Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Μύλος μέ τή ((λίστα Λαγκάρντ))

2012-10-29 12:22

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο εκδότης του περιοδικού ισχυρίζεται ότι είναι η πραγματική «λίστα Λαγκάρντ». Αναπάντητα τα ερωτήματα για τη γνησιότητα και για το αν προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν στοιχεία

Μύλος με τη «λίστα Λαγκάρντ»

Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί η δημοσιοποίηση λίστας 2.059 ονομάτων -στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι πρόκειται για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ»- οι οποίοι φέρονται τη δεκαετία του 2000 να έχουν καταθέσει χρήματα στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Στα στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό «Hot Doc» του Κ. Βαξεβάνη περιλαμβάνονται μόνο ονόματα και ιδιότητες (όχι σε όλες τις περιπτώσεις), χωρίς σε αυτά να αντιστοιχίζονται ποσά που έχουν κατατεθεί στην ελβετική τράπεζα.

Ερώτημα κατ' αρχάς τίθεται για τη γνησιότητα της λίστας, δηλαδή αν η συγκεκριμένη λίστα που δημοσιεύτηκε είναι όντως εκείνη που απέστειλε το 2010 η τότε Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών στον Ελληνα ομόλογό της ή και αν πρόκειται για την πραγματική, αν έχουν προστεθεί ή αφαιρεθεί ονόματα.

Ο εκδότης του περιοδικού «Hot Doc», Κώστας Βαξεβάνης οδηγείται στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και αύριο παρουσιάζεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο
Ο εκδότης του περιοδικού «Hot Doc», Κώστας Βαξεβάνης οδηγείται στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και αύριο παρουσιάζεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Ούτως ή άλλως πάντως, κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων που η «λίστα Λαγκάρντ» διαβιβάστηκε μέσω της διπλωματικής αλληλογραφίας στη χώρα μας, ελάχιστες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν.

Στη λίστα που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνονται ονόματα επιχειρηματιών, εφοπλιστών, τραπεζιτών, δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων, στρατιωτικών, φοιτητών αλλά και νοικοκυρών, ενώ σε πολλά ονόματα δεν υπάρχει ιδιότητα, αλλά καταγράφονται ονόματα εταιρειών.

Το βασικό ωστόσο ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αν τα ποσά που -χωρίς να δημοσιευθούν- αντιστοιχούν στα ονόματα που δημοσιοποιήθηκαν, είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και άρα απολύτως νόμιμα ή όχι, δηλαδή αν και για ποιους από εκείνους που καταγράφονται στα δημοσιοποιημένα στοιχεία υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής ή αν υπάρχει ενδεχόμενο διακίνησης μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ερευνηθεί από τις Αρχές και ο σκοπός της συγκεκριμένης κατάθεσης χρημάτων, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν λογαριασμοί νόμιμοι που εξυπηρετούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι επίσης νόμιμα σε διάφορες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά που βγαίνουν από την Ελλάδα χρήματα για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγεία ή για τις σπουδές παιδιών. Από τις πρώτες αντιδράσεις των θιγομένων τίθεται ακόμα και θέμα συνωνυμιών.

Ολα αυτά πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες οικονομικές και δικαστικές αρχές, ώστε να υπάρξουν επίσημες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να μη δημιουργείται σύγχυση και εντυπώσεις με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων ονομάτων, χωρίς να υπάρχει τίποτα που να στοιχειοθετεί παράνομη πράξη από μέρους τους.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στο θέμα που έχει προκύψει, ξεκαθαρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως για τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού «Hot Doc».

Γρ. Πεπόνης
Στη Βουλή τα πρώτα ονόματα πολιτικών

Τα πρώτα δύο ονόματα πολιτικών από τη «λίστα Λαγκάρντ» απέστειλε στη Βουλή και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της επιτροπής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» Θ. Νάκο ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης. Από την πλευρά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής ζήτησε να διαβιβαστεί στη Βουλή και άλλη λίστα με τα 36 πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται.

 

Αντιπολίτευση
Αντιδράσεις για τη σύλληψη

Αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το ΚΚΕ προκάλεσε η σύλληψη του εκδότη του περιοδικού που δημοσίευσε τα στοιχεία, Κ. Βαξεβάνη, ενώ ο Αλ. Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από το Παρίσι τόνισε πως «τώρα καταλαβαίνουμε γιατί με νύχια και με δόντια, με λύσσα, όλοι αυτοί πολεμούσαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα να έρθει στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα χρόνια την Ελλάδα την κυβερνούσε και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Τούτες τις μέρες σπάει η ομερτά, ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει».

«Ακραία πράξη»
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση χαρακτηρίζει τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη «ακραία πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με ανίσχυρο νομικό περίβλημα». Οπως τονίζεται, «αποτελεί πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς να απολαύουν της νομικής ασυλίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν και εκφράζουν, μέσα από τη δουλειά τους, την ανάγκη της διαφάνειας και της αποκάλυψης, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες».

«Εντρομοι και περιδεείς οι υποτελείς των τροϊκανών, αυτοί που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία, τώρα παραδίδουν και τα συνταγματικά μας δικαιώματα βορά στον φόβο και στη δικαστική απειλή», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

«Η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον», σχολίασε το ΚΚΕ και ζήτησε «να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού (με τις λίστες), από αυτούς που τις κρύβουν, τις χάνουν ή τις χρησιμοποιούν ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητές τους».

Γιώργος Πίκουλας

 

Από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο
Προθεσμία αναμένεται να ζητήσει ο Κ. Βαξεβάνης

Προθεσμία αναμένεται να ζητήσει σήμερα από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος παραπέμφθηκε χτες να δικαστεί, κατηγορούμενος σε βαθμό πλημμελήματος για τη δημοσιοποίηση ονομάτων που φέρονται να αποτελούν τη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη χθες το πρωί σε φιλικό σπίτι όπου βρισκόταν στη Δροσιά, ύστερα από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, με την οποία ενημέρωνε για το ανθρωποκυνηγητό που είχε ξεκινήσει σε βάρος του εκδότη για τη σύλληψή του. Εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Στο facebook, αλλά και το twitter, οι χρήστες δεν σταμάτησαν να εκφράζουν τη γνώμη τους για την υπόθεση. Αλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με προβληματισμό και πότε με οργή, τα μέλη των δικτύων εξέφραζαν την άποψή τους για τα τεκταινόμενα.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ίδιος ο εκδότης έστελνε μηνύματα μέσω twitter για την κατάστασή του. Ακόμη και λίγο πριν συλληφθεί, ο ίδιος είχε φροντίσει να ενημερώσει την... ΕΛΑΣ για το πού βρισκόταν. Οι αστυνομικοί που ήδη είχαν φτάσει στο σημείο και περίμεναν τον εισαγγελέα, μπήκαν τελικά στο σπίτι και τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν αρχικά για δακτυλοσκόπηση στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια τον μετήγαγαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Ο εκδότης του περιοδικού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων όλων όσων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως «λίστα Λαγκάρντ».

Οπως είπε ο συνήγορός του Β. Καπερνάρος, ο δημοσιογράφος θα ζητήσει προθεσμία για να συγκεντρώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του εισαγγελέα ο Κ. Βαξεβάνης ισχυρίστηκε ότι η λίστα που δημοσιεύτηκε είναι η «πραγματική λίστα Λαγκάρντ».