Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Καταχνιά καί μπάχαλο άπό ΣΥΡΙΖΑ...

2012-11-08 13:20

 

 Μάχη επικοινωνιακών χαρακωμάτων με διαδικαστικά τεχνάσματα, νομικίστικα επινοήματα και θορυβώδεις εκδηλώσεις που παραπέμπουν σε φοιτητικά αμφιθέατρα, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα. Κορυφαία εκδήλωση πολιτικής ανευθυνότητας αποτέλεσε η μεθοδευμένη αμφισβήτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του αποτελέσματος της διά εγέρσεως ψηφοφορίας επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβάλει με το καλημέρα της συνεδρίασης τόσο το κόμμα του Αλ. Τσίπρα όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν κατανοώ τις φωνασκίες… Ηρεμήστε, διακρίνω μια νευρικότητα… Οι φωνές δεν βοηθούν σε τίποτα, αλλά δείχνουν τον πολιτισμό του καθενός προσωπικά… Το προεδρείο δεν εκβιάζεται από συναδέλφους που φωνάζουν και εφόσον αμφισβητείται η απόφασή του προχωράει σε ονομαστική ψηφοφορία… 
Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά και όταν ξανάρχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά ζήτησε να μη διεξαχθεί ονομαστική, με τον ισχυρισμό ότι κατά την διά εγέρσεως ψηφοφορία έλειπαν οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές από την αίθουσα της Ολομέλειας. Παρεμβαίνοντας ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αφού μίλησε για διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής και του Συντάγματος, ειρωνεύτηκε τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «την ώρα που έγινε η ένσταση οφείλατε να είστε παρόντες και να είστε στα σπίτια σας και να σας φέρνουν με ταξί για να ψηφίσετε». Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η Βουλή δεν είναι για να λαμβάνει αποφάσεις συγκυριακά, ανάλογα με τους τακτικισμούς και τα τερτίπια κάθε κόμματος. 
Αυστηρή απάντηση στον Αλ. Τσίπρα έδωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας και με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, επεσήμανε ότι τα ζητήματα συνταγματικότητας, όποιος θέλει μπορεί να τα θέσει στα δικαστήρια. «Υπάρχει ένας Κανονισμός της Βουλής, ένα Σύνταγμα και μια κοινοβουλευτική παράδοση που λέει, ότι είτε με ανάταση, είτε με έγερση, τεκμαίρεται η αρχή της δεδηλωμένης», τόνισε, σημειώνοντας ότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. 
Την… επαναστατική κοινοβουλευτική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ «έκοψε μαχαίρι» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης. «Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας και της δεδηλωμένης και θέλουν να την υφαρπάξουν», επεσήμανε, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι όλη αυτή η καθυστέρηση προκλήθηκε από εκείνους που δήθεν κόπτονται για να μιλήσουν στη συνεδρίαση ολοένα και περισσότεροι βουλευτές. Τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκέπασε ο Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ανέφερε πως «η στάθμιση ανάμεσα σε τυπολατρικές εμμονές και την πίεση πολιτικού χρόνου πρέπει να γίνει με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι με βάση κομματικές σκοπιμότητες συγκυρίας». 
Υπέρ της άποψης ότι ισχύει το αποτέλεσμα της διά εγέρσεως ψηφοφορίας, που το εξέλαβαν ως «ταφόπλακα του νομοσχεδίου», τάχθηκαν ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Τ. Παππάς. Ο πρώτος, είπε ότι «εξευτελίζεται στα μάτια του λαού το Κοινοβούλιο», ενώ ο δεύτερος μίλησε για «οπτικά ντοκουμέντα που υπάρχουν και θα χρησιμοποιηθούν στο μελλοντικό Ειδικό Δικαστήριο. 
Τελικά, προς μεγάλη απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να αποχωρήσει από την ονομαστική ψηφοφορία, 170 βουλευτές με το θάρρος της γνώμης και της παρουσίας τους, απέρριψαν το αίτημα αντισυνταγματικότητας, έναντι μόλις 47 που το στήριξαν με την ψήφο τους.