Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ: - Άπό σοβαρές μεταδιδόμενες άσθένειες μεταφερόμενες άπό τούς μετανάστες

2014-07-30 13:53

 

Έμπολας:

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.
Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.

"Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες", λέει.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο...Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες", προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι "δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα".

"Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας", καταλήγει.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

 

ΧΟΛΕΡΑ:

Μόλις ο ένας στους είκοσι πολίτες του Καμερούν έχει πρόσβαση σε τουαλέτα και λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε πληθυσμό 22 εκατομμυρίων κατοίκων.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους τελευταίους δύο μήνες λόγω επιδημίας χολέρας που πλήττει το βόρειο Καμερούν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας.

Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το βακτήριο της χολέρας, όπως δήλωσε η Ρεμπέκα Ντζάο, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα του Καμερούν.

Η χολέρα μολύνει τους ανθρώπους διά της πόσης μολυσμένου νερού ή της βρώσης μολυσμένης τροφής. Ο βακτήριο επωάζεται στο νερό.

Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας κυμαίνεται από 1 ως 60%, ανάλογα με την πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή.

Μόλις ο ένας στους είκοσι πολίτες του Καμερούν έχει πρόσβαση σε τουαλέτα και λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον υπουργό Δημοσίων Έργων Αντρέ Μαμά Φουντιά.

Πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει όταν μια επιδημία χολέρας είχε πλήξει τη χώρα το 2010.

 

Ήπατίτιδα:

Deutsche Welle - Gudrun Heise / Δήμητρα Κυρανούδη

Το ήπαρ είναι το όργανο, μέσω του οποίου αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα. Μια ματιά στην επικίνδυνη ηπατίτιδα C που δύσκολα εντοπίζεται
Η Μαρία πάσχει από ηπατίτιδα C αλλά δεν θέλει να γίνει γνωστό το επώνυμό της. Αυτό ζήτησε κατά τη συνέντευξη που έδωσε στη Deutsche Welle, λέγοντας πως στο παρελθόν είχε πολλές δυσάρεστες εμπειρίες με ανθρώπους που έμαθαν ότι η ίδια πάσχει από τη νόσο. «Οι άνθρωποι κρατούν απόσταση, δεν με πλησιάζουν. 

Νομίζουν πως θα κολλήσουν τον ιό, αν απλώς δώσουν το χέρι», λέει η ίδια χαρακτηριστικά. Ο Χάινριχ, 52 ετών, ο οποίος πάσχει επίσης από ηπατίτιδα C έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις και φοβίες των γύρω του. «Λένε για παράδειγμα 'δεν θέλω να πάω μαζί του για φαγητό, θα με κολλήσει αν βήξει'». Στην πραγματικότητα η ηπατίτιδα C δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Π¨αντως δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις της ηπατίτιδας Α και Β, που να ενισχύει την προστασία έναντι του ιού.

Μετάδοση μέσω του αίματος

Η ηπατίτιδα προσβάλλει το ήπαρ. Σε αντίθεση με άλλα ζωτικά όργανα το συκώτι έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά μόνο του τις όποιες βλάβες υφίσταται. Ωστόσο μία χρόνια λοίμωξη μπορεί να αφήσει τα σημάδια της, με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια του οργάνου να οδηγήσει ακόμη και στην ανάγκη μεταμόσχευσης. Η ηπατίτιδα C είναι γνωστή μόλις από το 1988 και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. 

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αίματος, από μία ανοιχτή πληγή ή από μία μετάγγιση. «Παλαιότερα, όταν δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος του αίματος που χρησιμοποιούνταν για μεταγγίσεις, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας C ήταν μεγάλος», αναφέρει ο Γιαν Λάιντεν, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας (STIKO) με έδρα το Βερολίνο. Οι γιατροί υποχρεούνται να αναφέρουν περιστατικά ή υποψία για ύπαρξη περιστατικού ηπατίτιδας C. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι μικροβιολόγοι που εντοπίζουν τον ιό, σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι γνωστό ότι είναι φορέας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΕ) έχει κατατάξει την ηπατίτιδα C σαν ένα «σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», στο ίδιο επίπεδο μάλιστα με τον ιό HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C, ενώ στη Γερμανία ο αριθμός αυτός ανέρχεται μεταξύ των 400.000 και 500.000 ασθενών.

Δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα

Η ηπατίτιδα C δεν έχει καθαρά συμπτώματα και δεν προκαλεί πόνους. Κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, όπως η κόπωση, η αδυναμία και η αρθραλγία αρχικά δεν φαίνονται επικίνδυνα και δεν είναι εύκολη η διάγνωση της αιτίας που τα προκαλεί. 

Για το λόγο αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς, στους οποίους γίνεται η τελική διάγνωση, συχνά έρχονται προ εκπλήξεως. «Μολύνθηκα από παράσιτα στο στομάχι και το έντερο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στο εξωτερικό. Η διάγνωση της ηπατίτιδας έγινε τυχαία μετά από τεστ στα οποίο υποβλήθηκα», αναφέρει η Μαρία. Η ίδια πιστεύει ότι είχε μολυνθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. 

Όντως στο παρελθόν πολλές μολύνσεις προκαλούνταν από τη χρήση ιατρικών εργαλείων που δεν είχαν αποστειρωθεί σωστά. Σήμερα κάτι τέτοιο θεωρείται σπάνιο.«Σήμερα είναι πιο συνήθης η μόλυνση από χρήση ναρκωτικών ουσιών με σύριγγες που χρησιμοποιούνται από πολλούς», εξηγεί ο Γιαν Λάιντελ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «θεωρητικά είναι πιθανή και η μετάδοση του ιού μετά από σεξουαλική επαφή, αν και ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός».

Μέχρι σήμερα δυσκολότερο παραμένει το κομμάτι της διάγνωσης της ασθένειας, μιας και δεν προκαλεί πόνο στα αρχικά τουλάχιστον στάδια της εξέλιξής της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ηπατολόγος Δρ. Στέφαν φον Νταλ, όσο πιο νωρίς γίνει διάγνωση και ξεκινήσει η θεραπεία της ηπατίτιδας C τόσο περισσότερες δυνατότητες να μην αποβεί χρόνια υπάρχουν. «Μπορεί ακόμη και να θεραπευθεί», αναφέρει μάλιστα ο γερμανός ειδικός μιας και το ήπαρ είναι ένα ανθεκτικό ζωτικό όργανο, το οποίο ακόμη κι αν υποστεί σοβαρές βλάβες «μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό, και σε ορισμένες περιπτώσεις με εκπληκτικά αποτελέσματα».

Ας σημειωθεί ότι η θεραπεία της ηπατίτιδας C συνδυάζει συνήθως περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες με κυριότερες τη ριβαβιρίνη, η οποία εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ιού και την ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη που ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού απέναντι σε μολύνσεις.