Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Άνεξέλεγκτη ή λαθρεμπορία καυσίμων, στοιχίζει 500 έκατ. εύρώ τό χρόνο

2012-09-25 21:37

 

 

Ανεξέλεγκτη η λαθρεμπορία καυσίμων, στοιχίζει 500 εκατ. ευρώ το χρόνο
Μια... τρύπα στο πετρέλαιο είναι το σημερινό αποτέλεσμα της πολιτικής... βούλησης για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας των υγρών καυσίμων και της κλοπής βενζίνης με το πείραγμα... των αντλιών.
Αυτό καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και υπογραμμίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι το κράτος να χάνει κάθε χρόνο έσοδα 500 εκατ. ευρώ από την παράνομη διακίνηση καυσίμων και οι καταναλωτές να χάνουν ακόμη και 12 λεπτά το λίτρο καθώς το 30% του όγκου της βενζίνης που διατίθεται φτάνει λειψό στα ρεζερβουάρ των Ι.Χ. λόγω της καταδολίευσης των αντλιών.
Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο και την οικονομία υπογραμμίζοντας πως αν κι από τον περασμένο Απρίλιο έχει ψηφιστεί νόμος για την πάταξη του λαθρεμπορίου, εντούτοις "μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Πιέζουμε, αλλά δεν εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις'', υπογραμμίζουν ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αληγιζάκης.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον νόμο μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να τοποθετηθούν τα συστήματα εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία. Απαιτείται, όπως λένε στελέχη του Συνδέσμου, η συνεδρίαση επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως αυτή να έχει μέχρι τώρα συνέλθει.
Ταυτόχρονα, πρέπει να βγουν και επτά υπουργικές αποφάσεις για την ειδική σήμανση των μέσων που μεταφέρουν καύσιμα, χωρίς επίσης αυτές να έχουν καν συνταχθεί. Συγκεκριμένα αυτές θα πρέπει να εκδοθούν σύμφωνα με το άρθρο 320 του νόμου 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α/11.4.2012):
1. Καθορισμός τεχνικών λεπτομερειών για τη σήμανση όλων των μεταφορικών μέσων με το εμπορικό σήμα της αντίστοιχης εταιρίας και τοποθέτηση GPS. (§1)
 Αποκλειστική χρήση μεταφορικών μέσων και υποχρεωτική σήμανση με τα στοιχεία του κατόχου άδειας Εμπορίας.
2.Προδιαγραφές και όροι εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων διασφάλισης ποσότητας και ποιότητας στα μεταφορικά μέσα. (§1)
 Στην διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων Υπουργών.
3. Καθορισμός χρόνου και λεπτομερειών εφαρμογής της σήμανσης των μεταφορικών μέσων και του GPS. (§3.β)
 Απαγόρευση διακίνησης πετρελαιοειδών με μεταφορικό μέσο (βυτιοφόρο ή σλέπι) από κάτοχο άδειας Εμπορίας ή Διύλισης χωρίς σήμανση και GPS. Απαγόρευση διακίνησης με «λευκά» μεταφορικά μέσα.
4. Ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες. (§3.γ)
5. Καθορισμός ειδικότερων θεμάτων και λεπτομερειών για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση έλλειψης εμπορικού σήματος ή GPS στα μεταφορικά μέσα. (§5)
 Στους ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων (βυτιοφόρων ή σλεπίων) που δεν φέρουν σήμα ή GPS, επιβάλλεται πρόστιμο και αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας για 6 μήνες. Ειδικά για τα σλέπια, αφαίρεση και ναυτικού φυλλαδίου πλοιάρχου.
6. Επέκταση εφαρμογής ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών. (§6)
 Λεπτομέρειες για τις διαδικασίες και τους όρους εγκατάστασης – ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
7. Εγκατάσταση στις φορολογικές αποθήκες συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών και συστημάτων ιχνηθέτησης (προδιαγραφές, προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα). (§7)
 Χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με τα τελωνειακά και φορολογικά παραστατικά που εκδίδονται σήμερα.

Πετρέλαιο θέρμανσης


Μειωμένες κατά 50% αναμένουν, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών να είναι για τη χειμερινή σαιζόν οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης μια και η τιμή του θα εκτιναχθεί στο 1,50 ευρώ το λίτρο.
Ο ΣΕΕΠΕ ζητά η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει στο 80% του ντίζελ κίνησης, με ταυτόχρονη μείωση της τιμής του τελευταίου προϊόντος.
Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΕΠΕ πιστεύει ότι "η εξίσωση του ΕΦΚ Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης, που θα εφαρμοσθεί από τις 15/10/2012, θα πρέπει να είναι πλήρης και άρα θα πρέπει να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του Νόμου 3986/2011". Όπως εξηγούν στελέχη του Συνδέσμου "η εξίσωση θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο χαμηλότερο των € 412 το χιλιόλιτρο και συγκεκριμένα στο ελάχιστο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στα € 330 το χιλιόλιτρο". Οι επιπτώσεις αν δεν πέσει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου θα είναι: "Εάν η εξίσωση δεν είναι πλήρης, αλλά στο 80% του ΕΦΚ Πετρελαίου Κίνησης, τότε το κίνητρο για λαθρεμπόριο παραμένει και πολύ πιθανά να αυξηθεί, ώστε τα παράνομα κυκλώματα να ισοσκελίσουν την «απώλεια» των μαύρων εσόδων τους". Και τα θετικά από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης είναι: "Επιπλέον, η μείωση του ΕΦΚ του Πετρελαίου Κίνησης θα επιφέρει μείωση κόστους μεταφορικών, χαμηλότερη αύξηση του πληθωρισμού κ.λπ., και θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την πραγματική οικονομία με τόνωση της ανάπτυξης και σημαντικά έμμεσα οφέλη και στον Έλληνα καταναλωτή".