Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Κόντρα στή Βουλή γιά τήν περικοπή χρηματοδότησης τών ΟΤΑ

2012-10-12 21:07

 

 
 
 Κόντρα στη Βουλή για την περικοπή χρηματοδότησης των ΟΤΑ
 

«Απόκλιση μεταξύ λόγων και έργων δεν υπάρχει. Η πολιτική κοινωνικής ασπίδας είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών και πιστεύουμε ακράδαντα, πως τα τελευταία όρθια συγκροτημένα και αποτελεσματικά δίκτυα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής κοινωνικής ασπίδας στον πόλεμο κατά της φτώχειας, είναι τα δίκτυα των Δήμων»,ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση τωνΑνεξαρτήτων Ελλήνων σχετικά με την περικοπή στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ.

 

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.κ. Γιαταγάνας, Μαρκόπουλος, Κουράκος, Χρυσοβελώνη, Μακρή, Χαϊκάλης, μαζί με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Β. Καπερνάρο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως έχει προβεί σε περικοπές στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανση στις σχολικές τους μονάδες, τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, ή την αποκομιδή των σκουπιδιών. Έντονη δε υπήρξε η καχυποψία, εκ μέρους των ερωτώντων, για τις κινήσεις του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης Χ.Γ. Φούχτελκαι τις επιχειρηματικές επαφές του με δημάρχους.

Ο Β. Καπερνάρος υπενθύμισε την κριτική που είχε ασκήσει η ΝΔ στο σχέδιο «Καλλικράτης», καταλογίζοντας στην τότε κυβέρνηση μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς παράλληλη εξασφάλιση πόρων - κάτι που θα μεταβίβαζε το βάρος της χρηματοδότησης στους δημότες - και υποστήριξε πως η ΝΔ ως κυβέρνηση, συνεχίζει την ίδια πολιτική με αυτήν που κατηγορούσε.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «δεν έστειλε τον Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί κατήργησε την ΕΕ, βάζοντας το ΔΝΤ μεσολαβητή για να δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη χώρα μας με 1% και οι γερμανικές τράπεζες να εισπράττουν «καπέλο» 6%. Ό,τι δεν κατάφεραν με το Γ' Ράιχ, θα το πετύχουν με το Δ' Ράιχ», παρατήρησε ο κος Καμμένος. «Και διοικητικός βραχίονας των Μνημονίων κι αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, είναι ο «Καλλικράτης», τον οποίον αντιπαλέψατε και τώρα υπηρετείτε...», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε πως από το δάνειο των 31 δισ. είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι, καθώς τα 5 δισ. θα διατεθούν για την αποπληρωμή ομολόγου και τα 25 για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. «Έχετε υποσχεθεί σε όλους ότι θα πάρουν από αυτό το δάνειο. Εκτός κι αν ξέρετε ότι δεν θα πάρετε το δάνειο - και ότι αυτό είναι μέρος από ένα μεγάλο παραμύθι», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε: «Έχουμε χρέος να παλέψουμε με τα ευρωπαϊκά όπλα, να διαπραγματευτούμε, να διεκδικήσουμε να πείσουμε». και συμπλήρωσε: «Όχι να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας, να μην κάνουμε αυτοκριτική για τα σφάλματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, και από εμάς, και από σας».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως ο «Καλλικράτης» χρήζει βελτιώσεων και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στην επερώτηση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον υπουργό Εσωτερικών, «η οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αυτονομία των ΟΤΑ είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία καλείται να δώσει τα νέα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους για να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους, χωρίς να εξαρτώνται απ' την καλή βούληση του κράτους». Έτσι, θα υπάρξει «παρατηρητήριο ποιότητας» που θα παρακολουθεί την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών, θεσμοθέτηση του ισοσκελισμένου απολογισμού, δημοτική ενημερότητα και φορολογική αποκέντρωση. Σε κάθε δε, περίπτωση, «εθνική πολιτική, είναι η πολιτική που στο τέλος της ημέρας, θα παράξει αποτελέσματα για τους Έλληνες και την Ελλάδα - και μια τέτοια πολιτική εμείς προσπαθούμε να κάνουμε πράξη».

Επισκοπώντας τις προσπάθειες που έχουν, μέχρι στιγμής, καταβληθεί για την πλήρωση των αναγκών των ΟΤΑ, (αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, νομοθετική ρύθμιση για εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών, ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναστολή καταβολής δόσεων δανεικών των ΟΤΑ κ.ά.) ο κ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, «όπου πραγματικά γίνεται παραδοχή πως η κυβέρνηση έδειξε πως ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα των δήμων με πρακτικά βήματα».

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του Χ. Γ. Φούχτελ με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε πως έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και έχει συσταθεί Ελληνογερμανική Συνέλευση για την Αυτοδιοίκηση. «Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αδελφοποιήσεις πόλεων, πρακτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν πραγματική ανάπτυξη εδώ στις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο στόχος και τίποτε άλλο. Υπάρχουν κανόνες, ατζέντα - και προχωρούμε όλοι μαζί», ανέφερε ο κος Στυλιανίδης.