Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Κόντρα ΕΕ - ΔΝΤ γιά τό χρέος. Δέν άνησυχεί ή Άθήνα γιά τή δόση

2012-11-09 22:05

 

 
 
 Κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος-Δεν ανησυχεί η Αθήνα για την εκταμίευση της δόσηςΚόντρα ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος-Δεν ανησυχεί η Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης 
 

Νέα παράταση παίρνει το θρίλερ για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά την ψήφιση του δύσκολου πακέτου μέτρων από τη Βουλή. Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για τη δόση στο Eurogroup της Δευτέρας, αφού υπάρχει πια ανοιχτή κόντρα Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση, πάντως, είναι καθησυχαστική και εκτιμά ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα έχει κλείσει έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σπεύδει στις Βρυξέλλες για επαφές με υψηλόβαθμους ευρωπαίους παράγοντες. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης φέρνει σε πρώτο πλάνο σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ενώ πυροδοτεί και θερμή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

 

Μεταξύ σφύρας και άκμονος - Ε.Ε. και ΔΝΤ κινείται η Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης, με την Αθήνα να εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτά που όφειλε και η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των εταίρων μας..

Την Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group, που προετοιμάζει την ατζέντα για το Eurogroup της Δευτέρας, ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε πως η δόση θα δοθεί ολόκληρη και πιθανότατα να είναι πάνω από 31,5δις. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι η καθυστέρηση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Ευρώπη.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group κ. Βάισερ.

Στο κλίμα που δημιουργείται απο την διαφωνία Ε.Ε. και ΔΝΤ για το χρέος εντάσσει η Αθήνα και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα με την Ελλάδα. Δεν βλέπω πως μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις με την Ελλάδα και για την Ελλάδα την άλλη εβδομάδα», τόνισε ο Βόλφγκαντ Σόιμπλε.

«Κοιτάξτε. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά στη συζήτηση αυτή και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», τόνισε σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ πάντως, απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το πολιτικό θάρρος της, όπως ανέφερε, να ψηφίσει τα μέτρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ εντυπωσιακά βήματα. Ενέκρινε ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την εμπιστοσύνη», τόνισε ο Στεφεν Ζαϊμπερτ.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακόμη πιο εντατικά ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την κρίση. Και θα το πετύχουμε με νεότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά. Οι εταίροι από την πλευρά τους έχουν το λόγο. Μακριά από μαξιμαλιστικές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Την ψήφιση των μέτρων χαιρέτησε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα.

Αναφορικά με το ομόλογο που λήγει στις 16 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ήδη ότι προχωρά σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων για την Τρίτη με στόχο την άντληση συνολικά 5 δις. ευρώ.

Όπως διαρρέεται από ευρωπαίους αξιωματούχους στο Reuters, για να δοθεί λύση για την Ελλάδα χρειάζεται ένας δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης, δήλωση που δείχνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 19 Νοεμβρίου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 του μήνα.