Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Οί ΗΠΑ πιστεύουν πώς ή Άγκυρα ((άπάντησε κατάλληλα)) - Άνησυχία

2012-10-04 23:41

 

 
 
 Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Άγκυρα «απάντησε κατάλληλα» - Ανησυχία
 

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα πως αντιλαμβάνεται την τουρκική αντίδραση στην επίθεση που δέχθηκε με όλμους από το συριακό έδαφος ως κατάλληλη, ανάλογη, και σχεδιασμένη ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντική παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας από τη γείτονά της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι η Τουρκία, η οποία βομβάρδισε ως αντίποινα μία παραμεθόρια πόλη στη Συρία, έχει απαντήσει στην επίθεση και πως οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσής της αποβλέπουν σε πιθανές μελλοντικές παραβιάσεις της εδαφικής της ακεραιότητας, δήλωσε η εκπρόσωπός του Βικτόρια Νούλαντ.

Αλλά και το κινεζικό ΥΠΕΞ προέτρεψε σήμερα την Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εν μέσω του στρατιωτικού αναβρασμού που έχει προκληθεί στα σύνορά τους, με επιστέγασμα το τελευταίο επεισόδιο με τα τουρκικά αντίποινα στην επίθεση που δέχθηκε χθες παραμεθόρια κοινότητα από συριακούς όλμους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άμαχοι.

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Συρίας και της Τουρκίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από τη λήψη δράσεων που θα κλιμακώσουν την ένταση, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη κι ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει στην ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το κινεζικό υπουργείο.

Η Κίνα, που στο παρελθόν είχε εμποδίσει στο ΣΑ του ΟΗΕ την έγκριση αποφάσεων κατά του καθεστώς της Δαμασκού, τελευταίως θέλει να δείξει πως δεν λαμβάνει το μέρος της Συρίας κι έχει προτρέψει τον πρόεδρο του Μπασάρ αλ Άσαντ να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση και να λάβει μέτρα για να ικανοποιήσει την απαίτηση για πολιτική αλλαγή, ενώ τάσσεται υπέρ και της σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, πολλές εκατοντάδες Τούρκοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εναντίον του ενδεχομένου μίας σύρραξης με τη Συρία, έπειτα από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που δίνει τη δικαιοδοσία στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, εάν κριθεί απαραίτητο, επιχειρήσεις στη Συρία.

«Όχι στον πόλεμο», ήταν γραμμένο σε μία τεράστια επιγραφή που ύψωσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Τάξιμ έπειτα από κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς και αναρχικών οργανώσεων.

Το πλήθος καταφέρθηκε ιδιαίτερα κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίζει τον ρόλο του «εργολάβου των ΗΠΑ» , παρασύροντας την Τουρκία σε έναν «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» κατά της Συρίας.

«ΑΚΡ, πάρε τα χέρια σου από τη Συρία» και «ΗΠΑ, δολοφόνοι, έξω από τη Μέση Ανατολή», ήσαν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών, που κυμάτιζαν κόκκινες και μαύρες σημαίες και φώναζαν κατά κύριο λόγο: «η σαρία, ο φασισμός, και ο σκοταδισμός δεν θα περάσουν».

Ρ. Τ. Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν προτίθεται να κηρύξει πόλεμο στη Συρία

Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο με τη Συρία, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ψήφιση από το τουρκικό κοινοβούλιο της απόφασης με την οποία δίνεται στην κυβέρνηση το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

"Το μόνο που θέλουμε για την περιοχή αυτή είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τη Συρία", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Ρεζά Ραχιμί.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά της. "Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα", τόνισε.

Η Ρωσία απέρριψε το σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για την τουρκοσυριακή κρίση

Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καταδίκαζε τη ρίψη οβίδων από το συριακό έδαφος σε ένα τουρκικό χωριό και πρότεινε αντ' αυτού ένα πιο ήπιο κείμενο που ζητεί "αυτοσυγκράτηση" στα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς να αναφέρεται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Δυτικοί διπλωμάτες σχολίασαν ότι το ψήφισμα που προτείνει η Μόσχα, αν γίνει δεκτό, θα αποδυναμώσει σε απαράδεκτο βαθμό το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Δαμασκό.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στη μεθοριακή περιοχή Συρίας και Τουρκίας" αναφέρεται στο ρωσικό προσχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα καλεί επίσης τις δύο γειτονικές χώρες να περιορίσουν τις εντάσεις και να βρουν ένα δρόμο "προς την ειρηνική λύση της συριακής κρίσης".

Στο ρωσικό κείμενο διατηρούνται κάποιες από τις αρχικές διατυπώσεις της πρότασης που υπέβαλε στο ΣΑ του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν και καλείται η συριακή κυβέρνηση να ερευνήσει την επίθεση στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε. Ωστόσο, έχει αφαιρεθεί η πρόταση που θεωρείται κρίσιμης σημασίας από πολλούς διπλωμάτες: "Τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Ένα άλλο πρόβλημα με τη ρωσική πρόταση, πάντα σύμφωνα με τους Δυτικούς διπλωμάτες, είναι ότι επιχειρεί να εξισώσει τη συριακή επίθεση με την τουρκική απάντηση. Δεν επιρρίπτει την ευθύνη στο συριακό στρατό καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται.

Τα μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει "με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολίες" την επίθεση εναντίον της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε "πολύ αποσταθεροποιητική". Πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες-μέλη του ΣΑ θεώρησαν απαράδεκτη τη ρωσική πρόταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ