Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Κρίσιμες διεργασίες - Κόκκινες γραμμές βάζει ή τρόϊκα

2012-10-29 11:59

 

 
 
 Κρίσιμες διεργασίες - Κόκκινες γραμμές βάζει η τρόικα
 

Με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά την τρόικα να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για τη διατήρηση του επιδόματος γάμου, την επεκτασιμότητα της Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και την κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι καθοριστικές διεργασίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Euro Working Group, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση βρίσκεται υπ' ατμόν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η τρόικα απέστειλε χθες στον υπουργό κ. Βρούτση επιστολή με την οποία «κλείνει» τη συζήτηση για τα εργασιακά απορρίπτοντας τη διατήρηση του επιδόματος γάμου με το αιτιολογικό ότι η κατάργησή του έχει ήδη ψηφιστεί, και δηλώνοντας την κάθετη διαφωνία της απέναντι στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξασφάλισε τη μεγίστη δυνατή συμφωνία».

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται πως αποδέχεται τις προτάσεις του υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% των υψηλόμισθων εργαζομένων, ενώ διατηρείται το «πάγωμα» των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος του 2015.

«Θα διαπραγματευτούμε ως την τελευταία στιγμή, για τα εργασιακά», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ.Βρούτσης.

Την ίδια ώρα, τα αρμόδια υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα πακέτο που θα εισέλθει στη Βουλή στις 5 Νοεμβρίου. Το σύνολο των ρυθμίσεων, οι οποίες θα κατέβουν στο πλαίσιο ενός άρθρου, θα συζητηθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα.

Νέα συνεδρίαση του Euro Working Group

Βασικό θέμα στην ατζέντα του αποψινού Euro Working Group είναι η αξιολόγηση της κατάστασης για το ενδεχόμενο καταβολής άμεσα της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και η εξέταση των δυνατοτήτων προκειμένου να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Το ζήτημα της επιμήκυνσης απασχολεί και τις συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την αποτιμούν στα 30 δισ. ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα 38 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.

«Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών, δεν αφορά στην Ελλάδα, καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε χώρες, που εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από τις αγορές», ανέφερε στο Der Spiegel, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μαριο Ντράγκι.

Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η τρόικα προτείνει νέα αναδιάρθρωση του χρέους, με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εκτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ζητά 150 νέες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το Der Spiegel, η τρόικα θεωρεί ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ το υπόλοιπο 20% εκκρεμεί.

Σχετικές ειδήσεις: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για πακέτο, δόση και επιμήκυνση

Spiegel: 150 νέες μεταρρυθμίσεις προτείνει η τρόικα στην ενδιάμεση έκθεση

Β. Σόιμπλε: «Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη»