Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Μάχη δύο πόλων στόν ΣΥΡΙΖΑ

2012-10-04 10:37

 

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Η μετεξέλιξη σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό προκαλεί αναταράξεις και εντάσεις στο εσωτερικό της παράταξης. Ανοιχτό παραμένει το πότε θα συγκληθούν οι τοπικές οργανώσεις για την εκλογή των αντιπροσώπων

Την ανοιχτή διαφωνία του για τις συναντήσεις με τον Ράιχενμπαχ εξέφρασε ο επικεφαλής του «Ρεύματος» Π.Λαφαζάνης, ενώ μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ πολλοί λένε ότι η ηγεσία «βάζει νερό στο κ
Την ανοιχτή διαφωνία του για τις συναντήσεις με τον Ράιχενμπαχ εξέφρασε ο επικεφαλής του «Ρεύματος» Π.Λαφαζάνης, ενώ μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ πολλοί λένε ότι η ηγεσία «βάζει νερό στο κρασί της»

Προς το τέλος Νοεμβρίου μετατίθεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δύο «πόλοι» που έχουν συγκροτηθεί εμποδίζουν προς το παρόν μια «κοινή συμφωνία» σε επίπεδο κορυφής.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό προκαλεί αναταράξεις και εντάσεις στο εσωτερικό της παράταξης -ορισμένοι μιλούν για «εμφύλιο» τάσεων και ρευμάτων- ενώ ανοικτό παραμένει μέχρι στιγμής το πότε θα συγκληθούν οι τοπικές οργανώσεις για την εκλογή των αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γραμματεία είχε αρχικά καταλήξει να διεξαχθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο ο ελάχιστος χρόνος που απομένει -από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν αρχίσει σε όλη τη χώρα ανοικτές συνελεύσεις για την εγγραφή μελών- αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται στη συγγραφή των κειμένων που θα τεθούν προς έγκριση - καθώς διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις και θέσεις για την Ευρώπη και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, μπλοκάρει κάθε σκέψη για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής εκφράζουν τουλάχιστον ενστάσεις για τον τρόπο που ακολουθεί η ηγεσία της παράταξης, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους ότι θα βρεθούν προ τετελεσμένων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για τον φόβο «συνιστωσών» και «ρευμάτων» ότι με τη μαζική εγγραφή νέων μελών θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. «Είναι η «αυτοάμυνα» των μηχανισμών που αισθάνονται ότι απειλούνται», λένε στελέχη που βρίσκονται εκτός ρευμάτων και τάσεων.

Ο «διάλογος» ανάμεσα σε μηχανισμούς και συνιστώσες, με την κοινωνία να βρίσκεται αλλού, προδιαγράφει και την έκβαση της αντιπαράθεσης υπογραμμίζουν άλλοι με νόημα, βλέποντας με σκεπτικισμό την αρχή ενός «εσωτερικού εμφυλίου».

Σημειώνεται ότι άτυπα προς το παρόν έχει αρχίσει να σχηματίζεται εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ -σε αυτό το μπλοκ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- συμμετέχουν «ρευματικοί» του Π. Λαφαζάνη, αλλά εκπρόσωποι συνιστωσών οι οποίοι μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αρχίζουν να μιλούν ότι η ηγεσία «βάζει νερό στο κρασί της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του «Ρεύματος» μιλούν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορετικότητα των απόψεων, ακόμα και σε κρίσιμα θέματα όπως το ευρώ και η ΕΕ, συνιστά πλούτο και δύναμη» ενώ επικαλούνται και μία αναφορά του Π. Λαφαζάνη ότι πρέπει «να υπάρχει χωρίς αναστολές μια κουλτούρα ανοικτής διαφορετικότητας και ταυτόχρονα σεβασμού της πλειοψηφίας».

Σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας επικαλείται και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν θα ήθελε αυτή τη χρονική στιγμή να ξεσπάσει στο εσωτερικό της παράταξης μία μάχη θέσεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σύνθεση απόψεων
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει σύνθεση των απόψεων αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους όταν στελέχη του κόμματος και βουλευτές βγαίνουν «ανοικτά» αμφισβητώντας πτυχές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως η ανοικτή διαφωνία για τις συναντήσεις με τον Ράιχενμπαχ - «μανδαρίνο» τον χαρακτήρισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ισως γι' αυτό και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης «έτρεξε» να χαρακτηρίσει ως θετική τη συνάντηση και ότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι υπόλοιπες προεκτάσεις και ερμηνείες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι «μειοψηφική» η άποψη του επικεφαλής του «Ρεύματος» Π. Λαφαζάνη.

Στελέχη της μειοψηφίας
Κριτική για «δεξιά στροφή»

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως προέρχονται από τη μειοψηφία στον ΣΥΝ- στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους κάνουν λόγο για «δεξιά στροφή» μπροστά στο ενδεχόμενο ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. «Μια αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ολέθρια» λένε χαρακτηριστικά. Τι απαντά η Κουμουνδούρου; Οι όποιοι φόβοι εκφράζονται είναι καλοπροαίρετοι, ωστόσο το στοίχημα είναι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη παράταξη της Αριστεράς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά μια φράση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη -απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι η ιστορία της Αριστεράς έχει μέσα της και τη λέξη «διάσπαση»- λέγοντας πως ώρα της Αριστεράς σημαίνει ότι θα έρθει η ώρα της σύνθεσης και πως το θέμα της πολιτικής συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικό ζήτημα για το αν θα υπάρχει βιώσιμη λύση στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Τσούτσιας