Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΟΣΜΟΣ: Άνοιγμα Έρντογάν στό PKK

2012-09-28 09:47

 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Σε συνέντευξή του στο Kanal 7 ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανάλυση για το Κουρδικό. Αναφερόμενος στο Ιμραλί, το νησί-φυλακή του Οτσαλάν, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες

Ο Ταγιπ ερντογαν ανοίγει δίαυλο διαλόγου με το ΡΚΚ, την ώρα που μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες
Ο Ταγιπ ερντογαν ανοίγει δίαυλο διαλόγου με το ΡΚΚ, την ώρα που μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες

Παράθυρο διαλόγου με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) προτίθεται να ανοίξει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, παρότι την ίδια ώρα οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται. Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σχετικά με το Ιμραλί, θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες».

Την αναφορά στο νησί-φυλακή του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τον Ερντογάν, με την οποία ήθελε να δείξει ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με το κόμμα των Κούρδων αυτονομιστών, ακολούθησε μια ανάλυση της κατάστασης από τον ίδιο. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η σύγκρουση με το PKK «έχει μια στρατιωτική διάσταση και μια διάσταση που σχετίζεται με την ασφάλεια και η οποία είναι ξεχωριστή.

Ομως, πέρα από αυτό, υπάρχει διπλωματική, κοινωνικοοικονομική και ψυχολογική διάσταση». Σημειώνεται εδώ ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών του PKK και του τουρκικού στρατού τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ιδιαίτερα σκληρές, με βαριές απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Φονικές μάχες
Χθες σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και της αεροπορίας εναντίον των ανταρτών στην περιοχή Τσουκούρτσα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, έχασαν τη ζωή τους 13 αντάρτες, ενώ νεκροί έπεσαν 2 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση International Crisis Group, από τις εκλογές του Ιουνίου 2011 από τις μάχες με το PKK έχουν χάσει τη ζωή τους και από τα δύο στρατόπεδα τουλάχιστον 700 άτομα, γεγονός που καθιστά αυτήν την περίοδο την αιματηρότερη από το 1999 οπότε και συνελήφθη ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η Αγκυρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτιμά ότι η κλιμάκωση της βίας συνδέεται με την κρίση και τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη γειτονική Συρία, ενώ κατά το παρελθόν ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι εξοπλίζει το PKK και έχει απειλήσει ακόμη και με επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος σε περίπτωση που οι αντάρτες χρησιμοποιήσουν σαν ορμητήριο τη Συρία.

40.000 ΘΥΜΑΤΑ
Πιέσεις για τερματισμό της σύγκρουσης

Η συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού ήρθε λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο οποίο αναμένεται ότι θα γίνουν δομικές αλλαγές που θα καθορίσουν το μέλλον του κόμματος. Επιπλέον, όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, η πίεση προς την κυβέρνηση Ερντογάν να δώσει ένα τέρμα στη διαμάχη με το PKK (που από την αρχή της έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους) αυξάνεται μέρα με τη μέρα καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει και παρόμοιες πρωτοβουλίες θα γίνουν συχνότερες.