις προηγούμενες εκτιμήσεις δεν μπορούν να πάρουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Ως εξήγηση αυτού του γεγονότος στις συνθήκες, που η κάθε επιπλέον μέρα καθυστέρησης μόνο προσθέτει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές, ο Έλληνας υπουργός ανάφερε τον άτυπο χαρακτήρα της συνεδρίασης στην Κύπρο και δήλωσε ότι στο κέντρο της ατζέντας της δεν θα είναι Ελλάδα, αλλά η Ισπανία. Εν τω μεταξύ, πολύ πιο σημαντικός παράγοντας, που αναγκάζει τους ηγέτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να πάρουν μια νέα παύση σε ό,τι αφορά την λήψη απόφασης για την τύχη της Ελλάδας, έγινε η επιδείνωση των αντιθέσεων μέσα στις γραμμές της ίδιας της ΕΕ.

Εξάλλου, οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού ακούστηκαν μερικές ώρες μετά το ξέσπασμα επίμαχων συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προκάλεσαν τα μέτρα της ΕΕ κατά της κρίσης. Παρά τις εκφρασμένες πριν από λίγες ημέρες από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ριζοσπαστικές προτάσεις, τύπου εξαγοράς των «προβληματικών» κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, η έκθεση του επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αποδείχτηκε πιο μέτριου χαρακτήρα. Ο Μπαρόζο πρότεινε, μεταξύ άλλων, να αναβληθεί ως το 2014 η λύση του προβλήματος της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ουσιαστικά απέρριψε την ιδέα για γρήγορη δημιουργία στο πλαίσιο της ΕΕ εναίου ισχυρού φορολογικού Κέντρου, όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι η προγραμματική έκθεση του Μπαρόζο προκάλεσε σκληρή κριτική – κυρίως γιατί δεν είναι αρκετά ριζοσπαστική λόγω της ελλειπούς της ριζοσπαστικότητας.

Για να κυριολεκτήσουμε, η διαχωριστική γραμμή σήμερα στην ΕΕ πάνω στο πρόβλημα της βοήθειας στα «προβληματικά κράτη» περνά ακριβώς μεταξύ πιστωτριών χωρών από τη μιά αφενός, και των μεσογειακών χωρών - της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας - από την άλλη. Ωστόσο, ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί καταλαβαίνουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα έχει σε μεγαλύτερο βαθμό πολιτικές, και όχι οικονομικές συνέπειες, οι οποίες θα μπορούν να προξενήσουν ζημιά σε όλο το σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Εν τω μεταξύ οι ηγέτες της ΕΕ είναι αναγκασμένοι να παίρνουν υπόψη τους εκτός από τον γεωπολιτικό και τον οικονομικό παράγοντα και τον καθαρά ψυχολογικό παράγοντα,- τόνισε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Μπορίς Ρουμπτσόφ, καθηγητής της Ακαδημίας Οικονομικών της Ρωσίας:

Ξεσπά πανικός. Στις συνθήκες του πανικού τα χρήματα αφαιρούνται από τις τράπεζες και, φυσικά, καμία τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει σε τέτοια «επιδρομή». Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι κάτοικοι των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν πιστεύουν και τόσο ότι ακόμη και παρά την ύπαρξη του συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, τα εθνικά συστήματα ασφάλισης θα έχουν αρκετές δυνάμεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εξάλλου, η κατάσταση προς το παρόν διαμορφώνεται έτσι, που η ΕΕ είναι σε θέση να αποτρέψει την εξάπλωση του «εφέ ντόμινο» στην Ισπανία και την Ιταλία. Όμως, δεν έχω παρόμοια βεβαιότητα σε ο,τι αφορά τις προοπτικές για την Ελλάδα και την Πορτογαλία να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην ευρωζώνη,- παρατήρησε ο Μπορίς Ρουμπτσόφ.

Στις διαμορφωμένες συνθήκες μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, και συγκεκριμένα το προαναφερόμενο Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα των ΗΠΑ. Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι χρηματοδότες του Χονγκ Κονγκ δεν θα βγάλουν από τους ώμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βάρος της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων και δεν θα τα βγάλουν πέρα μόνο με τις αναβολές των ελληνικών προβλημάτων.

 

ΠΗΓΗ: Πιοτρ Ισκεντεροφ