Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Νέου τύπου οίκογενειακά έπιδόματα

2012-10-02 10:16

 

 

Καταργούνται τα επιδόματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, όπως και το πρόσθετο αφορολόγητο για παιδιά. Αντικαθίστανται με ενιαίο επίδομα, που θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Νέου τύπου οικογενειακά επιδόματα

Την πλήρη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα, που θα δίνεται σε οικογένειες με βάση αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προωθεί η κυβέρνηση.

Το σήμα για τις ανατροπές στα επιδόματα δίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει περικοπές συνολικού ύψους 774 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι τα 427 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορούν το όφελος από την εφαρμογή του νέου συστήματος σύμφωνα με το οποίο:

Νέου τύπου οικογενειακά επιδόματα

- Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που δίνονται σήμερα στις οικογένειες. Πρόκειται για τα επιδόματα και τις συντάξεις που δίνονται μέσω ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. ΟΓΑ) σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οι οικογένειες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει αλλά και την αξία της περιουσίας τους.

- Καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται στα 40 ευρώ το μήνα και θα δίνεται στις οικογένειες με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος και της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών κ.λπ., όπως γίνεται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται:

 • Το επίδομα τρίτου παιδιού που ανέρχεται στα 177 ευρώ τον μήνα.
 • Το πολυτεκνικό επίδομα που χορηγείται στη μητέρα με τέσσερα τουλάχιστον παιδιά και διαμορφώνεται στα 44 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.
 • Η εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ που χορηγείται στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί και για κάθε παιδί μετά το τρίτο.
 • Το επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες που χορηγείται στη μητέρα για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 23 ετών και ανέρχεται στα 44 ευρώ τον μήνα.

Τα μέτρα
Παράλληλα σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.

Πάντως πέραν των ανατροπών στα επιδόματα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 περιλαμβάνει περικοπές 7,3 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους που συνολικά από τη μείωση των αποδοχών τους θα χάσουν το επόμενο έτος 3,799 δισ. ευρώ.

Συνολικά από περικοπές στις δαπάνες και αύξηση εσόδων το προσχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση 7,8 δισ. ευρώ για το Δημόσιο εντός του 2013. Μετά τους συνταξιούχους, που είναι το μεγάλο θύμα των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εισφέρουν στο ταμείο 1,1 δισ. ευρώ από τη μείωση των μισθών τους, ενώ το κονδύλι για υγειονομική περίθαλψη μειώνεται κατά 803 εκατ. ευρώ και για την Παιδεία κατά 132 εκατ. ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτος χρόνος ύφεσης

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η οικονομία θα κινηθεί για έκτη συνεχή χρονιά σε συνθήκες ύφεσης καθώς το 2013 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% έναντι 6,5% φέτος. Το πλήγμα θα είναι ισχυρό στην αγορά καθώς εκτιμάται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί φέτος κατά 7,7% και κατά 5,9% το 2013.

Η ανεργία για το 2013 θα εκτοξευτεί στο 24,7%, ενώ για φέτος υπολογίζεται στο 23,5%. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση της απασχόλησης 3% για το 2013.

Οσον αφορά τους στόχους του ελλείμματος, φέτος αναμένεται να κλείσει στο 6,6% από 9% το 2011 και το 2013 να υποχωρήσει στο 4,2% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% το τρέχον έτος.

ΤΟ 2013
Στο 179,3% του ΑΕΠ θα φθάσει το χρέος

Σε δυσθεώρητα ύψη θα φτάσει το δημόσιο χρέος το 2013. Οπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να... εκτιναχθεί στο 179,3% του ΑΕΠ ή τα 346,2 δισ. ευρώ, από 340,6 δισ. ή 169,5% φέτος.

Οι δαπάνες για τόκους μετά το «κούρεμα» θα περιοριστούν σε 8,9 δισ. από 11,7 δισ. το 2012.

Από τα στοιχεία του προσχεδίου προκύπτει πως τα οφέλη του PSI που διενεργήθηκε τον Μάρτιο και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» διαγραφής κρατικού χρέους παγκοσμίως μειώνοντας το χρέος κατά 106 δισ. ευρώ εξανεμίζονται υπό το βάρος της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, σε απόλυτα ποσά το χρέος μειώνεται μόνον κατά 15 δισ. ευρώ φέτος. Ενώ μειώθηκε κατά 106 δισ. από το PSI, αυξάνεται κατά:

 • 11 δισ. ευρώ από τις απώλειες σε ΟΤΑ και Ταμεία
 • 49 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
 • 13,3 δισ. από το δημοσιονομικό έλλειμμα
 • 3,5 δισ. για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και κάλυψη αναγκών του πρώτου 3μήνου του 2013.

Τα ομόλογα
Πρέπει να σημειωθεί πως μετά την υλοποίηση του PSI ο ορίζοντας των ομολογιακών λήξεων εκτείνεται έως το 2057, αν και ειδικά για το 2014 θα πρέπει να πληρωθούν λήξεις:

 • 10,3 δισ. για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες
 • 5,2 δισ. που εκδόθηκαν για την ενίσχυση ελληνικών τραπεζών
 • 1,5 δισ. που εκδόθηκαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ.