Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΟΣΜΟΣ: Ό ((Θησαυρός)) τού Χέλμουτ Κόλ

2012-09-25 16:15

 

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΕΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Φως σε άγνωστες πτυχές της δράσης του μεγάλου Γερμανού πολιτικού ρίχνει ο πρώην λογογράφος του, Χέρμπερτ Σβαν. Στην κατοχή του, ηχογραφήσεις 630 ωρών και 13 απόρρητοι τόμοι από τα αρχεία της Στάζι

Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ. Πρόσφατα, ωστόσο, ο μέντορας της καγκελαρίου έγινε σκληρός μαζί της λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει συρρικνωθεί τόσο στο εσωτερ
Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ. Πρόσφατα, ωστόσο, ο μέντορας της καγκελαρίου έγινε σκληρός μαζί της λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει συρρικνωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό

Μια νέα βιογραφία για τον Χέλμουτ Κολ, που βρίσκεται στα σκαριά από τον πρώην λογογράφο του, τον δημοσιογράφο Χέρμπερτ Σβαν, πρόκειται να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές από τη ζωή, αλλά και τις σκέψεις του πρώην καγκελαρίου.

Ο Σβαν ήταν στο πλευρό του Κολ επί οκτώ χρόνια και συνεργάστηκε μαζί του για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του, οπότε είχε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα, εκ των οποίων ο δημοσιογράφος κράτησε πολύ μεγάλο μέρος. Ανάμεσα στα έγγραφα και τους φακέλους που έχει δει ο Σβαν ήταν και οι 13 τόμοι των αρχείων της Στάζι, τους οποίους ο Κολ είχε καταφέρει να καταστήσει τελικώς απόρρητους για το κοινό μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.

Τα πιο πολύτιμα στοιχεία, όμως που έχει στην κατοχή του ο δημοσιογράφος είναι οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με τον πρώην καγκελάριο, όταν συγκέντρωναν το υλικό για τα απομνημονεύματά του. Οπως αποκάλυψε ο Σβαν στο περιοδικό «Spiegel», πρόκειται για ηχογραφήσεις διάρκειας 630 ωρών κατά τις οποίες ο Κολ αναφέρεται στα πάντα: στους φίλους του, κομματικούς και μη, και φυσικά στους αντιπάλους του.

  Ο Χέλμουτ Κολ (δεξιά) με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν (κέντρο) στη Σύνοδο του G7 στο Μόναχο τον Ιούλιο του 1992


Ο Χέλμουτ Κολ (δεξιά) με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν (κέντρο) στη Σύνοδο του G7 στο Μόναχο τον Ιούλιο του 1992

Οπως ισχυρίζεται ο Σβαν, από το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε μόλις το 10% για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του Κολ, ενώ χαρακτηρίζει το υπόλοιπο 90%, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, έναν πραγματικό «θησαυρό». «Εχω στα χέρια μου έναν θησαυρό που είναι πραγματικά μοναδικός και ανεπανάληπτος» λέει χαρακτηριστικά στο γερμανικό περιοδικό.

Ο Σβαν δεν είναι... πρωτάρης σε ό,τι αφορά την οικογένεια Κολ. Το 2011 κυκλοφόρησε τη βιογραφία της πρώτης συζύγου του Κολ, Χανελόρε, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στη Γερμανία, καθώς αποκάλυπτε ότι η Χανελόρε Κολ ήταν δυστυχισμένη και ένιωθε παραμελημένη από τον σύζυγό της, ενώ ταυτόχρονα ασφυκτιούσε κάτω από το βάρος του ρόλου της Πρώτης Κυρίας της χώρας.

Οι δύο γιοι του ζευγαριού είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του συγγραφέα. Ωστόσο, ο Σβαν δεν φοβάται ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει νομική αντιδικία με τον πρώην καγκελάριο, αφού, όπως υποστηρίζει, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προέρχονται κυρίως από συνομιλίες που έχει κάνει ο ίδιος με τον Κολ και άρα είναι πνευματική του ιδιοκτησία. «Είναι δικό μου πνευματικό πόνημα. Δεν μπορούν να μου το στερήσουν, ούτε δια της δικαστικής οδού» δήλωσε στο «Spiegel».

Ο ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Η γυναίκα του εξακολουθεί να «φιλτράρει» τα πάντα

Το όνομα Χέλμουτ Κολ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη γερμανική ιστορία και, παρότι έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό δράση, εξακολουθεί να γοητεύει τους Γερμανούς.

Από το 2008, δε, ο 82χρονος σήμερα Κολ δεν μπορεί να επικοινωνήσει καλά με το περιβάλλον εξαιτίας μιας πτώσης που του προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία, οπότε έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από τη ζωή του αυτήν τη στιγμή.

Οι λιγοστές δηλώσεις του βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παραμένουν, όμως, ουσιαστικές και εύστοχες. Η δεύτερη γυναίκα του λέγεται ότι ελέγχει πολύ αυστηρά κάθε πληροφορία που βγαίνει προς τα έξω σχετικά με τον πρώην καγκελάριο και ότι «φιλτράρει» τα πάντα με γνώμονα την υστεροφημία του. Το δικό της «πράσινο φως» έχει λάβει η τελευταία βιογραφία του πολιτικού επιστήμονα Χανς Πέτερ Σβάρτσερ, η οποία όμως επικρίθηκε ως υπερβολικά «αποστειρωμένη».

Ο Σβάρτσερ είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στον Κολ και πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στην κατοικία του πρώην ηγετικού στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών, με αποτέλεσμα να συντάξει μια «επιστημονική» βιογραφία 1.000 σελίδων.

Μέσα στους στόχους του συγκεκριμένου πονήματος είναι και να ανιχνεύσει τον ρόλο του Κολ στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη.

Ερωτώμενος από το περιοδικό «Focus» εάν ο Κολ παρέβλεψε τα «κατασκευαστικά» λάθη στο οικοδόμημα του ευρώ, ο συγγραφέας απαντά λακωνικά «ναι». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να προκύπτει από το βιβλίο.

Παρ' όλα αυτά ο πρώην καγκελάριος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης που μαίνεται αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να επανέλθει στην επικαιρότητα και κάθε βιβλίο ή βιογραφία που αναφέρεται σε εκείνον να γίνεται αυτήν τη στιγμή ανάρπαστο στη γερμανική αγορά.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ