Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Οί πιό πλούσιοι όλων τών έποχών

2012-10-22 02:14

 

 

Τα πλούτη τους, αμύθητα. Οι περιουσίες τους, χτισμένες σε επιχειρηματικές αυτοκρατορίες πετρελαίου, χάλυβα, χρυσού και ορυκτών ή κληρονομημένες από τις αρχαιότερες βασιλικές δυναστείες.

 

Είναι οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι που έζησαν ποτέ στον πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη που δημιούργησε το «Celebrity Net Worth», η οποία για πρώτη φορά προσάρμοσε σε σημερινά αμερικανικά δολάρια την περιουσία των Κροίσων όλων των εποχών.

 

Πρώτος στη λίστα έρχεται ένας Αφρικανός βασιλιάς του 14ου αιώνα και τελευταίος ο Γουόρεν Μπάφετ! Από την κατάταξη απουσιάζουν οι γυναίκες, ενώ 14 στους 25 βαθύπλουτους είναι Αμερικανοί. Ακολουθούν οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών:

 

 

1. Μάνσα Μούσα ο Α'

Ο ηγεμόνας της Δυτικοαφρικανικής Αυτοκρατορίας του Μάλι Μάνσα Μούσα ο Α' ξεπέρασε στα πλούτη Ευρωπαίους μονάρχες και Αμερικανούς μεγαλοβιομηχάνους. Υπολογίζεται ότι την ημερομηνία του θανάτου του, το 1331, είχε συγκεντρώσει, χάρη στα τεράστια αποθέματα χρυσού και αλατιού της χώρας του, περιουσία αντίστοιχη με 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

2. Οίκος των Ροθτσάιλντ

Η αμερικανική δυναστεία Ροθτσάιλντ είναι η πλουσιότερη σήμερα στον πλανήτη, με περιουσία 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ιστορία της οικογένειας που οικοδόμησε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε τον 18ο αιώνα, όταν ο Γερμανοεβραίος προπάτορας Μάγιερ Αμσελ Ροθτσάιλντ θεμελίωσε τον ομώνυμο χρηματοπιστωτικό οίκο.

3. Τζον Ντ. Ροκφέλερ

Ο Τζον Ροκφέλερ, τρίτος στη λίστα, είχε συγκεντρώσει ως τον θάνατό του το 1937 το ποσό των 340 δισεκατομμυρίων σημερινών δολαρίων. Εχοντας «χτίσει» την αυτοκρατορία του στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου, ο ιδρυτής της Standard Oil Company υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και θεωρείται ο πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ.

4. Αντριου Κάρνεγκι

Ο βασιλιάς του χάλυβα Αντριου Κάρνεγκι συγκέντρωσε το αστρονομικό ποσό των 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1901 (σημερινά 310 δισεκατομμύρια δολάρια), πουλώντας την εταιρία του Carnegie Steel Company στην JP Morgan. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του σε φιλανθρωπίες και δωρεές, χαρίζοντας με τη διαθήκη του ως και τα τελευταία 30.000.000 δολάρια προσωπικής περιουσίας, που του είχαν απομείνει.

5. Τσάρος Νικόλαος Β'

Οταν οι μπολσεβίκοι ανέτρεψαν τον τσάρο Νικόλαο Β' το 1917, στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γνώριζαν ότι κατείχε αμύθητη περιουσία, όχι, όμως, ότι υπήρξε και ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών! Ο τελευταίος Ρώσος αυτοκράτορας διέθετε, σε σημερινά αμερικανικά δολάρια, πλούτη ύψους 300 δισεκατομμυρίων.

6. Μιρ Οσμάν Αλί Χαν

Ο νιζάμης της Χαϊντεραμπάντ Μιρ Οσμάν Αλί Χαν, ο τελευταίος ηγεμόνας του αυτόνομου κρατιδίου της βρετανοκρατούμενης Ινδίας ως την προσάρτησή του στο ανεξάρτητο ινδικό κράτος, διέθετε μυθικά αποθέματα πλούτου, συνολικής αξίας 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

7. Γουλιέλμος ο Κατακτητής

Γνωστός και ως «Γουλιέλμος ο Νόθος», ο Νορμανδός δούκας κατέκτησε την Αγγλία, αφού νίκησε τους Αγγλοσάξονες και στέφθηκε βασιλιάς τα Χριστούγεννα του 1066. Επειτα από μία «πλούσια» ζωή, που περιελάμβανε εξεγέρσεις και πολεμική αντιπαράθεση ακόμη και με τον μεγάλο γιο του, κληροδότησε τελικά στους απογόνους του περιουσία που υπολογίζεται σήμερα σε 229,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

8. Μουαμάρ Καντάφι

Και όμως ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης, που βρήκε φρικτό θάνατο πέρυσι τον Οκτώβριο, υπήρξε ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών! Μετά τον θάνατό του εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία σε διάφορες τράπεζες του πλανήτη. Το «Celebrity Net Worth» αποτιμά το σύνολο των κεφαλαίων του και της ακίνητης περιουσίας του σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

9. Χένρι Φορντ

Ο «πατέρας» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Χένρι Φορντ ήταν επίσης ο άνθρωπος που θεμελίωσε τη μαζική βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και την άνθηση του «αμερικάνικου (βιομηχανικού) ονείρου». Δημιουργός παράλληλα του πρώτου οικονομικού και μαζικά διαθέσιμου IX, ο Φορντ είχε δημιουργήσει ως τη στιγμή του θανάτου του το 1947 μία αυτοκρατορία 199 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

10. Κορνίλιους Βάντερμπιλντ

Ο μεγιστάνας των ατμόπλοιων και των σιδηροδρόμων Κορνίλιους Βάντερμπιλντ είναι ακόμη ένας Αμερικανός στη λίστα με τους Κροίσους όλων των εποχών. Δημιουργώντας την περιουσία του από τα ατμόπλοια, επωφελήθηκε στη συνέχεια από την εξάπλωση του σιδηροδρομικού δικτύου στην αμερικανική ήπειρο, για να θεμελιώσει -ως το 1850- περιουσία 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

11. Αλαν Ρούφους

Η συμμαχία του με τον έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο της λίστας, τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί και αυτός με αμύθητη προσωπική περιουσία. Ο γεννηθείς το 1040 Αλαν Ρούφους, ο μεσαιωνικός πολέμαρχος που πολέμησε στο πλευρό του Νορμανδού δούκα, ανταμείφθηκε γι' αυτό με 250.000 στρέμματα βρετανικής γης, σημερινής αξίας 178,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

12. Μπιλ Γκέιτς

Παρότι έρχεται δωδέκατος στη λίστα, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος εν ζωή! Στο απόγειο της σταδιοδρομίας του το 1999 διέθετε περιουσία καθαρής αξίας 62,5 δισεκατομμυρίων, που αντιστοιχεί σήμερα σε 136 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρότι αποσύρθηκε από το τιμόνι της εταιρίας, διατηρεί πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο 6,4% των μετοχών της.

13. Γουίλιαμ ντε Βαρέν

Ακόμη ένας συμπολεμιστής του Γουλιέλμου του Κατακτητή στη Μάχη του Χέιστινγκς, που ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα. Η γη που πήρε ως αντάλλαγμα ο Γουίλιαμ ντε Βαρέν, πρώτος κόμης του Σάρεϊ, για την υποστήριξή του στον Νορμανδό ηγεμόνα και τις υπηρεσίες του στο πεδίο της μάχης, αποτιμάται σε 146,13 δισεκατομμύρια δολάρια.

14. Τζον Τζέικομπ Αστορ

Ο Καναδός χονδρέμπορος γουναρικών με γερμανική καταγωγή διαισθάνθηκε από νωρίς τις ευκαιρίες που προσέφερε η αγορά γης. Εχοντας συγκεντρώσει σημαντική περιουσία από την Αμερικανική Εταιρία Γούνας, άρχισε να αγοράζει οικόπεδα-φιλέτα στο Μανχάταν και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης. Προβλέποντας την ανάπτυξη του νεοϋορκέζικου νησιού, νοίκιαζε τα οικόπεδα αυτά, συγκεντρώνοντας ως το 1848 121 δισεκατομμύρια δολάρια.

15. Ρίτσαρντ Φιτζάλαν

Ο 10ος κόμης του Αρούντελ Ρίτσαρντ Φιτζάλαν, Αγγλος φεουδάρχης με τεράστια ακίνητη περιουσία και εγγονός του Γουίλιαμ ντε Βαρέν, αύξησε σημαντικά τον πλούτο του το 1347, όταν κληρονόμησε και την Κομητεία του Σάρεϊ (Βαρέν). Πεθαίνοντας το 1376, άφησε πίσω του περιουσία 118,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

16. Τζον του Γκοντ

Τρίτος γιος του Βρετανού μονάρχη Εδουάρδου του Γ', μέλος του Οίκου των Πλανταγενετών και πρώτος δούκας του Λάνκαστερ, ο Τζον του Γκοντ δεν βασίλεψε ποτέ ο ίδιος. Η περιουσία του όμως έφτασε τα (σημερινά) 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

17. Στίβεν Ζιράρ

Ο γαλλικής καταγωγής μεγιστάνας Στίβεν Ζιράρ, γιος ενός καπετάνιου που ξεκίνησε εμπόριο μεταξύ Νέας Ορλεάνης και Πορτ-ο-Πρινς, δημιούργησε από τη ναυτιλία και τις επενδύσεις του στον τραπεζικό τομέα προσωπικό χαρτοφυλάκιο 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ηταν ο άνθρωπος που έσωσε την αμερικανική κυβέρνηση από τη χρεοκοπία στη διάρκεια του πολέμου του 1812.

18. Αλεξάντερ Τέρνεϊ Στιούαρτ

Ο Ιρλανδός Αλεξάντερ Τέρνεϊ Στιούαρτ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1823, πέτυχε το «αμερικάνικο όνειρο». Ανοιξε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της εποχής στη Νέα Υόρκη, αρχικά ένα μαγαζί αποξηραμένων τροφών που εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό λιανικής πώλησης, το Steward & Co, με εισαγωγές γυναικείων ρούχων και παραγγελίες απ' όλο τον κόσμο! Η περιουσία του έφτασε το 1876 τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

19. Ερρίκος Α' του Λάνκαστερ

Βρετανός αριστοκράτης που διακρίθηκε στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, ο Ερρίκος του Γκρόσμοντ, πρώτος δούκας του Λάνκαστερ, διακρίθηκε στη διπλωματία, στην πολιτική και στον πόλεμο, ενώ υπήρξε ο ιδρυτής του περίφημου κολεγίου Coprus Christi του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Το 1361, έτος του θανάτου του, η περιουσία του ανερχόταν σε 85,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

20. Φρίντριχ Βεγιερχάουζερ

Ο Αμερικανός μεγιστάνας της ξυλείας Φρίντριχ Βεγιερχάουζερ στράφηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα, όπου και διέπρεψε. Κατάφερε να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική περιουσία σε ακίνητα στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, μία περιουσία που αποτιμάται σήμερα σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

21. Τζέι Γκουλντ

Ο «βασιλιάς των σιδηροδρόμων» του αμερικανικού 19ου αιώνα Τζέι Γκουλντ ήταν ο μεγάλος ανταγωνιστής του Κορνέλιους Βάντερμπιλντ. Ως τον θάνατό του, το 1892, είχε συγκεντρώσει περιουσία 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και πολύ άσχημη φήμη. Και αυτό γιατί χρησιμοποιούσε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και εργασιακής εκμετάλλευσης.

22. Κάρλος Σλιμ

Ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος εν ζωή, με περιουσία 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνά σήμερα κατά 5,2 δισεκατομμύρια τον Μπιλ Γκέιτς. Σε ηλικία 12 χρονών, αγόρασε τις πρώτες του μετοχές, ως το 1972 επένδυσε στις κατασκευές, στην αγορά ακινήτων και στα μεταλλεία, αλλά ο πλούτος του εκτοξεύθηκε στα ύψη χάρη στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών Telmex και America Movil.

23. Στίβεν Βαν Ρενσελάερ

Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από το 1795 ως το 1801, ο ολλανδικής καταγωγής Στίβεν Βαν Ρενσελάερ δημιούργησε την τεράστια περιουσία του, των 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπενοικιάζοντας τις τεράστιες εκτάσεις γης -συνολικά 1.931 τετραγωνικά χιλιόμετρα- που κληρονόμησε από την οικογένειά του.

24. Σαμ Γουόλτον

Ιδρυτής του διάσημου πολυκαταστήματος Walmart, ο Σαμ Γουόλτον είχε δημιουργήσει ως τον θάνατό του το 1992 περιουσία ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χαρακτηριστικό της αλυσίδας πολυκαταστημάτων του, η επιλογή αμερικανικών προϊόντων και παραγωγών και οι χαμηλές τιμές. Μετά τον θάνατό του η περιουσία του περιήλθε στη σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

25. Γουόρεν Μπάφετ

Θεωρείται ο πιο επιτυχημένος επενδυτής του 20ού αιώνα, αλλά στη λίστα με τους πλουσίους όλων των εποχών έρχεται στην... τελευταία θέση. Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει σε τίποτα το «δαιμόνιο» του 82χρονου επενδυτή, με περιουσία καθαρής αξίας 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων.