Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πύρ (ι) καί μανία μέ τούς Ρομά

2012-09-23 13:45

 

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, που ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει διογκωθεί. Πριν από περίπου 20 χρόνια σχεδιάστηκε να εγκατασταθούν προσωρινά στη θέση Καζί στο Πυρί Θήβας Αθίγγανοι της περιοχής, οι οποίοι απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες. Με την πάροδο όμως του χρόνου, ο αριθμός των Αθιγγάνων πολλαπλασιάστηκε, με την προσέλευση άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας, που εγκαταστάθηκαν εκεί αυθαίρετα.

 

Από τότε τα προβλήματα ολοένα και μεγαλώνουν. Από τη μια υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και από την άλλη παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας, αφού ομάδες Ρομά δρουν ανεξέλεγκτα, κλέβοντας και ληστεύοντας πολίτες, διερχόμενους οδηγούς, σπίτια, καταστήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ διακινούν ναρκωτικά και υποθάλπουν εγκληματίες εντός του καταυλισμού, ο οποίος έχει καταστεί «γκέτο».

 

Η ελλιπής στελέχωση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θηβών δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαρχόντων αστυνομικών.

 

Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι του συνοικισμού Πυρί Θήβας έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους και προειδοποιούν τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ότι αν δεν επιληφθούν άμεσα του ζητήματος θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη με ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αυτοδικίες.

 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, που συμμετείχε στη συνέλευση, τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και μέσω της νόμιμης οδού, με κυρίαρχο παράγοντα τον άνθρωπο, αφού δεν είναι όλοι οι Αθίγγανοι υπεύθυνοι για την εγκληματικότητα ούτε την ανέχονται όλοι.

 

Ενημέρωσε παράλληλα τους κατοίκους του Πυρίου ότι ο δήμος κάνει προσπάθεια για μετεγκατάσταση μόνο των Θηβαίων Ρομά και απομάκρυνση αυτών που έχουν εγκατασταθεί στον καταυλισμό αυθαίρετα και παράνομα. Ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, χρειάζεται πολιτική απόφαση - πολιτική βούληση για τη χρηματοδότηση».

 

Επισήμανε ακόμη την αναγκαιότητα παρέμβασης του εισαγγελέα στα θέματα της αρμοδιότητάς του και ζήτησε την ενίσχυση της αστυνόμευσης της περιοχής.

 

 

Ψήφισμα

 

Η εικόνα της περιοχής περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους κατοίκους του Πυρίου σε ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη συνέλευσή τους:

 

«Δηλώνουμε την αγανάκτηση και την εξάντληση της υπομονής μας γύρω από την ανοχή διενέργειας εγκληματικών πράξεων, που διαπράττονται καθημερινά από Τσιγγάνους, οι οποίοι διαβιούν στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στο Πυρί (θέση Καζί).

 

Απευθυνόμενοι προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα προς τον εισαγγελέα Θηβών και την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, κάνουμε ύστατη έκκληση για την προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας και των περιουσιών μας.

 

Δεν μας είναι δυνατόν πλέον να κυκλοφορούμε απροστάτευτοι εν μέσω εγκληματιών, οι οποίοι λυμαίνονται με κάθε τρόπο την περιοχή.

 

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση για επίλυση του ζητήματος δυναμικά θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 

Δεν επιθυμούμε να γίνουμε οι ίδιοι εγκληματίες και ζητούμε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μας προστατεύσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αυτοδικιών και άλλων αδικημάτων.

 

Διανύουμε δύσκολες εποχές και είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο αποτελεσματικά ενάντια στις κλοπές, στις ληστείες, στις φθορές ιδιοκτησίας, του εμπορίου ναρκωτικών και της υπόθαλψης των εγκληματιών, εάν οι εκκλήσεις μας δεν βρουν ανταπόκριση.

 

Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά έχουμε την αξίωση να εισακουσθούμε από τις κρατικές αρχές και να γίνει κατανοητή η ανάγκη παρέμβασής τους.

 

Αξιώνουμε εδώ και τώρα:

-Ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή.

-Απομάκρυνση του καταυλισμού από την περιοχή και σύλληψη των εγκληματιών.

-Λήψη μέτρων ώστε να θωρακισθεί η τάξη και η δημόσια ασφάλεια»

Πηγή: Δημοκρατια
.