Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΟΣΜΟΣ: Ό πόλεμος μέ τό Ίράν είναι όλο καί λιγότερο ρεαλιστικός ;

2012-09-26 06:38

 

Οι επιτυχημένες σαμποταριστικές επιχειρήσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν υποβάθμισαν το επίπεδο πιθανότητας στρατιωτικής επίθεσης από το Ισραήλ. Απόδειξη για αυτό στάθηκαν, μεταξύ άλλων, τα λόγια του ΄Αμος Γκιλάντ, συμβούλου του υπουργου ΄Αμυνας του Ισραήλ ότι μέσα στις πλησιέστερες εβδομάδες δεν προβλέπεται η διεξαγωγή οποιωνδήποτε πολεμικών επιχειρήσεων. Είναι η πρώτη τέτοιου είδους δήλωση μέσα στους τελευταίους μήνες με την αναφορά της συγκεκριμένης περιόδου.

Το Ιράν μόνο ύστερα από ένα μήνα ή και περισσότερο ακόμη χρονικό διάστημα ανακοίνωσε για τις εκρήξεις που συνέβηκαν στις 17 Αυγούστου στις ηλεκτρικές γραμμές, που τροφοδοτούν τα εργοστάσια ουρανίου στο Φόρντου και το Νατάνζ. Το επεισόδιο αυτό έδειξε πόσο υψηλό είναι το επίπεδο ευπάθειας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν από τους τεχνογενείς παράγοντες, - είπε ο Ευγκένι Σατανόφσκι, πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

- Αν τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι ικανά να τοποθετήσουν βλαβερό ιό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ή κάποιες άλλες τεχνογενείς μέθοδοι επίδρασης μπορούν να αναχαιτίσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χωρίς πόλεμο, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν χρειάζεται πόλεμο και το είχε αποδείξει αυτό αρκετές φορές. Οι επικυρίαρχος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να προσδιορίσει ακόμα τη νέα κόκκινη γραμμή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως του ζητούσε το Ισραήλ. Εξάλλου, τέτοια πράξη, όπως τονίζουν πολλοί εμπειρογνώμονες, δεν έχει κανένα νόημα. Το Ιράν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 ετών είχε ξεπεράσει ανώδυνα ήδη 7 φορές αυτά τα συμβατικά όρια. Σε τέτοιες συνθήκες, όπως έγραψαν στις 2 Σεπτεμβρίου, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης στους συμμάχους μένει μόνο μια επιλογή για την οποία προτιμούν να μην μιλούν δημόσια - οι μυστικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσά τους είναι και οι σαμποταρτιστικές επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τελειοποιούνται αδιάκοπα οι κατασκοπευτικές μέθοδοι συλλογής πληροφοριών – κοντά στο Φόρντου είχαν βρεθεί μασκαρισμένες συσκευές παρακολούθησης του εργοστασίου σε μορφή πέτρας. Η πέτρα αυτή εξερράγη ενώ προσπάθησαν να την μετακινήσουν. Οι ξένοι πράκτορες έχουν προσεγγίσει τόσο κοντά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που άρχισαν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στην ηγεσία της χώρας. Ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέ έκανε δηλώσεις για το ενδεχόμενο καταφοράς προληπτικού χτυπήματος κατά του Ισραήλ. Ύστερα από τις επιθετικές δηλώσεις του ταξίαρχου ο Τζαβάντ Τζαχανγκιρζαντέ, μέλος της ιρανικής Βουλής (Majlis) είπε ότι δεν αποκλείται η έξοδος της Τεχεράνης από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Το Ιράν βεβαιώνει ότι η Υπηρεσία αυτή παρέχει πληροφορίες για σαμποτάζ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Σ’ αυτό το φόντο, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει κάνει μια σπάνια χειρονομία συμφιλίωσης. Είπε ότι η χώρα του επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για τον προσδορισμό του άνω ορίου για τα ιρανικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρατήρησε σε σχέση με αυτό ότι δεν υπολογίζει στην εξασφάλιση προόδου γύρω από τον «ιρανικό φάκελο» μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος του Ιράν έκανε αυτή τη δήλωση τις παραμονές της συνάντησης των έξι διεθνών διαμεσολαβητών (των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ και της Γερμανίας) με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη της 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.