Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Μάχη μέ τόν χρόνο γιά νά κλείσει ή συμφωνία μέ τήν τρόϊκα

2012-10-29 21:26

 

 
 
 Μάχη με τον χρόνο για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικαΦωτογραφία αρχείου
 

Νέα παράταση παίρνει το θρίλερ των νέων μέτρων και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με αιχμή πάντα τις «καυτές» αλλαγές στα εργασιακά. Η τρόικα είπε «όχι» στη διατήρηση του επιδόματος γάμου και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά ως έχουν και το θρίλερ συνεχίζεται τουλάχιστον έως τις 8 Νοεμβρίου οπότε και προγραμματίστηκε νέο έκτακτο Eurogroup για τη χώρα μας. Η κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό των κομμάτων και την Τρίτη αναμένεται να καθορίσει την τελική στάση του και το ΠΑΣΟΚ.

 

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η συμφωνία συνολικά, με την τρόικα.

Η τρόικα μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτά τα αιτήματα για :

-Διατήρηση του επιδόματος γάμου στο 10% του μισθού

-Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων

-Αυξημένο ρόλο της βουλής στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων

Την άρνηση της τρόικας άκουσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Πολ Τομσεν και Ματιας Μορς ενώ βρισκόταν στο Μεγαρο Μαξίμου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ ασφυκτικά καθώς την Τετάρτη πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με όλες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανάμεσά τους και τα εργασιακά.

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Η ΔΗΜΑΡ πάντως συνεχίζει να αντιδρά στο πακέτο των εργασιακών. Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, από νωρίς το πρωί είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες.

Στελέχη της Αγιου Κωνσταντίνου θεωρούν πως οι αξιώσεις της τρόικας δεν έχουν σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κα επιμένουν πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή της σκληρής διαπραγμάτευσης οφείλουν οι ευρωπαίοι εταίροι να αντιληφθούν ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι ουσιώδες στοιχείο για την ελληνική κοινωνία.

Αμετακίνητος στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος κ. Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ αφήνοντας την ίδια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός όπως είπε «έντιμου» συμβιβασμού.

Μετά από εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις τον Φώτη Κουβέλη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όσο δεν υπάρχει η δημοσιονομική ελευθεριότητα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ.Κουβέλη.

Την Τρίτη στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εισηγηθεί την υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων.

Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν εξαρτά τη δική του στάση από τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει επίσημα αύριο τη θέση του, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική» είναι η επίσημη θέση του Κινήματος που υποδηλώνει την θετική στάση που πρόκειται να κρατήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση των μέτρων.

Αντιδράσεις κoμματων της αντιπολίτευσης

Την πρότασή του για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  υποστηρίζοντας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική καταδικάζει την κοινωνία σε αναξιοπρέπεια και την οικονομία σε καταστροφή

«Αναρωτιέμαι αν έχουν το θράσος αυτοί που επί δυο χρόνια έχουν γονατίσει το λαό και κρύβουν τους προστατευόμενούς τους από το νόμο και τη φορολογία, αν θα έχουν το θράσος να φέρουν την άλλη εβδομάδα μετρά 13,5 δισ.», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την διαπραγμάτευση ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Απαξιώνοντας και καθιστώντας τελικός ανέκδοτο τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα , προσδιορίζει και τον βαθμό της σοβαρότητας της», τόνισε ο Χρήστος Ζώης

Τον συμψηφισμέ του εξωτερικού χρέους με το κατοχικό δάνειο, αντιπροτείνει η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι τα καταστροφικά μέτρα έχουν στόχο τη διάλυση της οικονομίας και την παράδοση της εθνικής περιουσίας στους τοκογλύφους.

Η καταψήφιση των μέτρων θα πρέπει να γίνει απαρχή της λαϊκής αντεπίθεσης για ριζική ανατροπή, επανέλαβε η γγ του ΚΚΕ. «Χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, οριστική διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική καταψήφιση των μέτρων. Καταψήφιση ναι, αλλά και ολοκληρωμένη εναλλακτική ριζική λύση από την άλλη», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.