Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΟΣΜΟΣ: Τηλεοπτική προσφώνηση τού Βλαντιμίρ Πούτιν

2012-10-09 01:35

 

Τηλεοπτική προσφώνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους συμμετέχοντες στην επίσημη εκδήλωση, αφιερωμένη στην έναρξη της πλήρους αξιοποίησης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού φυσικού αερίου της Βόρειας Ευρώπης


ЭМБАРГО до 14.00!!! НЕ ИСПОЛЬЗОВАТЬ!!!

   

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι! Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι!
Για όλους μας σήμερα πραγματοποιείται μεγάλο, σημαντικό γεγονός. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της δεύτερης διακλάδωσης και ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream» («Βόρειο Ρεύμα») περνά στην πλήρη αξιοποίηση της μεταφορικής του ικανότητας. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα είναι σε θέση να παίρνουν ετήσια έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου.

Το Nord Stream είναι μεγάλο πολυμερές έργο. Η διαδρομή του περνά μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε κρατών της Βαλτικής. Στην κατασκευή και την προμήθεια εξοπλισμού συμμετείχαν ρωσικές, ιταλικές, γερμανικές και ιαπωνικές εταιρίες. Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου εξασφάλισαν το ποσό επενδύσεων ρεκόρ των 6,4 δισεκ. ευρώ.

Έχουν επιλυθεί μοναδικά στο είδος τους τεχνολογικά προβλήματα. Σε διάστημα λιγότερο από δυόμιση χρόνια στο βυθό της Βαλτικής θάλασσας τοποθετήθηκαν σωλήνες συνολικού μήκους δυόμιση χιλιάδων χλμ. Τα έργα εκτελέστηκαν σε δύσκολες συνθήκες ανοικτής θάλασσας σε μεγάλα βάθη.

Χρησιμοποιήθηκαν νεωτεριστικές θέσεις. Στις μεγάλες επιστημονικές οικολογικές έρευνες επενδύθηκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το Nord Stream θα λειτουργεί πλήρως και αυτόματα υπό τον μόνιμο έλεγχο του ηλεκτρονικού Κέντρου Διεύθυνσης, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς συμπίεσης και χάρη σ΄αυτό θα μειωθούν οι δαπάνες εκμετάλλευσης και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι έρευνες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υδρογραφικές μελέτες. Με τη συμμετοχή διεθνούς ομάδας επιστημόνων και μηχανικών ερευνήθηκαν 2,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας, δημιουργήθηκε σύνθετο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διασφαλίστηκε η ασφάλεια του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Βαλτικής θάλασσας.

Κατά τον σχεδιασμό του αεριαγωγού καθορίστηκαν νέα πρότυπα διαφάνειας της διεθνούς συνεργασίας: στις χώρες της Βαλτικής πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 δημόσιες ακροάσεις και διασκέψεις, αναλύθηκαν οι εν δυνάμει κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για την εμπορική αλιεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Nord Stream μπορεί να ικανοποιήσει της αυξανόμενες ανάγκες της Ευρώπης σε ενεργειακούς πόρους. Το φυσικό αέριο θα προμηθεύεται απευθείας, μέσω της συντομότερης διαδρομής, συνδέοντας τα μεγαλύτερα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τις αγορές της Ευρώπης, χωρίς μεταφορικά ρίσκα – σταθερά και αδιάλειπτα. Αυτό το εγγυόμαστε.

Η Ρωσία πάντα εκπλήρωνε και θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της σαν αξιόπιστος και προβλέψιμος προμηθευτής καυσίμου στις αγορές της Ευρώπης. Υπολογίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην αποτελεσματική χρησιμοποίηση του δυναμικού του Nord Stream.

Μόνο με κοινές προσπάθειες θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και να εμπεδώσουμε την ενεργειακή ασφάλεια.

Είμαι πεπεισμένος ότι το Nord Stream θα έχει αξιόλογη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σας συγχαίρω για την ολοκλήρωση των έργων. Εύχομαι επιτυχία.

 

ΠΗΓΗ: Η φωνή τής Ρωσιας