Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

2014-09-18 08:18
 
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
 

 

 
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η μεγάλη γιορτή της νεολαίας, που θα είναι ντυμένη στα επετειακά της και αντανακλά το σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη) Συνεχίζουμε»!

 

Το Σάββατο, στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και νωρίτερα, στις 8.30 μ.μ., θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η σημερινή μέρα, με αφορμή και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν από ένα χρόνο, είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά και ανάλογο είναι το πρόγραμμα της ημέρας που παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά.

Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερα σημεία, υλικά και δράσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, αξίζει να τα αναζητήσουν οι επισκέπτες του τριήμερου της μεγάλης γιορτής.

Αναλυτικά, μη χάσετε στο χώρο του Φεστιβάλ:

 • Και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί έκθεση με ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ (1946 - 1949). Πενήντα εξαιρετικές φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ, με τις ανάλογες λεζάντες τους, έχουν επιλεγεί και θα εκτεθούν στο Φεστιβάλ από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, που η οικογένειά του το δώρησε στο ΚΚΕ. Παράλληλα, θα εκτίθεται υλικό του ΔΣΕ από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Η έκθεση φωτογραφιών και άλλων υλικών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα είναι ένα από τα σημαντικά σημεία του Φεστιβάλ

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

  Επίσης, θα υπάρχει έκθεση με θέμα«Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στην ομότιτλη έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες.
 • Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί μια διαδραστική έκθεσηεμπνευσμένη από το σύνθημα του Φεστιβάλ, που θα ταξιδεύει τους μαθητές στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ από τα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι σήμερα.
 • Στο βιβλιοπωλείο, στα περίπτερα της ΚΝΕ στο χώρο του Φεστιβάλ και στο περίπτερο του «Οδηγητή» θα διατίθεται τοCD που ηχογράφησε η ΚΝΕ, με τίτλο «12 τραγούδια, μια ιστορία». Πρόκειται για νέες εκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών που συνδέθηκαν με το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην 40χρονη πορεία του.
 • Βίντεο - αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ που επιμελήθηκε η ΚΝΕ θα προβάλλεται σήμερα και αύριο από τις 8.00 έως τις 9.00 μ.μ. στην κεντρική εξέδρα, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου το ίδιο βίντεο θα προβληθεί και σε άλλο ειδικό χώρο στο Φεστιβάλ.
 • Στο εργατικό στέκι θα λειτουργούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό, εργαζομένων που βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα: Των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που διεξάγουν ένα δίκαιο αγώνα για την επαναπρόσληψή τους καθώς και του σωματείου εργαζομένων στην «coca cola» Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και δίνουν τη μάχη ενάντια σε μία σκληρή πολυεθνική επιχείρηση.
 • Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα συγκεντρώνονται γραφική ύλη, τετράδια, μολύβια, τσάντες, οτιδήποτε χρειάζονται οι μαθητές. Τα υλικά αυτά θα παραδοθούν σελαϊκά φροντιστήρια που λειτουργούν Λαϊκές Επιτροπές μαζί με το ΜΑΣ, για τη στήριξη της λειτουργίας τους, των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Παράλληλα, θα διατεθούν ως στήριξη για τα παιδιά της Παλαιστίνης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με τίτλο «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης».
 • Στο χώρο του «Οδηγητή» θα προβάλλονται έργα δημιουργών που παίρνουν μέρος στο Διαγωνισμό Αφίσας και Φωτογραφίας που έχει προκηρύξει η ΚΝΕ και είναι σε εξέλιξη για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ.
 • Το πρωί του Σαββάτου, 20 Σεπτέμβρη, θα γίνει Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ., αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (αφετηρία στις 9.30 π.μ. το Πάρκο «Τρίτση» και τερματισμός στην κεντρική πλατεία Ιλίου). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 698.7706.814 και στις διευθύνσεις: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr
 • Στη Διεθνούπολη θα συμμετάσχουν με τα περίπτερά τους 24 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο.
 • Θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων θα έχουν το δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, όπου θα παίζεται καθημερινά και τις τρεις μέρες παράσταση θεάτρου σκιώνενάντια στα ναρκωτικά.
 
Ειδική έκδοση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» για τα 40 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης

Θα διατίθεται τις μέρες του Φεστιβάλ στο περίπτερο του «Ριζοσπάστη» και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

 

Το πρωτοσέλιδο της ειδικής έκδοσης του «Ριζοσπάστη»
Μια ιστορική ειδική έκδοση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» θα κυκλοφορήσει τις μέρες του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα 16σέλιδο φύλλο που περιέχει στιγμές της 40χρονης πορείας της εφημερίδας από τη νόμιμη επανακυκλοφορία της στις 25 Σεπτέμβρη 1974 έως το Σεπτέμβρη του 2014. Στην έκδοση διατηρείται η λογική των «ενοτήτων» της εφημερίδας και παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα με κατατοπιστικές λεζάντες.

 

 
Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Αφιέρωμα «Το τραγούδι του ξεριζωμού». Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα

22.15 Παντελής Θαλασσινός

23.15 Μίλτος Πασχαλίδης - Χρήστος Θηβαίος

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 «Φυλάξου! Μύθοι και τραγούδια για ζόρικους καιρούς». Τραγουδούν: Τάσος Γκρους, Φωτεινή Βελεσιώτου

21.45 Αφιέρωμα στα «Τραγούδια του λαού μας» από το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών

23.45 Γλέντι με τραγούδια της Κρήτης από τον Βασίλη Σκουλά

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα («Chloes»/Ηράκλειο, «Red Army»/Κυψέλη) με τίτλο «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό».

21.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

21.45 Βράβευση των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Αθήνας για το πολιτιστικό πρόγραμμα που έκαναν με τίτλο «Οι λαοί αντιστέκονται στον πόλεμο και το φασισμό με όπλο την τέχνη (1930 - 1945)».

22.00 «Afaza»

22.45 «Υπεραστικοί»

23.30 «Κίτρινα Ποδήλατα»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Αφιέρωμα στην Ακροναυπλία από την ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ)

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 «Το γαϊτανάκι», διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ.

20.15 «Αισώπου μύθοι και σοφία», μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα «Μυθωδία dell' arte».

21.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Παρουσίαση συλλογικής εργασίας από την Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΝΕ: «Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την Υγεία».

19.30 Παρουσίαση συλλογικής εργασίας από μέλη και φίλους της Τομεακής Οργάνωσης Επισιτισμού - Τουρισμού της ΚΝΕ: «Οι εργαζόμενοι πίσω από τη βιτρίνα των πολυτελών ξενοδοχείων. Ηταν πάντα έτσι;»

20.00 Συζήτηση: «Απομονώνουμε τους φασίστες από κάθε χώρο δουλειάς».

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 Συζήτηση με θέμα τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, τους κινδύνους για τους λαούς και τη στάση των κομμουνιστών. Ομιλητής: Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Παρουσίαση των έργων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη δημιουργία πρωτότυπου έργου με θέμα την καπιταλιστική κρίση.

ΧΩΡΟΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ

19.30 Συζήτηση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, με τη συμμετοχή της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών.

21.00 Παρουσίαση συλλογικής εργασίας: «Το γυναικείο ζήτημα... μέσα απ' τις σχολές μας».

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

20.00 Σεμινάριο Παγκρατίου αθλήματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος και σεμινάριο Judo από διακεκριμένους διεθνείς αθλητές. Ακόμα, θα γίνει στο σκάκι επίδειξη «Σιμουλτανέ» με τον GM Στέλιο Χαλκιά και προβολή της ταινίας «Chess fever».

Αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά η σημερινή μέρα

 

 
Με σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», ανοίγει τις πύλες του από σήμερα και για τις επόμενες δύο μέρες στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

 

Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.