Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Οί είδικοί άναζητούν τά όρια τής έλευθερίας τού λόγου στό Διαδίκτυο

2012-10-10 15:09

 

 

 
 Αξιόποινη η ανάρτηση προσβλητικών σχολίων στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσηςΑξιόποινη η ανάρτηση προσβλητικών σχολίων στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
 

Το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, ειδικότερα σε σχέση με τη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter μπορεί να ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο της επικαιρότητας και στη χώρα μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποτελεί φλέγων θέμα συζήτησης, μεταξύ των «ειδικών» στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Στη μεγάλη Βρετανία, ένας 20χρονος νεαρός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 εβδομάδων, επειδή, σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου, δημοσίευσε στο προφίλ της ιστοσελίδας του στο Facebook προσβλητικά σχόλια σχετικά με το γεγονός της εξαφάνισης των δύο μικρών κοριτσιών April Jones και Madeleine McCann, οι τραγικές ιστορίες των οποίων συγκλόνισαν τον κόσμο. Η ποινή φυλάκισης των 12 εβδομάδων ήταν η ανώτατη που μπορούσαν να επιβάλουν στον Matthew Woods οι δικαστές στο Chorley στην πόλη Lancashire της Βορειοδυτικής Αγγλίας, για το αδίκημα της προσβολής μέσω διαδικτύου.

Ο επίσης 20χρονος Azhar Ahmed από το δυτικό Yorkshire της Αγγλίας πλήρωσε πρόστιμο 300 λιρών και υποχρεώθηκε να προσφέρει 240 ώρες εργασίας σε κοινωνικές υπηρεσίες, επειδή έστειλε μέσω του Facebook προσβλητικά μηνύματα που οδήγησαν στο θάνατο έξι Βρετανούς στρατιώτες.

Και οι δύο ποινές επιβλήθηκαν στους νεαρούς βάσει διατάξεων του νόμου που ισχύει από το 2003. Και ενώ το δικαστήριο απήγγειλε της κατηγορίες, ο εισαγγελέας Keir Starmer επικεφαλής για την εκδίκαση δημόσιων υποθέσεων, βρισκόταν σε συναντήσεις με δημοσιογράφους και ειδικούς σε νομοθετικά ζητήματα, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Σύμφωνα με την παράγραφο 127 -η αποστολή προσβλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με τη χρήση της τεχνολογίας και μέσω των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης – θεωρείται αδίκημα.

Τις οδηγίες που εξέδωσε ο κύριος Starmer για την εφαρμογή της νομοθεσίας τον περασμένο μήνα ακολούθησε η αποφυλάκιση του ποδοσφαιριστή της του Port Talbot Daniel Thomas, ο ποίος είχε συλληφθεί επειδή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του στο Twitter προσβλητικά σχόλια τους αθλητές των καταδύσεων στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, Tom Daley και Peter Waterfield. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μήνυμα που αναρτήθηκε από τον κ. Thomas ήταν προσβλητικό...Ωστόσο, δεν ήταν τόσο προσβλητικό, ώστε να αποδοθούν (στον ποδοσφαιριστή) κατηγορίες για διάπραξη εγκλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Τύπο ο Starmer και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, ήρθε ώρα ξεκινήσει ένας διάλογος, σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου, στην εποχή των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης».

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, ο David Allen Green, επικεφαλής διαχείρησης των Μέσων στην εταιρία Preiskel & Co (που ασχολείται με το δίκαιο στις επιχειρήσεις) και υπερασπιστής του Paul Chambers στη δίκη του για την ανάρτηση προσβλητικού – «απειλητικού» σχολίου στο Twitter, ανέφερε σχετικά: Μπορεί ένα μήνυμα στο Facebook να είναι πιο προσβλητικό από ένα σχόλιο που δέχεται κάποιος όταν κυκλοφορεί στο δρόμο, ωστόσο, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς στη μια περίπτωση, αυτός που προσβάλει μπορεί να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης δώδεκα εβδομάδων, ενώ στην άλλη περίπτωση (προσβολή στο δρόμο) η ποινή είναι απλώς η καταβολή προστίμου.

Αυτές και άλλες σκέψεις απασχολούν τους «ειδικούς» και τους νομοθέτες σχετικά με την ελευθερία του λόγου και τη σημασία της εξασφάλισης ενός «δημοκρατικού καθεστώτος» στο διαδίκτυο. Και ενώ οι απόψεις διίστανται, οι ποινές εξακολουθούν να επιβάλλονται στο όνομα της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όσο λοιπόν τα όρια παραμένουν «θολά», η ενημέρωση και ο προβληματισμός των χρηστών της τεχνολογίας γύρω από τις πιθανές συνέπειες του νόμου φαίνεται πως είναι εξίσου απαραίτητη όσο η εξεύρεση λύσεων γύρω από τα συγκεκριμένα νομικά ζητήματα.

 

ΠΗΓΗ: BBC