Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Μέ μικρό καλάθι στή Σύνοδο - Διαβάστε τά προσχέδια

2012-10-18 14:31

 

 
 
 Με αγεφύρωτες διαφορές επί ενός συνόλου θεμάτων προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες Με αγεφύρωτες διαφορές επί ενός συνόλου θεμάτων προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες
 

Να γεφυρώσουν τις διαφορές τους γύρω από το θέμα της τραπεζικής ένωσης θα επιχειρήσουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρότι δεν αναμένονται, ουσιαστικές αποφάσεις. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι μηχανισμοί που μακροπρόθεσμα θα ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών και τον τραπεζικό τομέα με δεδομένη και την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία μέσα από το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων που εξήγγειλε έχουν ήδη αποδώσει καρπούς ρίχνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού. Αναφορικά με τη χώρα μας, παρότι το θέμα της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, αναμένεται να υπάρξει μία θετική αναφορά για προσπάθειες που πραγματοποιούνται. Ωστόσο ξεκάθαρες αποφάσεις για τη χώρα μας, την Κύπρο και την Ισπανία, θα υπάρξουν στο Eurogroup του Νοεμβρίου, πριν από την επόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η απάντηση των «27» στην έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ο δρόμος της λιτότητας δεν είναι η μόνη και ικανή αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης, (μήνυμα που αφορούσε κατά κύριο λόγο την Ευρώπη) αλλά και το μέλλον του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 

 

Αβέβαιος ο οδικός χάρτης προς την Νομισματική Ένωση

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επεσήμαναν ότι στη σημερινή Σύνοδο παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δεν αναμένονται αποφάσεις.

Στο προσχέδιο τελικών συμπερασμάτων που έχει στη διάθεσή του το ert.gr αναφέρεται ότι η σύνοδος προσβλέπει σε ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. (διαβάστε και το προσχέδιο αποφάσεων προ δυο ημερών)

Το ίδιο υποστήριζαν οι ίδιες πηγές και για τη χώρα μας και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί αλλά μόνον εν παρόδω.

Απέρριπταν μάλιστα, την περίπτωση να κατατεθεί στη Σύνοδο ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, ενώ στην ερώτηση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης, έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι να κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου.

Αμφιβολίες για την τραπεζική ένωση - διαφωνούν και για την δημοσιονομική ένωση

Όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, οι διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες μέλη παραμένουν για το χρονοδιάγραμμα και το πεδίο εφαρμογής της.

Ο πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ελεγκτικού φορέα των τραπεζών υπό την σκέπη της ΕΚΤ, ωστόσο ο αρχικός στόχος για εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013 είναι στον αέρα και ίσως να μην τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2014.

Πάντως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, αναφέρεται ότι το ζήτημα αυτό είναι υψίστης προτεραιότητας και ότι οι ηγέτες πρέπει να έχουν ως στόχο την υλοποίηση του μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα της δημοσιονομικής ένωσης, με τον Β. Σόιμπλε, να προτείνει πρόσφατα έναν υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Τι θα γίνει με Ισπανία και ESM

Ζητούμενο παραμένει ακόμα το τι θα γίνει με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο για τον ESM και τα ακριβή κριτήρια που θα τεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 Γεγονός που αποτιμάται θετικά μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο ευρωπαϊκός βορράς. (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία)

Οι χώρες αυτές, είχαν ζητήσει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να μπορεί να έχει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης των προβλημάτων, υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ ωστόσο σημείωναν ότι τα προβλήματα που αφορούν στο παρελθόν παραμένουν υπό την ευθύνη των εθνικών αρχών.

Ώθηση στην Ανάπτυξη μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ομόλογα έργου

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχουν στα χέρια τους σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σημειώνεται η ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στην Ανάπτυξη

Σημειώνεται ότι τις επόμενες βδομάδες το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα αυξηθεί κατά 10 δισ. Ευρώ με απώτερο στόχο να αποτελέσει μία επενδυτική δύναμη πυρός 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό θα οδηγήσει, αναφέρεται στο κείμενο σε επιπλέον επενδύσεις ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα τρία έτη.

Όσον αφορά στα ομόλογα έργων, σημειώνεται ότι η πιλοτική φάση υλοποιείται με 100 εκατομμύρια Ευρώ και σε δεύτερη φάση στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα διατεθούν τα υπόλοιπα 130 εκ.

Στο σύνολο, πρόκειται για μία συνολική επένδυση η οποία με μόχλευση θα φθάσει τα 4.5 δισευρώ στην πιλοτική της φάση.